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DATE:     November 21, 1989
TO:       Gary Tillinghast, Fire Prevention Supervisor
FROM:     City Attorney
SUBJECT:  Fire Department Documents as Evidence in Court
    This responds to your memorandum of November 3, 1989
requesting our views on the need to retain the originals of
FIRES and FEMS inspection forms in microfiche.  You advise that
you presently keep such forms in a microfiche to be able to
establish the signatures of both the inspector and inspectee.
You do not indicate whether or not you have ever been called upon
to use these original documents to actually prove the signatures,
however.  You now wish to avoid microfiching these forms, instead
retaining all information (less the signatures) in a computer
database with the ability to generate a computer document when
necessary for use in court.
    We see no legal objection to not maintaining the original
forms in microfiche, since normally signatures on forms are not
relevant unless there is some allegation that a signature was
falsified or the identity of the person making the signature is
at issue.  Any distinctive symbol can be used as a means to
authenticate a document by the maker of that document.  The
reports may merely serve as administrative vehicles for
enforcement action, but generally have no independent value
unless their existence or contents are actually at issue.  They
generally document that notice was given or that a condition was
or was not corrected, and memorialize details and facts
surrounding the inspection.  However, these can be documented by
any other means which is reasonably contemporaneous with the
event.
    With this perspective, your request may be more appropriately
viewed as the permissibility of utilizing a computer generated
document, either as an official record (Evidence Code section
1530, et seq.) or as the past recollection recorded of the
inspector (Evidence Code sections 771 and 1237) without the need
for retaining the original document.  Under Evidence Code section

1500.5, printed representations of computer information are
admissible to prove the existence and content of the computer
information or program and, when applicable, the information
contained within that program if the information is itself the
subject of inquiry.
    The accuracy of the information contained therein, however,
is always subject to inquiry or proof, and the existence of a



microfiche backup does not necessarily assist in carrying that
burden.  The testimony of a subscribing witness may be used to
establish the existence of a record, program or contents,
although such testimony is not necessary to authenticate any
writing generated from that program.  See Evidence Code sections
1411 and 1413.
    To sum up, the preservation of original signatures on an
inspection document is not critical in a criminal or civil case
except where the issue is the falsification of a signature or the
identity of the person making the signature.  Any Fire Department
inspector who generates information into a database may also
utilize a computer symbol which itself can then be operative as
the signature of the author.  (Naturally, no characteristic
signature of the inspectee can be created, although identifying
data concerning the inspectee could be inserted into the database
to establish that notice was given to that particular person if
this is likely to be germane.)
    One further observation:  Information generated into the FEMS
database system and the printout will become part of the official
records of the City and, where applicable, be admissible in court
if the procedures for the creation, maintenance and use of the
database are part of a written procedures manual or departmental
instruction.
    If you should have any further questions on this subject,
please do not hesitate to contact the undersigned.
                                  JOHN W. WITT, City Attorney
                                  By
                                      Rudolf Hradecky
                                      Deputy City Attorney
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