
                        MEMORANDUM OF LAW


yymmdd

DATE:     November 27, 1989


TO:       Connie Jamison, City Treasurer


FROM:     City Attorney


SUBJECT:  Regulation of Unlicensed Contractors Through


          the Business Tax Certificate


    This is in response to your memorandum of November 6, 1989


which forwarded a letter from the Painting and Decorating


Contractors Association dated November 1.  The association


generally complains about unlicensed contractors performing


services within the city and requests that the city assist in


regulation of this practice.  You expressed concerns associated


with enforcing the state contractor's licensing law through a


city tax revenue certificate.


    In the past, this office has verbally opined that so long as


the business tax certificate is a revenue measure rather than


regulatory, you may issue a business tax certificate - even


though the applicant could not conduct business in the city in


violation of state law.  The question now becomes whether inquiry


should be made regarding the state license status of a building


contractor before you issue the business tax certificate.


    The City business tax certificate is not a regulatory device


and does not authorize a business to operate in violation of the


law or other licensing requirements.  San Diego Municipal Code


section 31.0120.  It is a tax revenue procedure.  Any regulatory


aspects are governed under Business and Professions Code section


7031.5 which requires the building official, before issuing a


building permit, to verify that a valid contractor's license is


in effect or that the permit applicant is exempt.


    Other provisions of state law govern the authority of cities


to regulate or tax businesses that are subject to state


licensing.  Business and Professions Code section 7033 provides


as follows:

         Every city or city and county which requires


         the issuance of a business license as a


         condition precedent to engaging, within the


         city or city and county, in a business which


         is subject to regulation under this chapter,


         shall require that each licensee and each


         applicant for issuance or renewal of such


         license shall file, or have on file, with such


         city or city and county, a signed statement




         that such licensee or applicant is licensed


         under the provisions of this chapter and


         stating that the license is in full force and


         effect, or, if such licensee or applicant is


         exempt from the provisions of this chapter, he


         shall furnish proof of the facts which entitle


         him to such exemption.


    This provision is to be read in conjunction with Government


Code section 37101 which provides generally that cities may


license for revenue and regulation and fix license taxes upon any


type of lawful business transacted within the city, and with


Government Code section 37101.7 which authorizes cities to impose


a revenue tax upon contractors licensed by the state.


    A former Government Code section, Section 37101.2, repealed


January 1, 1989, had provided that whenever a city required a


license pursuant to section 37101 solely for revenue purposes and


did not require the licensee to furnish verification of its state


licensure, then a statement was to be conspicuously placed upon


the face of the license that "the license is issued without


verification that the licensee is subject to or exempt from


licensing by the State of California."  (Emphasis added.)  This


language recognized that a city was not required to actually


verify the contractor's license status; and, by repealing the


provisions, did not require  a disclosure to appear on the


license or certificate.


    Your current tax certificate application form includes a


space for state contractor license information.  Under the


provisions of Business and Professions Code section 7033, the


applicant for the business tax certificate need merely provide a


statement that they have a valid license or that they are exempt.


Since you are not regulating the applicant, you need not inquire


about the correctness of the statements made, although you could


refuse to accept payment of the tax should the applicant not


complete the application concerning its contractor's license


status.

    I trust this is responsive to your concerns, but if not,


please contact the undersigned for further assistance.


                                  JOHN W. WITT, City Attorney


                                  By


                                      Rudolf Hradecky


                                      Deputy City Attorney
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