
                        MEMORANDUM OF LAW
DATE:     February 8, 1989

TO:       Maureen Stapleton, Deputy City Manager
FROM:     City Attorney
SUBJECT:  Dedicated Public Parks - Weekly Church Services
          in "Public Meeting Room"
    By memorandum dated November 17, 1988, copy attached, you
described a situation where the City has required its lessees to
evict park subtenants who were conducting weekly religious
services in park buildings.  Your memorandum indicated that one
of the Mission Bay hotel lessees has entered into such an
agreement with a church allowing the church to conduct weekly
services in a "public meeting room" area of the hotel.  We
understand the agreement has a six-month term.  The hotel
operator was notified of our conclusion that such a use was not a
proper park use and the sublessee (church) has reportedly
discussed the issue with its attorney who apparently disagrees
with our view.  You asked that we prepare a memorandum of law on
the subject.
    As you know, religious speech is protected by the state and
federal constitutions and must be allowed, subject to certain
limited conditions, in public parks and other public places.
    This office recently prepared a rather extensive opinion
relating to the legality of allowing a creche and other religious
scenes as part of the Christmas displays in Balboa Park.  As you
know, we concluded that the creche and religious scenes were
allowable on condition that the City may not expend any of its
funds for maintenance or upkeep, that the structures could not be
stored in the park and that the religious scenes must be part of
a broader group of facilities celebrating the holiday season.
    In addition, there are numerous cases upholding citizens'
rights to freely express their religious views within open areas
of public parks.  Hague v. C.I.O., 307 U.S. 496 (1939); Dillon v.
Municipal Court, 4 Cal.3d 860 (1971).  Likewise, there are
numerous decisions which indicate that when public buildings are

available to the general public for meeting purposes, a City may
not discriminate against any individual or group wishing to
utilize such facilities, on the basis of the religious or
political philosophy of such individual or group.  In re Hoffman,
Cal.2d 845 (1967); Parr v. Municipal Court, 3 Cal.3d 861 (1971);
Fowler v. Rhode Island, 345 U.S. 67 (1953); O'Hair v. Andrus, 613



F.2d 931 (1979).
    It would, therefore, appear that church services in a public
building should be allowed, at least where the facility to be
used is open to the public at a specified rent and the church
pays the same amount of rent required from any other user.
    Our problem results from the long term use of a park building
for weekly religious services by one particular religious
organization.  While there are no reported judicial decisions
directly on point, we feel, for example, that the City could not
lease a park building for a term of fifty years to a religious
organization for development and use for religious services.
This conclusion is based upon our feeling that a church, as
distinguished from persons exercising their free speech rights,
is not a "park use."
    We realize that the fact situation in question is reportedly
a six-month lease for one day a week exclusive use for church
services.  While our fact situation presents a closer legal case
than a proposal to actually build and operate a church in a park,
it is felt that allowing for the conducting of church services by
a particular religious organization on a continuing and regular
basis is not a proper "park use."  As you know, Mission Bay Park
has been officially dedicated to park use and, pursuant to the
requirements of Charter section 55, may be used for no other
purpose.
    Churches can be established through acquisition of
conditional use permits in various areas of the City and are not,
we feel, generally considered park and recreation oriented.
    We feel that leasing a building in a park to a particular
religious denomination for regular weekly religious services
would not be a "visitor oriented" park facility but would rather
cater to an established religious congregation.  Therefore, our
conclusion is that the particular lease in question does not
represent a valid public park use.
                                  JOHN W. WITT, City Attorney
                                  By
                                      Harold O. Valderhaug
                                      Deputy City Attorney
HOV:ps:263(x043.2)
Attachment
ML-89-13


