
                        MEMORANDUM OF LAW
DATE:     February 16, 1989

TO:       Jack Krasovich, Deputy Director,
          Park and Recreation Department
FROM:     City Attorney
SUBJECT:  Commercial Filming in Presidio Park
    This responds to your memorandum concerning the complaint of
Dr. Fadem about commercial filming activities at Presidio Park.
He cited instances involving filming for scenes in a television
show, a motion picture, and an automobile advertisement for
television or magazine.  He further complains that the streets
were being obstructed by uniformed guards during such filming.
    Your question is whether filming activity in Presidio Park
is impermissible.  It is unclear from Dr. Fadem's letter whether
the filmmaking activity occurred on the public streets or the
park site itself, or both.  If the former (where the park is
merely a backdrop), we do not view this as a matter involving
the use of park property.  If the latter, then the question is
whether this is a type of use which is inconsistent with the uses
of a "public park."
    As part of our analysis, we reviewed photostats of some of
the deeds for Presidio Park from the grantors.  The deeds merely
stated that the property is to be used for a "public park."  The
City accepted the property by ordinance and dedicated it for
"public park purposes."  We are not aware of any other instrument
which prohibits the use of the park for "commercial uses," as
intimated in Dr. Fadem's letter.
    We are attaching a copy of a memorandum of law dated
February 11, 1986 which reviewed various permissible uses for
public parks.  Dedication of land as a public park pursuant to
City of San Diego Charter section 55 connotes utilization
consistent with parameters outlined in the attached memorandum of
law.  When such uses are not consistent, they must be approved
by a vote of two-thirds of the electorate.

    We first note that neither the deeds, the ordinance of
dedication nor City Charter section 55 address the term
"commercial uses" of which Dr. Fadem complains.  His reference
to "commercial uses" appears to be a phrase that he coined.
    By way of understanding his objections, we attach a letter
dated September 10, 1987 in which he had previously complained
about "commercial uses" within Presidio Park relating to catered



weddings and picnics.  He considered those to be a commercial use
because the caterers are running a business in the park land in
providing a service to wedding parties.  We therefore construe
this as a term Dr. Fadem chose rather than as a limitation upon
the uses of the park sites.  Construing it thus, we may respond
that "commercial uses" are not prohibited in dedicated park
lands.
    San Diego Municipal Code sections 63.02.13 and 63.02.14
prohibit, respectively, the sale or offer for sale of goods,
wares or merchandise, or the practice of a trade, occupation,
business or profession in the parks without the permission of the
City Manager.  It may also be noted from the attached memorandum
of law that uses of park lands which are commercial in nature are
permissible park and recreation purposes because of the services
thereby provided to the using recreational public.
    Catered weddings or picnics occupy the same status as
non-catered weddings from the viewpoint of their recreational
value, even though a fee is charged for providing the food,
beverage and related catering service.  All this means is that
the City Manager is entitled to require the caterers to apply for
a permit to do business within the park and pay a fee or
percentage of revenues for such services.  This is a park
management issue, however, within the jurisdiction of the City
Manager.
    Charter cities have also been allowed to authorize temporary
activity on dedicated park land that is not normally consistent
with the concepts set forth in the attached memorandum of law.
See Simons v. City of Los Angeles, 63 Cal.App.3d 455, 468 (1976),
which held that a police training facility in Griffith Park was
consistent with park and recreational uses of dedicated park
land.  This case proceeded under the theory that the activity at
the police training facility did not constitute a diversion from
park purposes, was consistent with the recreational
characteristics of the park, and did not constitute an
interference with the enjoyment of the park by the rest of the
public in general.

    However, Simons involved a change to the City Charter which
had authorized a transfer of the particular site to the
Department of Public Works from the Park Board.  The court
reasoned  that even if some prior approval of the Park Board was
necessary,

the resulting use was not inconsistent with park and recreation
purposes, and therefore would have been permissible, the lack of



authorization notwithstanding.
    The activities described in Dr. Fadem's complaints do not
appear to be prohibited within any fair reading of the attached
memorandum of law.  As we view it, control of the park land is
under the jurisdiction of the City Manager and the Director of
Parks and Recreation.  Obviously, a permitted use for catered
weddings and picnics would seem to be consistent with a
recreational purpose, and is certainly not inconsistent with
general public recreational uses.
    With respect to the filming activity, however, a large part
of the question may depend upon the extent to which the
filmmaking activity interferes with the use of the park sites by
the general public, rather than whether it is, per se,
impermissible. You should determine the extent to which the
uniformed guards interfere with public access.  If substantial,
then changes should be made.  Otherwise, we note that filmmaking
activities have been consistently allowed in other areas of the
park.  Indeed, one particular value of Presidio Park is its
aesthetic image and pleasant vistas.  So long as the activity can
arguably contribute to the use and enjoyment of the park by
others, we are not prepared to state that such use would be
impermissible as a park and recreation purpose, even were it
"commercial" in nature.  As noted earlier, commercial activities
(restaurants, hotels) are permissible.
    We suggest that you review the permit process and determine
whether a more finite regulation should be required of permit
applicants who use caterers to supplement their recreational use
of the park.  Likewise, you should review the permit process for
filming activities.  However, we do not view such uses to be
inconsistent with park uses and hence impermissible.
                                  JOHN W. WITT, City Attorney
                                  By
                                      Rudolf Hradecky
                                      Deputy City Attorney
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