
DATE:     March 30, 1989


TO:       Doris Uzdavines, Employee Savings Plans


          Administrator


FROM:     City Attorney


SUBJECT:  SPSP/SPSP-M:  Forfeitures/Vesting Requirements


    In a memorandum dated December 21, 1988, you asked this


office to review and comment on the current withdrawal and


forfeiture procedures contained in the SPSP and SPSP-M Plans.


The Plan requires that a forfeiture equal to the amount of the


employee's withdrawal be taken from the employer's contribution.


The forfeiture is a penalty for early withdrawals and, because of


Plan procedures, frequently a portion of it is taken from the


employee's vested benefits.  You have asked if taking forfeitures


from vested benefits is appropriate.


    All the terms and conditions of the Plan are set forth in the


Plan document.  Section 6.03(a) through (d) of the Plan contains


the conditions concerning forfeiture upon withdrawal.  Under the


plain language of the Plan formula, the amount taken from an


employee's vested portion depends upon the extent to which the


employer's contribution has become a vested benefit of the


employee, but any forfeiture results in some diminution of the


total vested amount.  Though the forfeiture follows the Plan


conditions, it appears to be contrary to case law which indicates


that vested interests cannot be withheld once the employee has


performed the required service.  The service required by the Plan


is one year of employment for each 20% increase in the employee's


vested benefit.


    In explaining the concept of vesting, the courts have said:


"The right to retirement benefits vests when an employee acquires


an irrevocable interest in a fund created by his own


contributions, or the contributions of his employer, or both."


In In re Marriage of Fithian, 10 Cal.3d 592, 596 (1974)


"Irrevocable is defined as incapable of being recalled or


revoked."  Commissioner of Internal Revenue v. Strong Mfg. Co.,


124 F.2d 360, 363 (1941).


    In interpreting provisions of pension plans, the courts have


consistently sided with the employee stating:  "It is a general


and well recognized rule that pension provisions shall be


liberally construed in favor of the applicant."  Terry v. City of


Berkeley, 41 Cal.2d 698, 702 (1953).  The Plan can, and does,


provide for when the employee's benefits vest.  However, once


vested, the money cannot be retrieved by the employer.  "When the


pension vests, the benefits of the pension system may not be




withdrawn arbitrarily by the employer."  Williamson v.


Williamson, 203 Cal.App.2d 8, 12 (1962).


    We recommend that the Plan Document be amended to provide


that amounts once vested cannot be forfeited.  In the meantime,


we recommend that the plain language of the Plan formula be


interpreted in such away as to not forfeit any vested employee


dollars.

                                  JOHN W. WITT, City Attorney


                                  By


                                      Sharon A. Marshall


                                      Deputy City Attorney
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