MEMORANDUM OF LAW
DATE: April 7, 1989

TO: lla Ziebell, Sr. Public Information Officer,
Citizens Assistance

FROM: City Attorney

SUBJECT: Discount Coupons in City Publications

In a memorandum dated March 7, 1989, you asked this office
for advice concerning the legality of including discount coupons
for City attractions, such as the Space Theatre, in the quarterly
water bill insert, Cityline.

There are no sections in the San Diego City Charter or San
Diego Municipal Code which prohibit Citizens Assistance from
including in the water bill discount coupons for cultural or
recreational attractions. No question of product endorsement or
advertising arises because the coupons you anticipate including
would promote only City attractions. Such attractions, though
private corporations, are subsidized in part by the City through
Transient Occupancy Taxes (TOT). San Diego Municipal Code
section 35.0101(b) provides that TOT's are "to be used for
promoting the City of San Diego including the planning,
construction, maintenance and operation of tourist-related
cultural and recreational facilities." San Diego Municipal Code
section 35.0116(A)(a) also provides that the taxes shall be used
solely for the purpose of promoting the City of San Diego. The
distribution of discount coupons to City attractions would
promote the tourist oriented attractions of San Diego. However,
by putting the discount coupons in water bills yeaah only the
limited audience of San Diego inhabitants. Arguably, by
promoting the attractions to San Diegans tourism is also promoted
by virtue of the increased knowledge San Diegans have about the
attractions which are available to their visitors. However, this
attenuated version of what promotes tourism may not meet the
express qualifications of the Municipal Code that TOT funds be
used to solely promote tourism.

Funding of the proposed project is also problematic. The
attractions must bear the costs of printing the coupons as well

as the cost of any postage the additional weight of the coupons
may add to the mailings. Costs may be borne by either the TOT
subsidy or the corporation. Additional costs cannot be borne by
the water utility fund bcause such actions are specifically

prohibited by Section 53 of the San Diego City Charter. Section



53 provides that all water utility revenue is to be used solely
for water utility purposes. In the event there is surplus water
utility revenue, it is to be transferred by the City Council to
the general fund. It may then be used for any legal City
purpose. There is no provision that allows some of the money to
be diverted for non-water utility uses prior to the transfer to
the general fund.

In summary, as long as the attractions benefitting from the
distribution finance the coupon project, there is no express
prohibition against distributing discount coupons. Efforts
should be made to see that distribution is as widespread as
possible for purposes of TOT qualifications.

JOHN W. WITT, City Attorney
By
Sharon A. Marshall
Deputy City Attorney
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