
                        MEMORANDUM OF LAW


yymmdd

DATE:     August 14, 1989


TO:       Bob Ferrier, Labor Relations Manager


FROM:     City Attorney


SUBJECT:  Employee Representation Issues


    You have requested that this office advise you of the


respective rights and responsibilities of City management and the


recognized employee organization when a recognized employee


organization refuses to represent an employee in an exclusively


represented unit because the employee is not a dues paying member


of the employee organization.  You indicated the need for a


formal management position on this matter because the issue is


being raised at an escalating rate.


    This issue is not a new one.  Attached is a Memorandum of Law


dated March 18, 1987, to Bruce Herring, Labor Relations Assistant


which addresses this same issue.  While the statutory law


discussed in that memorandum has not changed, there has been a


recent development in the applicable case law which sheds some


additional light on this issue.


    We begin this analysis with the same caveat we expressed in


the attached Memorandum of Law.  Generally speaking, The City of


San Diego does not have standing to object to a recognized


employee organization's refusal to represent a non-dues paying


member of one of its bargaining units.  That matter is primarily


an issue between the recognized employee organization and the


employee in the exclusively represented unit.  We do note,


however, that there may come a time when such failure by a


recognized employee organization to represent members of its


exclusively represented unit adversely affects the City's


employee-employer relationship policy set forth in Council Policy


300-6 and disrupts the uniform and orderly methods of


communication provided for in the Meyers-Milias Brown Act,


Government Code section 3500 et seq. and Council Policy 300-6.


While we believe that those circumstances are unlikely to occur,


if they do, the City Council could at that point declare that the


recognized employee organization has abandoned its


responsibilities under its memorandum of understanding and


breached its agreement with the City.  The Council could then


proceed to decertify the exclusively recognized organization.


    The facts before us now, however, are that an exclusively


recognized employee organization has refused to represent


non-dues paying members in its units during grievances or




employee discipline matters.  It is unusual for an exclusively


recognized employee organization to waive its right to represent


non-dues paying members of its units because the organization in


safeguarding one employee's rights is in effect protecting the


entire unit.  Civil Service Assn. v. City & County of San


Francisco, 22 Cal. 3d 552 (1978).  However, the recognized


employee organization cannot be required to provide services to


members of its bargaining unit that are normally provided only to


members of the organization, such as legal defense, unless the


organization has specifically agreed to guarantee such services


to all of the employees in the bargaining unit.  As we have


indicated previously, there is no duty of fair representation


under the Meyers-Milias Brown Act because the public employee has


the right to represent him or herself as an individual in the


employment relationship.  Andrews v. Board of Supervisors, 134


Cal. App. 3d 274 (1982).  This view was recently reinforced in


Lane v. I.U.O.E. Stationary Engineers, Local 39, 89 Daily Journal


D.A.R 9217 (1989).  However, that court ruled that a recognized


public employee organization, while not owing its members the


formal duty of fair representation by virtue of exclusive


representation, owes its members some duty of care where it has


agreed to provide certain representative services.  The court


clearly stated that the duty of care may arise by virtue of a


contract between the organization and its members.


    Based on the above, it can certainly be argued that where a


specific article in a memorandum of understanding guarantees to


all employees in the bargaining unit the right to representation


by the recognized employee organization, an aggrieved employee


could bring an action in contract against the organization for


failure to provide such representation.  Under those facts, the


employee has standing to sue as a third party beneficiary of the


contract between the City and the recognized employee


organization.  This does not, however, authorized the City to


take unilateral action on behalf of the aggrieve employee to


enforce the employee's perceived rights under the memorandum of


understanding.


    We also note that Government Code section 3506 prohibits


employee organizations from discriminating against any employees


who elect to refuse to join the recognized employee organization.


While there are no California cases on point, a reading of


Thompson v. Brotherhood of Sleeping Car Porters, 316 F. 2d 191


(1963) supports the proposition that a recognized employee


organization must fairly and without discrimination represent all


employees in its bargaining unit.  There is no authority in the


statute for the public employer to enforce this right on behalf




of the employee.  Therefore, if an employee believes that the


exclusively recognized employee organization has violated this


section, he or she may seek an appropriate legal remedy as an


individual.

    In those unique situations where a member of a bargaining


unit has been refused representation by the recognized employee


organization and requests to be represented in a grievance or


disciplinary matter by a competing employee organization, it is


not advisable to permit such representation until you have


received a specific written waiver from the recognized employee


organization of its right to be the employee's exclusive


representative under the applicable memorandum of understanding.


    In summary the recognized employee organization is the


exclusive bargaining agent for employees in its recognized units


for the purposes of meeting and conferring under the


Meyers-Milias Brown Act.  The organization's rights and


obligations to represent non-dues paying members in its


recognized units during grievances and disciplinary procedures


are set forth in its memorandum of understanding.  If a non-dues


paying member of the recognized employee organization believes


that his or her rights under the memorandum of understanding have


been violated, he or she may desire to bring legal action against


the recognized employee organization.  Absent conditions that


lead The City of San Diego to believe that a major breach or


abandonment of the memorandum of understanding has occurred, The


City of San Diego should not interfere in the dispute between the


recognized employee organization and those non-dues paying


members in the bargaining unit.  Last but not least, the City


should not take any action that can be interpreted by a


recognized employee organization as a breach of that


organization's right to exclusive representation of the


bargaining unit pursuant to the memorandum of understanding.


                                  JOHN W. WITT, City Attorney


                                  By


                                      John M. Kaheny


                                      Chief Deputy City Attorney
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