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DATE:     August 21, 1989


TO:       Daro Quiring, Centre City Maintenance


          Coordinator


FROM:     City Attorney


SUBJECT:  Newsracks


    In a memorandum dated July 24, 1989, you requested a legal


opinion on two questions concerning newsracks.  First, may a


development company, such as Koll Company, design newsrack


enclosures that are architecturally and aesthetically compatible


with their developments, then make the racks available to


newspaper vendors for a fee?  Second, may "City Racks," a private


newsrack company, place multi-unit newsracks on a public right of


way and charge a fee to vendors for use of the racks?


    The issue of whether, and to what extent, public entities may


regulate newsracks has been litigated numerous times.  The courts


have repeatedly found that the first amendment extends


constitutional protection to newspapers.  They have also found


that:

         The constitutional protection extends to means


         of distribution of the newspaper, as well as


         to its content and the ideas expressed


         therein.  The Supreme Court has long held that


         the right to circulation is as essential to


         the freedom of the press as the right to


         publish; without circulation, freedom of


         publication is a mockery.


    Philadelphia News, Inc. v. Borough C., Etc., Swarthmore, 381


F. Supp. 228, 241 (1974).


    However, the right to distribute is not without limits.


Newsracks are subject to reasonable time, place and manner


restrictions.  Kash Enterprises, Inc. v. City of Los Angeles, 19


Cal. 3d 294, 302 (1977).  In San Diego these time, place and


manner restrictions are found in San Diego Municipal Code section


62.1001 et seq. (See Attachment A).  Each of the proposed


newsrack units would be required to comply with the restrictions


found in the ordinance.


    Additionally, both Koll Company and City Racks would be


required to obtain an encroachment removal agreement (ERA)


pursuant to San Diego Municipal Code section 62.0302 (See


Attachment B).  The provisions of the ERA would hold the City


harmless in the event any damages or expenses arise as a result


of the racks being placed on the public right of way.  Individual


newspaper vendors are not subject to the requirement of obtaining




an ERA.  The distinction arises because the primary business of


traditional newspaper vendors is the distribution of information,


a protected right.  The primary business of Koll Company and City


Racks under the proposal would be the renting of newsracks.  This


type of profit generating enterprise on a public right of way is


not a protected right, thus stricter requirements may be imposed


by the City.

    After the prerequisites are met, there is no legal bar to


Koll Company erecting and maintaining aesthetically pleasing


uniform racks on the public right of way surrounding their


development.  Current law indicates that Koll Company owns the


underlying fee to the center of the street.


    In explaining the rights of property owners abutting a public


street, the court in Abar v. Rogers, 23 Cal. App. 3d 506 (1972)


said:

         Where land is dedicated as a public street,


         the owner of the abutting property is presumed


         to be the owner of the fee to the street's


         center.

         As the owner of the fee to the street's


         center, the abutting owner may make any use of


         the street consistent with the public right.


         It is said that subject to the public


         easement, he may exercise all "rights of


         dominion over his land" Santa Barbara v. More,


         175 Cal. 6, 10, (1917) and he is entitled to


         "all profit or advantage which may be derived


         therefrom."  Gurnsey v. Northern Cal. Power


         Co., 160 Cal. 699, 705 (1911).


    Additionally, charging a fee for use of the racks poses no


problem for Koll Company, for while the Constitution guarantees


the right to distribute newspapers, it does not guarantee a right


to the least expensive means of expression.  Gannett Satellite


Inf. Net. v. Metro Transp. A., 745 F. 2d 767, 774 (1984).


    The proposal by City Racks to install uniform racks at


various locations presents a slightly different issue.  City


Racks is not the owner of the abutting property and therefore has


no legal right to use the public right of way for personal


profit.  Nevertheless, for numerous reasons the City may prefer


the use of City Racks multi-rack units in lieu of the unsightly


hodge podge of racks that currently litter City streets.  The


proposed units are uniform in size and color and City Racks has


guaranteed to maintain and/or replace worn units.  Each unit


holds eight (8) papers, removing clutter and presenting a neater


and more aesthetically pleasing image.




    In view of the potential benefits, the City should encourage


City Rack to seek permission from the abutting property owners to


place the racks on the public right of way.  One assumes property


owners will not object to installation of the racks because the


racks will upgrade the overall appearance of the property.  After


obtaining the owner's permission and fulfilling the previously


enumerated prerequisite of obtaining an ERA from the City, no


legal restrictions bar placement of the racks on the public right


of way by City Racks.


                                  JOHN W. WITT, City Attorney


                                  By


                                      Sharon A. Marshall


                                      Deputy City Attorney
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