
DATE:     September 11, 1989

TO:       Councilman Bob Filner
FROM:     City Attorney
SUBJECT:  Use of Redevelopment Funds for Expansion of the
          St. Vincent de Paul Center
    This is in response to your memorandum of August 23, 1989 and
confirms oral advice given to your assistant, Vince Hall, on
September 9 and Francisco Estrada on September 11, 1989.
    By memorandum you informed us that you are studying the
feasibility of using redevelopment monies (redevelopment as
defined by Health and Safety Code section 33000 et seq.) to help
finance construction of an additional homeless facility directly
adjacent to the St. Vincent de Paul Center (the "Center").  This
facility would be operated by the Center, which is an
unincorporated, nonprofit, charitable association, originally
established by the Catholic Diocese of San Diego in 1958.  The
specific monies you are interested in using to help finance the
homeless facility would be an uncommitted $200,000 from the
Centre City Development Corporation's  ("CCDC") Columbia Low and
Moderate Income Housing Fund.
    Against this background, you ask three primary questions:
1) If you were to propose this allocation, would your membership
on the Board of Directors of the Center constitute a conflict of
interest?  2) Is it possible to use funds from the Columbia
Redevelopment Project Low and Moderate Income Fund in an area
outside an adopted redevelopment area?  If so , may these funds
be used to finance a homeless facility?  3) Would a contribution
by The City of San Diego (the "City") to the Center for
construction of a homeless facility constitute a violation of the
requirement for separation of church and state?  If so, are there
any other mechanisms by which a contribution could be made?

    Each of the questions you ask will be dealt with separately.
    1.  Would your membership on the Board of Directors
constitute a conflict of interest?
    The applicable law in this situation can be found in the
Political Reform Act (Government Code section 81000 et seq.),
Charter section 94, and Government Code section 1090 et seq.  In
addition, Council Policy 000-4 should also be referenced.
Political Reform Act
    The Political Reform Act (the "Act") prohibits a public
official who has a financial interest, as defined by the Act,
from making, participating in making, or in attempting "to use



his official position to influence a governmental decision . . ."
when that decision will have a material effect on the financial
interest.  Government Code sections 87100 and 87103.
    Under Government Code section 87103, an official has a
financial interest in a decision if it is reasonably foreseeable
that the decision will have a material financial effect on ""a)ny
business entity in which the public official is a director . . ."
Government Code section 87103(a).
    A "business entity" as defined by Government Code section
82005, excludes nonprofit corporations.  Therefore, City
officials who are directors of nonprofit corporations are not
considered to have a prohibited financial interest within the
meaning of the Act.  Therefore, your membership on the Board of
Directors of the Center would not present a conflict under the
Act.
Charter section 94 and Government Code section 1090 et seq.
    Charter section 94 reads in pertinent part:
              No officer, whether elected or appointed,
         of The City of San Diego shall become directly
         or indirectly interested in, or in the
         performance of, any contract with or for The
         City of San Diego . . . No officer . . . shall
         be construed to have an interest within the
         meaning of this section unless the contract
         . . . shall be with or for the benefit of the
         office . . . with which said officer is
         directly connected in the performance of his
         duties and in which he or the office . . . he

         represents exercises legislative,
         administrative or quasi-judicial authority in
         the . . . performance under said contract . .
         . .
    This Charter section has long been interpreted along the same
lines as Government Code section 1090 et seq., which prohibits
City officials from having financial interests in contracts to
which the City is a party.
    Government Code section 1091.5, as amended in 1980, holds
that there is not a contractual conflict so long as the public
officer discloses that he or she is a member or officer of a
nonprofit corporation with whom the City is contracting and that
the disclosure must appear in the minutes of the legislative
body.  Government Code sections 1091(a) and (b)(1) and
1091.5(a)(8).
    Therefore, if the City entered into any agreement



memorializing the allocation of funds to the Center, you would
not have a conflict under Charter section 95 and Government Code
section 1090 et seq. provided you disclosed your affiliation at
the Council meeting authorizing the allocation and the disclosure
was recorded in the Council minutes.
Council Policy 000-4
    Council Policy 000-4 holds:
              No elected official . . . of The City of
         San Diego shall engage in any business or
         transaction or shall have a financial or other
         personal interest, direct or indirect, which
         is incompatible with the proper discharge of
         his official duties or would tend to impair
         his independence or judgment or action in the
         performance of such duties.
    This is a policy, not law, and may be waived by vote of the
City Council.  Furthermore, it does not necessarily require that
you disqualify yourself from participating in decisions regarding
the Center.  It is a matter of individual conscience as to
whether holding the position of Director would tend to impair
your independence in making decisions as a Councilmember.  If you
think it would, you would be advised to refrain from
participating in the making of or voting on those decisions.

    There does not appear to be any "legal" prohibition or
conflict of interest in your proposing the allocation of
redevelopment funds to the Center.  However, you are advised to
closely examine whether your capacity as a Director of the Center
would impair your independence as a Councilmember in making a
decision on the allocation.
    2.  Is it possible to use funds from the Columbia
Redevelopment Project Low and Moderate Income Fund in an area
outside an adopted redevelopment area, and if it is possible, may
those funds be used to finance a homeless shelter?
    The use of funds for an adopted redevelopment area is
controlled by Health and Safety Code section 33000 et seq.
Health and Safety Code section 3334.2 holds that 20 percent of
the taxes allocated to the redevelopment agency ("tax increment")
be set aside for the purpose of "increasing and improving the
community's supply of low- and moderate-income housing available
at affordable housing cost . . ."
    Of particular importance to the analysis here is Health and
Safety Code section 3334.2(e)(2) which states, "In carrying out
the purpose of this section, the agency may exercise any or all
of its powers, including the following . . . (2) Improve land or



building sites with on-site or off-site improvements, but only if
the improvements directly and specifically improve or increase
the community's supply of low- or moderate-income housing."
    In addition, Health and Safety Code section 3334.2(g) allows
for these funds to be used outside of a project area if 1) done
by resolution of the agency and 2) there are findings in the
resolution to demonstrate that the use of the funds outside the
project area "will be of benefit to the project."  It is stated
in the same section that the "provision of replacement housing
pursuant to Section 33413 is always of benefit to a project."
Section 33413 requires that whenever a redevelopment project
destroys or removes dwelling units of low or moderate income
persons, "an equal number of replacement dwelling units at
affordable housing costs" must be provided "within the
territorial jurisdiction of the agency."
    It would appear that a homeless shelter would increase the
community's supply of low income housing and that the Columbia
Low and Moderate Housing Fund could be used for that purpose.

    However, as the Center is outside the adopted Columbia
Redevelopment area, the findings required by 3334.2(g) must be
made a part of the legislative action authorizing the allocation
of Redevelopment Agency funds, and that action must be done by
resolution.  Specifically the factual findings that would have to
be made include 1) that due to redevelopment projects in the
Columbia Redevelopment Area, there has been relocation of low- or
moderate income persons (including homeless persons) due to the
destruction or removal of dwelling units, (perhaps even
contributing to the large number of homeless persons in the
Centre City area) and 2) that the construction of a facility for
the homeless would have specified benefits to the Columbia
Redevelopment Area.
    3.  Would a contribution by The City of San Diego to the
Center for construction of a homeless facility constitute a
violation of the requirement for separation of church and state?
    In determining whether the allocation of funds to the Center
by the City constitutes a violation against the separation of
church and state, both the United States and California
Constitutions must be researched.
    The Establishment Clause of the First Amendment of the United
States Constitution states:
              Congress shall make no laws respecting an
         establishment of religion, or prohibiting the
         free exercise thereof . . .
    The First Amendment is made applicable to the states by the



Fourteenth Amendment which holds, "No state shall make or enforce
any law which shall abridge the privileges or immunities of
citizens of the United States . . ."
    Article XVI, Section 5 of the California Constitution states:
              Neither the Legislature, nor any county,
         city and county township, school district or
         other municipal corporation, shall ever make
         an appropriation, or pay from any public fund
         whatever, or grant anything to or in aid of
         any religious sect, church, creed or sectarian
         purpose, or help to support or sustain any
         school, college, university, hospital or other
         institution controlled by any religious creed,
         church or sectarian denomination whatever
         . . . .

    Each Constitution will be dealt with separately.  It should
be noted, however, that neither the Federal or State prohibitions
against the advancement or prohibition of religion should be
viewed as antagonistic to religion.  In Hunt v. McNair, 413 U.S.
734, 742 (1973), the Supreme Court held, ""w)hatever its initial
appeal, the proposition that the Establishment Clause prohibits
any program which in some manner aids an institution with a
religious affiliation has consistently been rejected."
Similarly, in California Educational Facilities Authority v.
Priest, 12 Cal. 3d 593 (1974), Justice Mosk, speaking on behalf
of the California Supreme Court state on page 605, that Article
XVI, Section 24 of the California Constitution ". . . has never
been interpreted . . . to require governmental hostility to
religion, nor to prohibit a religious institution from receiving
an indirect, remote, and incidental benefit from a statute which
has a secular primary purpose."
United States Constitution
    In determining if there would be a violation of the
Establishment Clause three criteria must be examined according to
the Supreme Court in Lemon v. Kurtzman, 403 U.S. 602, 612-613
(1971).  Those criteria are:
         1.   Does the state action have a secular
              purpose?
         2.   Does the state action have a primary
              effect which advances or inhibits
              religion?
         3.   Does the state action foster excessive
              governmental entanglement with religion?
    1.  Secular Purpose



    The City's purpose in allocating the funds for construction
of an additional facility for the Center would be to make more
temporary housing available to homeless persons.  As this purpose
does not involve religion or the establishment of such, it would
be viewed as secular.
    2.  Primary Effect
    In Hunt v. McNair, supra, at 743, the Supreme Court held that
aid would have "a primary effect of advancing religion when it
flows to an institution in which religion is so pervasive that a
substantial portion of its functions are subsumed in the
religious mission . . ."

    The California Supreme Court in California Educational
Facilities v. Priest, held that the important issue is not
whether state aid, "provides such a benefit "to religion and/or a
religious institution), but whether the benefit is incidental to
a primary public purpose."  Priest, supra, at 605.
    Thus, it must be determined to what extent the Center has
ties to the Catholic Church and the primary purpose of the City
in providing financial assistance to the Center.
    In looking to see the degree to which the Catholic Church,
influences the Center's mission, the Center's By-Laws, attached
to this memorandum as Exhibit A, explain in Section III.
Purposes, that the Center "is a charitable organization and is
not organized for the private gain of any person."  Membership in
the Center (Section IV of the By-Laws), "shall be comprised of
those persons who are also Directors of this Association."
Section C.1 of the By-Laws states that ". . . "T)he
qualifications for Directors are that they must possess the
degree of skill and knowledge necessary to perform the duties of
this office of a Director of the Association."  Directors are
elected by the Membership of the Association (Section V.A.1).
    The Mission Statement of the Center states:
         St. Vincent de Paul Center for the Homeless
         will provide comprehensive services dedicated
         to impacting the immediate needs of the
         homeless person and assisting in breaking the
         cycle of homelessness, while respecting the
         dignity of the homeless person.
    From this information it does not appear that the Center's
purpose is religious in nature.  The Catholic Church does not
determine the Center's Membership or Directors.  The Center
serves homeless persons, regardless of their religious
affiliation (if any).
    However, we are informed and believe that should the Center,



as a legal entity, dissolve, the Center's assets would revert to
the Catholic Church.  Assuming this to be the truth, allocating
funds for a capital asset that could become the property of the
Catholic Church at a future date, would be considered more than
an incidental benefit.
    3.  Excessive Entanglement

    In looking to determine if the state action involved
excessive entanglement between religion and government, the Court
in Priest considered both the "extent to which religion permeated
the institution," and the "degree of state involvement in the
day-to-day financial and policy decisions in the institution."
Priest, supra, at 602.
    The question of the degree of permeation was discussed in the
subsection immediately above.  The second questions with regard
to the City's involvement with the Center is somewhat more
complicated.
    The Center is a private, nonprofit institution with no ties
to City government, and the services provided by the Center to
the homeless are provided without discrimination to those who
need them.  There is no City involvement with the day-to-day
administration of the Center.
    The troubling point is the one mentioned above with respect
to the Center's assets.  As all assets of the Center ultimately
belong to the Catholic Church, that would very likely be seen as
City involvement of a very substantial financial nature with a
religious institution and as such, prohibited under the Lemon v.
Kurtzman criteria.
California Constitution
    Article XVI, Section 5 of the California Constitution is more
restrictive than the Establishment Clause of the United States
Constitution.  "In essence, this provision of the constitution
prohibits the use of any public funds to aid any religious or
sectarian purpose and constitutes the definitive statement of the
principle of government impartiality in the field of religion."
37 Ops. Cal. Atty. Gen. 105, 107 (1961)
    In Frohliger v. Richardson, 63 Cal. App. 209 (1923), the
Court of Appeal struck down a statute authorizing $10,000 for
restoration of the San Diego Mission de Alcala on the basis of
what is now Article XVI, Section 5 of the California
Constitution.  The Court held that the fact the Mission was owned
by the Catholic Church was sufficient in and of itself to prevent
the use of public funds for its restoration.
    While several factors serve to distinguish Frohliger from the
present situation, including the fact that religious services



were being conducted at the Mission, and the Mission was not
providing social services to those in "indigent circumstances
(see Frohliger, supra., at page 211), the fact that the Catholic

Church would for all intents and purposes "own" the Center's
additional facility would seem to put it right on point.
    The City could allocate government funds for the provision of
social services to an organization affiliated with a religious
entity provided those services were given without regard to
religious beliefs and/or affiliation, that the services served a
primary public purpose and in no way advanced or inhibited the
cause of religion.
    It would be a violation of both the United States and
California constitutions to fund the construction of a building
that would become the property of a religious institution.
    Options that could be explored further include funding the
construction of a building provided there was an agreement
between the Center and the City which had a reversion clause that
held the new facility would revert to the City should the
Association dissolve as a legal entity, or using agency funds to
build a shelter and contracting with the Center (or some other
entity) to run the facility.
    As indicated above, redevelopment funds can be used to fund
the construction of a facility for the homeless.  In fact
redevelopment funds can only be used to fund capital assets.
However, these funds cannot be used to fund construction of a
building for a religious organization.  Given this, it is
suggested that the matter of who or what owns and/or operates the
facility, should the Agency decide to use the $200,000 for this
purpose, be referred back to the City Manager, CCDC and this
office to explore all the options available.
                                  JOHN W. WITT, City Attorney
                                  By
                                      Allisyn L. Thomas
                                      Deputy City Attorney
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