
DATE:     September 13, 1989

TO:       M. Blakely, Lieutenant, Special Projects via
          Bob Burgreen, Chief of Police, San Diego
          Police Department
FROM:     City Attorney
SUBJECT:  Applicability of California Code of
          Regulations, Titles 15 and 24
    In your memorandum dated September 1, 1989, you state that
"the San Diego Police Department is exploring the possibility of
contracting with a private entity to operate a temporary
misdemeanor pre-arraignment facility."  You then ask "whether or
not there are any legal ramifications in failing to comply with
the minimum standards indentified in Titles 15 and 24 of the
California Code of Regulations in the design, construction and
operation of a temporary misdemeanor pre-arraignment facility."
The focus of your inquiry seems to center around the issue of
whether or not The City of San Diego would be outside the scope
of the statutory provisions governing the construction and
operation of local detention facilities.
    The short answer to your question is that the controlling
statutes do not establish an exemption expressly or by
implication.  The statutory language in the California Penal Code
dictates that the provisions pertaining to the construction and
operation of a local detention facility center around the nature
of the facility, and not the governmental entity which constructs
and/or operates it.  However, there is a subtle distinction
between being within the scope of a statute and being mandated to
act in accordance with its provisions.
    Prior to analyzing the substantive issues, it should be noted
that the San Diego Police Department is not authorized to
contract with a private entity to operate a local detention
facility.  Any such contract would be executed by the City
Manager.  Charter of The City of San Diego, section 28.

    The minimum standards for the construction and operation of a
local detention facility are located in Articles 1 through 14 of
Subchapter 4, Title 15 of the California Code of Regulations.
The authority to create this body of regulations is derived from
the California Penal Code.
    Specifically, Penal Code section 6030 states:
              (a)  The Board of Corrections shall
         establish minimum standards for local
         detention facilities by July 1, 1972.  The



         Board of Corrections shall review such
         standards biennially and make any appropriate
         revisions.
              (b)  The standards shall include, but not
         be limited to, the following:  health and
         sanitary conditions, fire and life safety,
         security, rehabilitation programs, recreation,
         treatment of persons confined in local
         detention facilities, and personnel training.
    Nowhere in Penal Code section 6030 is there a distinction
made between local detention facilities constructed and
maintained by a city and such a facility constructed and
maintained by a county.  Rather, the Legislature clearly
expressed its desire to avoid such a distinction.
    Penal Code section 6031.4, which defines "local detention
facility," states:
              (a)  For the purpose of this title "local
         detention facility" means any city, county,
         city and county, or regional facility used for
         the confinement for more than 24 hours of
         adults, or of both adults and minors, but does
         not include that portion of a facility for the
         confinement of both adults and minors which is
         devoted only to the confinement.
              (b)  In addition to those provided for in
         subdivision (a), for the purposes of this
         title, "local detention facility" also
         includes any city, county, city and county, or
         regional facility, constructed on or after
         January 1, 1978, used for the confinement,

         regardless of length of confinement, of adults
         or of both adults and minors, but does not
         include that portion of a facility for the
         confinement of both adults and minors which is
         devoted only to the confinement of minors.
              (c)  "Local detention facility" also
         includes any adult detention facility that
         holds local prisoners under contract on behalf
         of cities, or counties, cities and counties.
         Nothing in this subdivision shall be construed
         as affecting the establishment of private
         detention facilities.
    The desire to uniformly apply the minimum standards adopted
by the Board of Corrections, regardless of the governmental



entity involved is underscored in section 1005, Article 1,
Subchapter 4 of Title 15 of the California Code of Regulations,
which states in pertinent part:
              Nothing contained in the standards and
         requirements hereby fixed shall be construed
         to prohibit a city, county, or city and county
         agency operating a local detention facility
         from adopting standards and requirements
         governing its own employees and facilities;
         provided, such standards and requirements
         exceed and do not conflict with these
         standards and requirements.
    The Board of Corrections was created in 1944; five years
later, the California Attorney General opined that it had no
authority to enforce laws. 14 Ops. Cal. Att'y Gen. 9, 15 (1949).
Notwithstanding the increasing amount of mandatory duties imposed
upon the board since its creation, ""t)hese additional duties,
did not however, give the board any enforcement power as to these
or any other areas."  63 Ops. Cal. Att'y Gen. 227, 230 (1980).
    A finding that the Board of Corrections lacks the power to
secure compliance with its regulations raises the issue as to
where this power lies.  In addressing this issue, the Attorney
General stated:
              We express no opinion herein as to
         whether any other state agency or the Attorney
         General has the authority generally or under
         any other specific statutes to sue a local
         entity to compel correction of a
life-
         threatening condition in a local detention
         facility irrespective of the section 6030
         standards.
Id. at 230, n. 3.
    While the issue of enforcing the regulations, promulgated
under mandate, by the Board of Corrections remains undecided,
resolving it may be purely academic.  Effective enforcement
action must be based on a duty to comply.  The Attorney General's
office has repeatedly concluded that "although the board is
obligated by section 6030 to set minimum standards for local
detention facilities, those standards are not mandatory for local
entities."  Id. at 231.
    Although the Board of Corrections does not have enforcement
powers and the regulations created by the board do not impose
mandatory duties upon local entities, incentive exists to comply
with the regulations promulgated by the board.



    The basis for incentive to comply is twofold.  The first
arises out of the desire to avoid liability which could attach
based on circumstances springing from an unsafe, unfit or
improperly operated facility.  See Hudler v. Duffy, (San Diego
Superior Court Case No. 404148) and Armstrong, et al. v. San
Diego County Board of Supervisors, (San Diego Superior Court Case
No. 588349).
    The second arises out of California Penal Code section
4016.5, which requires the Board of Corrections to reimburse a
city or county for costs incurred "from the detention of state
prisoners or parolees and parole revocation or proceedings."
However, payment of this reimbursement is prohibited to "a county
whose jail facility or facilities do not conform to minimum
standards for local detention facilities as authorized by Section
6030," unless the county is making reasonable efforts to correct
the discrepancies.
    By operation of Penal Code section 4022, loss of
reimburse-ment pursuant to Penal Code section 4016.5 could not only apply
to the County of San Diego, but also to The City of San Diego if
the City were to construct and/or operate its own local detention
facility.  Section 4022 states in pertinent part, ""T)he
designations, county jail and city jail shall be interchangeable,
and in such case the obligations to which the county is liable in
case of confinement in a county jail, shall become liabilities of
the city where such prisoner is confined in a city jail."

    The Attorney General has concluded that the standards for
construction and operation of local detention facilities are not
mandatory on local entities, and even if they were, the Board of
Corrections would not be able to force compliance.  However, the
implied invitation to completely disregard any such regulations
promulgated by the board should be met with extreme caution.
    The standards promulgated by the Board of Corrections address
areas of paramount concern including the safety of the inmates,
facility staff and the community, injury to any of which could
create liability.  Furthermore, there is the potential for loss
of reimbursement payments pursuant to Penal Code section 4016.5.
                                  JOHN W. WITT, City Attorney
                                  By
                                      Richard L. Pinckard
                                      Deputy City Attorney
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