
DATE:     December 3, 1990


TO:       Larry Grissom, Retirement Administrator


FROM:     City Attorney


SUBJECT:  Mandatory Social Security Coverage


    In a memorandum dated October 12, 1990, you asked several


questions concerning the effect that the possible imposition of


mandatory social security coverage on certain City employees will


have on the City Employees' Retirement System (CERS).  Shortly


thereafter, on October 27, 1990, the United States Congress


approved a final Revenue Conference Agreement extending mandatory


social security coverage to state and local employees not covered


by a public employee retirement program on July 1, 1990.


Although we do have a copy of the Revenue Conference Agreement,


we do not have in our possession at this time a copy of the exact


statutory language.


    Based on this limited information, we will attempt to answer


your questions as specifically possible.


    1.  Does the Supplemental Pension Savings Plan (SPSP)


constitute a "public retirement plan" under the Revenue


Conference Agreement?


    According to the Revenue Conference Agreement, a retirement


system is defined as one that fits the same definition of


retirement system that is found in the Social Security Act 42


U.S.C. section 418(B)(b)(4).  That definition states that a


retirement system is a pension, annuity, retirement, or similar


funded system established by a state or by a political


subdivision thereof.


    On May 9, 1985, the Department of the Treasury issued a


favorable determination letter holding that the SPSP Plans of The


City of San Diego conformed to the requirements of section 401(a)


of the Internal Revenue Code.  In other words, the SPSP Plans are


qualified retirement plans.  We therefore believe that the SPSP


Plans are public retirement plans within the definition found in


Revenue Conference Agreement.


    2.  Does the fact that SPSP Plans have a voluntary and a


mandatory contribution component impact its qualification as a


public retirement plan and does it matter if the employee is


making voluntary contributions to the SPSP Plans in addition to


the mandatory contributions?


    As we have indicated above, both Plans are qualified


retirement plans.  The fact that they contain provisions for both


voluntary and mandatory contributions has no affect on this


status.



    3.  Does either The City of San Diego's 401(k) Plan or its


deferred compensation plan constitute a public retirement plan?


    The City of San Diego's deferred compensation plan is a


non-qualified deferred compensation plan established pursuant to


Internal Revenue Code section 457.  Such plans are not considered


retirement plans under IRC section 401(a).


    The City's 401(k) plan is a deferred arrangement which is not


normally made available to state and local governments.  However,


because of a special rule for plans in effect on June 8, 1984,


The City of San Diego may offer such an arrangement.  Generally


speaking, 401(k) plans by themselves are not considered


retirement plans but are considered as qualified cash or deferred


arrangements.


    4.  Can an employee who is covered under social security be


dropped from social security once the employee becomes eligible


to join CERS?


    The Revenue Conference Agreement does not address this issue.


It does appear from the language of the Agreement that the


legislative intent is to require public employees who are not


participants in a retirement plan to join social security in


order to ensure that the employee is covered by at least one or


the other but not necessarily both programs.  However, we cannot


be sure of the answer to your question until the actual Treasury


Regulations are published.


    5.  If an employee is working part time for the City in a


position that is ineligible for membership in CERS and


simultaneously working for another employer in a position which


is covered by social security, would mandatory coverage be


applicable to the City employment?


    Yes.  The Revenue Conference Agreement does not grant any


exception for individuals who are covered by social security


through other employment.


    6.  What is the impact that mandatory social security


coverage will have on an employee's eligibility to purchase


service credit for that time in CERS?


    This is a very complicated question.  In the absence of


published regulations, we can only assume that the regulations


will permit such a purchase of service credit.  Such purchase


will be dependant upon specific plan provisions concerning social


security integration and other provisions of law.


    7.  If we determine to change the CERS membership


requirements in order to avoid mandatory social security


coverage, would those changes be subject to meet and confer?  If


so, how would this be impacted by a retroactive effect of date of


mandatory coverage?




    The City of San Diego has many options available in order to


avoid mandatory social security coverage.  Therefore, any


specific change in benefits which the City desires to implement


will be subject to the meet and confer process.  There is no need


to address the effect of retroactive mandatory coverage because


the effective date of mandatory coverage is June 30, 1991.


                                  JOHN W. WITT, City Attorney


                                  By


                                      John M. Kaheny


                                      Chief Deputy City Attorney
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