
                        MEMORANDUM OF LAW


DATE:     January 29, 1990


TO:       D. Cruz Gonzalez, Risk Management Director,


          via Jack McGrory, Assistant City Manager


FROM:     City Attorney


SUBJECT:  Section 125 Regulations


    Recently you asked this office for an opinion regarding the


interpretation of a new proposed regulation clarifying 26 U.S.C.


section 125.  Specifically, you are concerned that certain


language of Question & Answer seven of proposed regulation


Section 1.125-2 precludes the City from allowing employees to use


medical reimbursement money to pay dependent or spousal health


plan premiums that are offered as part of the City's flexible


benefit plan.  The language in question reads as follows:


         A health FSA may not treat participants'


         premium payments for other health coverage as


         reimbursable expenses.  Thus, for example, a


         health FSA may not reimburse participants for


         premiums paid for other health plan coverage,


         including premiums paid for health coverage


         under a plan maintained by the employer of the


         employee's spouse or dependent (emphasis


         added).

You have asked if you have correctly interpreted this language


and if your concerns are legitimate.


                      REGULATORY BACKGROUND


    In 1984 a proposal was made to amend the Federal Income Tax


Regulations by adding Section 1.125-1.  This regulation,


consisting of twenty-five (25) questions and answers, explained


and clarified the benefits available under cafeteria benefit


packages.  Subsequently, on March 7, 1989, a new regulation


further clarifying 26 U.S.C. section 125 was proposed.  This


proposed amendment is known as Section 1.125-2.  As of December


27, 1989, neither of the proposed regulations had been adopted.


Nevertheless, the Internal Revenue Service has indicated that


proposed regulations may be relied on as guidelines pending the


issuance and adoption of final regulations.


                   FLEXIBLE SPENDING ACCOUNTS


    The following information regarding flexible spending


arrangements is taken from CCH Pension Plan Guide and Explanation


Forms II Sections 4200-10399 (1989).


              Flexible spending accounts. - A flexible




         spending account is an arrangement providing


         for a dollar-denominated account in an


         employee's name available for the


         reimbursement of certain of the employee's


         personal expenses.  Qualifying expenses


         include out-of-pocket health spending,


         dependent care, employee health insurance


         premium contributions, and certain other


         expenses.


              . . . .

              . . . .

              A forfeitable flexible spending account


         is a form of benefit under which an employee


         (1) may receive, subject to a dollar limit,


         cash reimbursements of covered expenses and


         (2) does not have the right to receive the


         benefit of any amounts remaining unused at the


         end of the year.  This type of flexible


         spending account qualifies for tax-preferred


         treatment; the reimbursements made through the


         account, whether financed by the employer or


         by the employee through salary reduction, are


         excluded from income for purposes of income


         and payroll taxes.


    San Diego's Medical/Dental/Vision Reimbursement Plan is a


forfeitable Flexible Spending Arrangement (FSA).  The FSA


qualifies for tax preferred treatment because the amount of


reimbursement the employee will receive is selected at the


beginning of the plan year and is subject to forfeiture if


unused.  Reimbursement is only one of the benefits available in


the City's flexible benefit cafeteria plan.  As noted in the


paragraph defining FSA's, employee health insurance premiums are


qualified expenses.


    The meaning of the term "other insurance" found in the answer


to question seven of the proposed regulations cannot be


interpreted in a vacuum.  The answer must be considered in


conjunction with other Internal Revenue Code sections which


define the tax benefits available in a cafeteria plan.  Cafeteria


plans are defined in 26 U.S.C section 125 and are said to be a


plan under which:


         The participant may choose among two or more


         benefits consisting of cash and qualified


         benefits.  The term "qualified benefit" means


         any benefit which, with the application of


         subsection (a) and without regard to section




         89(a), is not includible in the gross income


         of the employee by reason of an express


         provision of this chapter (other than section


         117, 124, 127, or 132).


    Answer seven (4) of proposed regulation 1.125-2 specifies


that a flexible spending account can only reimburse medical


expenses as defined in 26 U.S.C. section 213.  Section 213


indicates the term "medical care" includes amounts paid for


insurance.  Additionally, 26 U.S.C. section 105 provides that


gross income does not include amounts paid to a taxpayer to


reimburse the taxpayer "for expenses incurred by him for medical


care (as defined in Section 213(d) above) of the taxpayer, his


spouse, and his dependents."  Note that section 105 specifically


includes amounts paid for a spouse or a dependent.  Additionally,


the Mercer Meidinger Hanson Information Release of March 1989,


issued at the time the regulation was proposed specifically


stated: "A flexible spending arrangement may not reimburse


employees for outside health coverage, such as that offered by a


spouse's employer or purchased by a dependent" (emphasis added).


                           CONCLUSION


    Proposed regulation 1.125-2 does not indicate that premiums


for spousal or dependent insurance that are found within a single


cafeteria plan are to be considered "other insurance."  Dependent


and spousal insurance are health benefits provided to an employee


at his or her option as part of the cafeteria plan offered by the


City.  Each of the benefits available in the City's cafeteria


plan is a part of a single benefit plan.  Even the wording of the


proposed regulation indicates that other insurance would be


insurance maintained by the employer of a spouse or dependent.


 To interpret "other insurance" as you have suggested would


effectively deny an employee the benefits the IRS sought to allow


participants by creating the cafeteria plan.


                                  JOHN W. WITT, City Attorney


                                  By


                                      Sharon A. Marshall


                                      Deputy City Attorney
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