
                        MEMORANDUM OF LAW


DATE:     February 6, 1990


TO:       Bob Burgreen, Chief of Police, San Diego


          Police Department


FROM:     City Attorney


SUBJECT:  Federal Community Development Block Grant


          (CDBG) Entitlement Program Policy on Excessive


          Force

    This memorandum responds to your request for a legal review


of the San Diego Police Department's policy on the use of


excessive force as it pertains to the subject program.  Reference


is also made to Congressman Jim Bates' letter of January 21,


1990, to Mayor Maureen O'Connor regarding the requirement in


section 519 of the 1990 Housing and Urban Development (HUD)


Appropriation Act that municipalities have an appropriate policy


on excessive force by law enforcement agencies or risk the loss


of federal Community Development Block Grant (CDBG) funds.


                 CDBG Certification Requirements


    Paragraph three (3) of Attachment One (1), United States


Department of Housing and Urban Development Notice CPD-89-53,


dated December 22, 1989, requires grantees for the CDBG


Entitlement Program to submit the following certification to HUD:


              In accordance with section 519 of Public


         Law 101-140, the 1990 HUD Appropriations Act,


         (INSERT NAME OF GRANTEE) certifies that:  it


         has adopted and is enforcing a policy


         prohibiting the use of excessive force by law


         enforcement agencies within its jurisdiction


         against any individuals engaged in nonviolent


         civil rights demonstrations.


    As stated in paragraph two (2) of Attachment One (1), a


written statement of policy or regulation within the police


department adopted by the grantee would be a sufficient basis for


certification.  It further states that "a grantee need not


adopt a new policy if it has and is enforcing an existing written


policy that meets the requirements of section 519."


          Current Policy on the Use of Excessive Force


    Attachment Two (2), San Diego Police Department Procedure 1.4


dated December 20, 1987, on the subject "Use of Force," provides


as follows:

         III.  IMPROPER USE OF FORCE


              A.  Penal Code section 149 provides that,




                  "every public officer who, under


                  color of authority, without lawful


                  necessity, assaults or beats any


                  person . . . ." is guilty of a


                  felony.


              B.  The use of improper force occurs when


                  the type or degree of force employed


                  was either excessive, unnecessary or


                  unreasonable.


              C.  The use of improper force by any


                  member of this Department will not be


                  tolerated.


    The current policy applies to the use of excessive force


against any and every individual regardless of status.


  Recommended Amendment to Policy on the Use of Excessive Force


    The current San Diego Police Department policy on the use of


excessive force meets the certification requirements outlined in


Attachment One (1) because it applies to the use of excessive


force against any and every individual regardless of status.


While not required by any fair reading of the certification


requirements, it is recommended that the San Diego Police


Department amend its current policy and procedure on the use of


excessive force to specifically identify individuals engaged in


nonviolent civil rights demonstrations.  As amended the


procedures would provide as follows:  "C.  The use of improper


force by any member of this department against any persons,


including but not limited to individuals engaged in nonviolent


civil rights demonstrations, will not be tolerated."


    The recommended amendment would indicate specifically that


individuals engaged in nonviolent civil rights demonstrations are


included in the classification of persons protected from the use


of excessive force.  It will remove any conceivable argument that


the present policy statement leaves this issue unresolved.


    The San Diego Police Department based on the previous oral


advice of this office is currently reviewing the Use of Force


Policy.

                                  JOHN W. WITT, City Attorney


                                  By


                                      Joseph M. Battaglino


                                      Deputy City Attorney
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