
                        MEMORANDUM OF LAW


DATE:     February 7, 1990


TO:       John Lockwood, City Manager


FROM:     City Attorney


SUBJECT:  New Federal Restrictions on Lobbying/31 U.S.C.


          Section 1352


    In a meeting on January 25, 1990 in your office, you asked


Ted Bromfield, Chief Deputy City Attorney, and me to review new


Federal restrictions on lobbying with federal monies.  The new


law is located in 31 U.S.C. section 1352 (P.L. 101-121 section


319), and was adopted on October 30, 1989.  (Copy of statute


attached.)

    The Office of Management and Budget (OMB) issued regulations


implementing this statute on December 20, 1989 (regulations


entitled "Government Guidance for New Restrictions on Lobbying:


Interim Final Guidance").  54 Fed. Reg. 52305 et seq.  (Copy of


OMB Regulations attached.)  According to Cynthia Schwimer of the


Department of Justice, these OMB Regulations supersede the


instructions you received in memorandum form from the Department


of Justice, Office of Justice Programs, dated December 20, 1989,


and sent on to us to review.


    Please note that the regulations contain copies of


"certification" and "disclosure" forms that will have to be filed


by the City and its subrecipients of federal monies (see Appendix


A and B).  Appendix C of the regulations contains new contract


language for contracts involving federal monies.


    Also, the OMB states that final regulations signed by


affected federal agency heads will be published in the Federal


Register within ninety (90) days of publication of this Interim


Regulation.  The final rule may change slightly what is said


here.

    Although the OMB Regulation is clear on its face, I take this


opportunity to highlight some features of the statute and


regulations below:


    What Does the Law Do?


    1.  The legislation prohibits any "recipient" of federal


grants, loans, contract monies or cooperative agreement monies


(hereafter "federal monies") to use any portion of that money to


lobby Congress or federal agencies.  Section 1352(a).1


    The law does not place restrictions on using these federal


monies for lobbying state or local agencies or governments.  It


only prohibits using federal monies to lobby officers or




employees of federal agencies and officers, members or employees


of Congress.  (Section 1352(a)(1).)  In other words, persons who


are seeking federal grant monies funneled through the City may


appear before the City's Public Services and Safety Committee,


for example, and "lobby" for those monies.


    The law excludes certain activities from the definition of


"lobbying."  Reasonable compensation paid to a consultant for


technical assistance in preparing a bid for a federal grant or


contract is not "lobbying."  Section 1352(e)(1)(B).  Also, mere


writing of grant applications is not considered "lobbying."


Section 1352(e)(1)(B).


    Also, payment of salaries to City officers or employees


engaged in agency and legislative liaison activities not related


to obtaining a federal contract, grant, loan, or cooperative


agreement, is not a prohibited use of federal monies.  Section


1352(e)(1)(A).


    2.  The legislation also requires recipients, subrecipients,


or applicants for federal funds to disclose amounts of


non-federal money, if any, used to lobby the federal government.


Section 1352(b).


    Who is the "Recipient?"


    Any person, including a local government, who receives


federal monies and subrecipients of federal monies are covered by


the law.  (Section 1352(b)(1)(5); (h)(1)(A)).  Therefore, the


City of San Diego is a recipient of federal monies within the


meaning of the law.  Also, the City's grantees, for example,


    1All references to federal legislation in this memorandum of


law shall refer to 31 U.S.Code section 1352 unless otherwise


specified.

recipients of CDBG monies, would be required to comply with the


new law.  Also, applicants for federal funds, not just


recipients, must also comply with the law.  Section 1352(b)(1).


    Are There Threshold Money Limits?


    The disclosure requirements do not apply to applicants,


recipients or subrecipients of less than $100,000 (if contract


grant or cooperative monies are involved), or less than $150,000


(if federal loan monies are involved).  Section 1352 (e)(2).  The


prohibition against using federal monies to lobby the federal


government applies no matter what amount the recipient or


subrecipient receives in federal monies.


    What Must Be Filed (Certification and Disclosure


    Requirements)?


    Applicants, recipients and subrecipients have to file a


certification form (see Appendix A to OMB Regulation) certifying


that federal monies have not been used to lobby the federal




government.

    They may also have to file a disclosure form (see Appendix B


to OMB Regulation) disclosing the amounts of non-federal monies,


if any, used to lobby the federal government.  The City will have


to file a disclosure form since it pays a lobbyist in Washington.


    Where Should Disclosure Forms Be Filed?


    The City as recipient should file its forms with each federal


agency which is granting them money.  Section 1352(b)(1).  Each


subrecipient of federal monies from programs the City administers


should file their forms first with the City department that


administers the funds.  The City department should collect the


forms and send them to the appropriate federal agency.  Section


1352(b)(5).

    When Should Disclosure of Certification Forms be Filed?


    Each person, including the City and its subrecipients, must


file a disclosure form at the end of each calendar quarter (March


31, June 30, October 31, December 31) in which there occurs an


event that requires disclosure.  OMB Regulation, Subpart A,


section   .110.  (54 Fed. Reg. 52313, December 20, 1989).


    The first disclosure forms must be filed no later than March


31, 1990, and should cover the period from December 23, 1989,


through March 31, 1990.


    The certification forms should be filed with each submission


that initiates federal agency consideration for awards of federal


contracts, grants, loans or cooperative agreements that exceed


the threshold money amounts.  OMB Regulation, Subpart A, section


  .100 (54 Fed. Reg. 52313, December 20, 1989).


    Who Should Sign the Forms?


    Since the City receives federal monies for several programs


potentially from several federal agencies (i.e., CDBG block grant


funds from the Department of Housing and Urban Development and


arts grants from National Endowment for the Arts), we recommend


that each department head prepare and sign the forms for the


City, since the department head should be the most familiar with


how the monies are being used each year.  However, the law does


not specify who in the City should be the one to sign the forms.


    We also recommend that someone with authority for


subrecipients sign the forms before forwarding them to the City


for collection.


    If you have questions after reading the statute and OMB


Regulations, please do not hesitate to call.


                                  JOHN W. WITT, City Attorney


                                  By


                                      Cristie C. McGuire


                                      Deputy City Attorney
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