
                        MEMORANDUM OF LAW


DATE:     March 2, 1990


TO:       George Story, Management Assistant


FROM:     City Attorney


SUBJECT:  Proposed Reorganization in Escondido


    By memorandum to this office you requested a legal opinion as


to whether the City of San Diego may agree to detach lands within


the Future Urbanizing Area given the restriction imposed by


Proposition A which states that ". . . the provisions restricting


development in the future urbanizing area shall not be amended


except by majority vote of the people voting on the change or


amendment at a citywide election thereon."  This question was


asked in the context of a revised reorganization proposed by the


City of Escondido respecting a 1.43-acre pump station site owned


by the City of Escondido just south of Via Rancho Parkway (see


attached map) in the City of San Diego and within the Proposition


A area.

    A recent California court of appeals case entitled L.I.F.E.


Committee v. City of Lodi, 213 Cal.App.3d 1139 (1989) provides an


answer to your question.  In that case the City of Lodi enacted


an initiative ordinance designated "Measure A" which established


a "green belt" surrounding the City of Lodi.  The initiative


provided, inter alia, that before land in the green belt could be


annexed to the City of Lodi a general plan amendment must be made


and approved by a majority of people voting in a citywide


election.  The court of appeals held this ordinance invalid under


the California Constitution because it conflicted with state law


which governs annexation proceedings (California Government Code


section 56000, et seq.).


    The City of Lodi argued that the vote required by Measure A


did not concern itself with proposed annexations but rather


related to land use planning and setting the time when a vote on


the general plan could occur.  The court disagreed with this


argument and concluded that the provision conditioning future


annexations on voter approval of amendments to the general plan


was constitutionally invalid because it conflicted with the


paramount general law of the state respecting annexations.


    Unlike the City of Lodi's Measure A, the City of San Diego's


Proposition A makes no explicit reference to detachments,


annexations or reorganizations.  Proposition A does, however,


relate to land use planning and establishes a voter approval


requirement on amendments to the development restrictions in the




Proposition A area.


    There is no limitation expressed in Proposition A which


prohibits a reorganization, detachment or annexation proceeding


from occurring without voter approval.  However, if one were to


anticipate an argument that areas of land within the Proposition


A area could not be detached or reorganized without a Proposition


A voter approval, it is my opinion that we would be in conflict


with the holding in Lodi.  Therefore, it is our opinion that the


City of San Diego could agree to detach lands from the City of


San Diego in the Proposition A area without a vote of the people


as specified in Proposition A.


                                  JOHN W. WITT, City Attorney


                                  By


                                      Thomas F. Steinke


                                      Deputy City Attorney
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