
                        MEMORANDUM OF LAW


DATE:     March 13, 1990


TO:       D. Cruz Gonzalez, Risk Management Director


FROM:     City Attorney


SUBJECT:  Legal Requirements for Firefighters


          Surveillance Program Protocols


    Recently you asked for a legal opinion regarding the mandated


medical examinations for firefighters and hazardous material team


members (HAZMAT).  The request was prompted by a letter from Dr.


Kim Fuller, the medical director of Occupational Health Services


at Sharp Rees-Stealy Medical Group.  Dr. Fuller, in his role as


the City's industrial doctor, has recommended the addition of a


chemistry panel, urinalysis and audiogram, as well as a treadmill


test based on risk factor, to the annual physical examination of


firefighters.  The proposed additional tests would eliminate the


discrepancy in the level of physical examinations given HAZMAT


team members and firefighters.  Dr. Fuller indicated that the


regulations governing medical examinations for employees who wear


respirators are found in the California Administrative Code,


Title 8, section 3401 and 29 C.F.R. section 1910.120.  You have


asked what the regulations mandate for firefighter physicals.


    Both the California and the Federal Occupational Safety and


Health Acts (OSHA) mandate medical examinations for workers who


wear respirators during the course of their employment.  The


regulations Dr. Fuller cites clarify the details of the statutory


scheme.  In determining which guidelines the City must follow, it


is necessary to determine whether the Federal statute pre-empts


the field in the area of hazardous material protection.  The


Federal OSHA, 29 U.S.C. section 651 et seq., provides that it


will preempt state statutes unless a state has adopted a


federally approved plan.  29 U.S.C. section 667(a) and (b)


provides:

         Section 667.  State jurisdiction and


              plans


              (a)  Assertion of State standards in


         absence of applicable Federal standards.


         Nothing in this Act shall prevent any State


         agency or court from asserting jurisdiction


         under State law over any occupational safety


         or health issue with respect to which no


         standard is in effect under section 6 29 USCS


         section 655.




              (b)  Submission of State plan for


         development and enforcement of State standards


         to preempt applicable Federal standards.  Any


         State which, at any time, desires to assume


         responsibility for development and enforcement


         therein of occupational safety and health


         standards relating to any occupational safety


         or health issue with respect to which a


         Federal standard has been promulgated under


         section 6 29 USCS section 655 shall submit a


         State plan for the development of such


         standards and their enforcement.


Additionally, 29 U.S.C. section 667(c) mandates that state plans


must meet or exceed Federal standards if the plan is to be


approved.

    California has adopted a federally approved statutory plan.


The plan is embodied in the California Labor Code section 6300 et


seq., and California Code of Regulations Title 8, Chapter 3.2.


California submitted its plan in 1972.  The plan was found to


meet the necessary criteria and was approved on April 24, 1973.


See 38 Fed. Reg. 10717 (1973).  The court, in the case of United


Air Lines, Inc. v. Occupational Safety & Health Appeals Bd.,


explained the scope of the California statutory scheme by


stating:

              Under the section 667 scheme, California


         is preempted from regulating matters covered


         by Fed/OSHA standards unless the state has


         adopted a federally approved plan.  The


         section does not, however, confer federal


         power on a state - like California - that has


         adopted such a plan; it merely removes federal


         preemption so that the state may exercise its


         own sovereign powers over occupational safety


         and health.  There is no indication in the


         language of the act that a state with an


         approved plan may not establish more stringent


         standards than those developed by Fed/OSHA


         (citations omitted).


    United Air Lines, Inc. v. Occupational Safety & Health


Appeals Bd., 32 Cal. 3d 762, 772 (1982).


    Both the California OSHA and the Federal OSHA have


regulations which address industrial safety in the use of and/or


exposure to, hazardous materials.  Therefore, under the


provisions of 29 U.S.C. section 667 the California regulations


prevail.  Although the regulations touch on the issue of physical




examinations for employees who wear respirators, neither set of


regulations promulgates guidelines which specify the exact nature


of the medical examinations that must be performed.


    California Administrative Code Title 8, section 5144(h)


provides only the most general guidelines, stating simply:


              (h)  Medical Limitations.  Persons should


         not be assigned to tasks requiring use of


         respirators unless it has been determined that


         they are physically able to perform the work


         while using the required respiratory


         equipment.  A licensed physician shall


         determine what health and physical conditions


         are pertinent.  The medical status of persons


         assigned use of respiratory equipment should


         be reviewed at least annually.  Wearing of


         contact lenses shall not be permitted in an


         atmosphere where a respirator is required


         (emphasis added).


    The general nature of the regulation indicates that the


legislature intended to leave the determination of the extent of


the examinations necessary up to the industrial physician.  In


other areas the legislature has adopted strict guidelines for


medical examinations required by other employees exposed to


hazardous materials.  For example, employees who work with vinyl


chloride and polyvinyl chloride or cotton dust have detailed


requirements concerning the medical examinations employers must


provide.  By separate correspondence, a copy of the regulations


for these two industries, as well as a copy of the American


National Standard guidelines for physical qualification for


respirator use provided by the regional California OSHA office,


will be forwarded to you for comparison.


    In the absence of defined requirements such as those found in


other regulations, the determination of what type of testing is


necessary must be based on a balancing of the industrial doctor's


recommendation and the City's needs.  The decision to bring


firefighter physical examinations up to the level of HAZMAT team


members appears to be based on the perception that the two


classes are exposed to the same hazards.  If the levels of


exposure are comparable for HAZMAT members and firefighters,


there would seem to be no reason for different physicals.  The


interests of all concerned, including the public, are best served


by ensuring that firefighters are able to safely and adequately


perform their duties.


                                  JOHN W. WITT, City Attorney


                                  By




                                      Sharon A. Marshall


                                      Deputy City Attorney
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