
                                  MEMORANDUM OF LAW


          DATE:     March 22, 1990


TO:       Maureen Stapleton, Deputy City Manager


FROM:     City Attorney


SUBJECT:  Tax Increment Housing Set-Aside


              You have asked this office to review a second memorandum


          prepared by Roger A. Clay, Jr., of Goldfarb & Lipman (attached),


          dated August 16, 1989, on the subject of Tax Increment Housing


          Set-Aside funds ("Set-Aside Funds").  Specifically, you have


          inquired as to whether the Redevelopment Agency ("Agency") can


          adopt the income standards or guidelines proposed by the Housing


          Trust Fund Task Force for the Agency's Set-Aside Funds.


              This Memorandum of Law will address that issue but should be


          read in conjunction with the Memorandum of Law prepared for you


          on March 20, 1990, on the same general topic.


                                     DISCUSSION


              The issue of income requirements for use by the Agency in the


          disbursal of its Set-Aside Funds should be looked at in the


          context of two separate requirements of the California


          Redevelopment Law (Health and Safety Code section 33000 et seq.).


          The first involves the income requirements as set out in Section


          33334.2(a) and the second involves the housing element of any


          redevelopment plan.  Each will be dealt with separately.


          Income Requirements


          California Health and Safety Code section 33334.2(a) states in


          pertinent part:


               Not less than 20 percent of all taxes which are


               allocated to the agency pursuant to Section 33670 shall


               be used by the agency for the purposes of increasing


               and improving the community's supply of low- and


               moderate-income housing available at affordable housing


               cost as defined by Section 50052.5, to persons of low


               or moderate income as defined by Section 50093, and


               very low income households, as defined in


               Section 50105. . . .


              Section 50052.5 defines the term "affordable housing cost" in


          the context of lower income households to mean that housing cost


          shall not exceed 25 percent of gross income.  It does allow the




          Agency to adopt alternative percentages of income pursuant to


          Section 50462(f) which will be discussed below.


              Section 50093 defines "persons of low or moderate income" to


          mean persons and families:


               whose income does not exceed 120 percent of area median


               income, adjusted for family size by the department


               State Department of Housing and Community Development


               in accordance with adjustment factors adopted and


               amended from time to time by the United States


               Department of Housing and Urban Development pursuant to


               Section 8 of the United States Housing Act of 1937.


              It does allow higher income limitations in some instances,


          but that does not appear to be pertinent at this time.


              The statute goes on to say:


                   "Persons and families of low or moderate income"


               includes very low income households, as defined in


               Section 50105 and lower income households as defined in


               Section 50079.5, and includes persons and families of


               low income, persons and families of moderate income,


               and middle-income families.


              Finally, while the Department of Housing and Community


          Development defines the term "income," a redevelopment agency is


          not prevented from "adopting separate family size adjustment


          factors or programmatic definitions of income to qualify


          households, persons and families for programs of the agency or


          department. . . ."


              Section 50105 states that persons and families of very low


          income households are those whose "incomes do not exceed the


          qualifying limits for very low income families as established and


          amended from time to time pursuant to Section 8 of the United


          States Housing Act of 1937."


              Lower income households, as defined by Section 50079.5, are


          those persons and families who do not exceed the qualifying


          limits for such "as established and amended from time to time


          pursuant to Section 8 of the United States Housing Act of 1937."


              Section 50462(f) holds that the Department of Housing and


          Community Development may "initiate, develop and propose


          regulations for adoption by the agency and review regulations


          proposed by the board of the Agency" as pertains to the maximum


          percentage of income paid towards housing costs which may be paid


          by low or moderate income persons or families.


              This somewhat tedious recitation points out that while


          departures from the income standards set out in


          Section 33334.2(a) are allowed, presumably to fit the needs


          within a community, the California Redevelopment Law has set




          forth a scheme for the use of Set-Aside Funds.


          Redevelopment Plans


              Section 33330 of the Health and Safety Code holds that a


          redevelopment agency is to prepare and approve a redevelopment


          plan for every project area.  The plan should spell out how its


          adoption will help in the elimination of blight and is prepared


          in consultation with the planning commission and a project area


          committee if one is found necessary or desirable pursuant to


          Section 33385.


              The plan is ultimately presented to the legislative body for


          approval and must be accompanied by a report which contains,


          among other things, a complete analysis of the housing needs of


          the project area and an analysis for how the redevelopment plan


          shall meet those needs.  Section 33352.


              As you can see, a redevelopment plan must take into account


          the housing needs for its project area.  This pre-supposes that


          each project area may have different housing needs dependent in


          part on what is already existing, what sort of housing must be


          replaced (see Section 33334.5) and what is required for a


          balanced housing market.


                                     CONCLUSION


              While it is possible to use the standards or guidelines


          proposed by the Housing Trust Fund Task Force in some instances,


          the issue is fairly complex.


              Redevelopment plans are developed and adopted to meet the


          needs of a particular community.  Using the scheme developed in


          Redevelopment Law, it allows for income levels to be determined


          on an area by area basis (see Health and Safety Code section


          50093) rather than a city-wide basis as the Task Force is


          proposing.  It would have to be determined whether it was in a


          particular project area's best interest (in its goal of


          eliminating blight) to follow the proposed standards or


          guidelines.  In this vein, it should be pointed out that a


          blanket recommendation that only non-Set-Aside Funds be used to


          develop housing for people above the Task Force's standards or


          guidelines, (see the attached Goldfarb & Lipman report, page 222)


          is probably not feasible.  The best use of the tax increment


          funds must be determined on a project basis only.  Section 33670.


              Nothing in this memorandum should be interpreted to mean that


          the Redevelopment Agency could not work with the Housing


          Authority as both share a joint goal of providing affordable


          housing.  However, given the requirements set out in this


          office's prior Memorandum of Law, dated March 20, 1990, and the


          concerns expressed here, it is suggested that any actual


          proposals by the Agency and Housing Authority to use Set-Aside




          Funds be carefully reviewed by this office to ensure compliance


          with the law.


              If you have any further questions, please contact me.


                                            JOHN W. WITT, City Attorney


                                                Allisyn L. Thomas


                                                Deputy City Attorney


          ALT:lc:111.4.1x612(x043.2)
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