
                        MEMORANDUM OF LAW


DATE:     April 17, 1990


TO:       Lawrence B. Grissom, Retirement Administrator


FROM:     City Attorney


SUBJECT:  Internal Revenue Code Section 415


    In a Memorandum of Law dated January 29, 1990, we answered


several questions concerning the impact of Internal Revenue Code


(IRC) section 415 on the City Employees' Retirement System


(CERS).  In the course of recent discussions on this subject,


several additional questions have arisen.  You have asked us to


address the following issues.


                                I


    Does IRC section 415 have an effect on any or all the


"buy back" programs described in San Diego Municipal Code (SDMC)


section 24.1001 (purchase of six months probationary period);


section 24.1003 (part time service prior to membership); section


24.1006 (officer or employee not previously included within the


field of membership) and section 24.1007 (military service)?


    The limitations on benefits rule found in IRC section 415


affects all employees who participate in the above described "buy


back" programs, but the year of application depends upon the


employee's plan participation status during the period of time


the "buy back" covers.  When an employee makes a contribution to


CERS for the purpose of purchasing a period of nonparticipation


in CERS, the amount of the contribution allocated to the


employee's separate contract account is calculated into the


employee's current year safe harbor limitation formula found in


IRC section 415(e) as a contribution to a defined contribution


plan.  When an employee is making a payment for a previous period


of participation in which the employee made no contribution to


the plan, the amount contributed is applied to the safe harbor


limit for the year of participation for which the payment is


made.

    An employee returning from military service (SDMC section


24.1007) is treated as if the employee was a plan participant


during that period pursuant to the provision of the Veterans


Readjustment Act, 38 U.S.C. section 2021 et seq., (the Act) which


requires an employer to restore an employee returning from


military service to the veteran's former position or "to a


position of like seniority, status and pay."  The purpose of the


Act is to ensure that the returning veteran returns with all the


benefits of seniority protected by the Act.  Credit for years of




creditable service in a retirement system is considered one of


the benefits of seniority under the Act.  Alabama Power Co. v.


Davis, 431 U.S. 581 (1977).  The Act does not require the


employer to pay the veteran any amount of compensation for the


period of time spent on military service.  Foster v. Dravo Corp.,


420 U.S. 879 (1975).  The veteran merely receives whatever


retirement benefit the employer would have provided had the


veteran never been subject to military service.  The requirement


that a returning veteran pay the full amount of the unpaid


employee contribution plus interest to the plan for years spent


in military service has been held to be consistent with the


purposes of the Act.  Davis v. Alabama Power Co., 383 F. Supp.


880 (1974), aff'd, 431 U.S. 581 (1977).  The City is not required


to pay any amount into the system on behalf of the veteran


because of an IRC section 414(h) "pickup" provision under the


salary ordinance.  The City "pickup" is authorized in the annual


salary ordinance and is part of "annual compensation."  It is not


a benefit of seniority.


    Similar treatment is afforded to an employee purchasing a


previously unpaid period of participation due to an approved


leave of absence (SDMC section 23.0313) or an employee


repurchasing a period of participation after rehire (SDMC


sections 24.0208 and 24.0310).  Any repurchased amount is applied


for the purposes of the IRC section 415(e) formula to the year of


participation not the year the repurchase occurs.  However, the


purchase by employees of any period of nonparticipation in CERS


described in SDMC sections 24.1001, 24.1003 and 24.1006 will


affect the employee's safe harbor limitation for the year in


which the purchase is made and the contributions credited to the


employee's separate contract account must be treated as


contributions to a defined contribution plan for that year.


                               II


    Must contributions from the Management Benefit Plan (MBP) to


CERS also be calculated in the IRC section 415(e) formula as


employer contribution?


    In previous years, an employee participating in MBP had the


option of allocating certain dollar amounts from MBP to offset


the employee's current annual contribution to CERS.  Such


allocations from MBP were in fact employer pre-tax contributions


to a defined benefit plan and as such affected the projected


annual benefit factor contained in the IRC section 415(e)


formula.  In other words, they were additional employer "pick


ups" which needed to be calculated as employer contributions in


the formula pursuant to IRC section 414(h).


                               III




    Must the retirement board of administration take specific


action to provide the benefits of IRC section 411 authorizing the


repurchase of creditable years in the system?


    As indicated in our January 29, 1990, Memorandum of Law,


CERS, a qualified governmental plan, is exempt from the mandatory


provisions of IRC section 411 that set forth minimum time limits


and standards for employees who desire to repurchase creditable


years of prior service in private sector defined benefit plans.


The purpose of the statute is to prevent the forfeiture of


previously earned benefits.  Currently, CERS voluntarily offers a


similar benefit to rehired City employees.  SDMC sections 24.0208


and 24.0310.  IRC section 411 mandates a five-year minimum time


period for repayment of such distributions by the employee.  The


Code does not limit the maximum period for repayment except that


repayment must be made before normal retirement age.  26 C.F.R.


section 1.411(a)-7(d)(2)(ii)(D)(ii).  There is no prohibition in


the IRC that precludes the City from expanding its provision to


employees who received an in-service voluntary withdrawal.  There


is also no requirement in the IRC for a governmental plan to


adopt a specific regulation in order to provide for the repayment


of in-service withdrawals by employees.  However, the Retirement


Board should consider the enactment of such a provision in order


to establish consistent rules and procedures.


                               IV


    May employees who took refunds of contributions without a


break in service be considered as rehires for the purpose of


applying the provision of IRC section 411?


    As indicated above, IRC section 411 makes no distinction


between repayments as a result of rehire or as a result of a


return of voluntary in-service withdrawals.


                                V


    If Congress enacts legislation requiring that any


employee of a public entity who does not belong to a defined


benefit plan, must belong to Social Security, will those


employees continue to be eligible to participate in


SPSP/SPSP-M?


    We are aware that President Bush has recommended to Congress


that Social Security coverage be imposed on all state and local


government employees who are not covered under a governmental


pension plan.  We do not know if the current legislative proposal


excludes defined contribution plans such as SPSP/SPSP-M in the


definition of governmental pension plans.  In any event, specific


questions concerning this proposed legislation can only be


answered after we have the opportunity to analyse the exact


language of the bill.  We will then be able to assess the bill's




impact upon SPSP/SPSP-M Plans.  The current SPSP/SPSP-M plan


documents do provide for plan termination in case the City is


required to contribute on behalf of plan participants to the


Federal Social Security System but that language does not


preclude the adoption of one or more other available options.


                                  JOHN W. WITT, City Attorney


                                  By


                                      John M. Kaheny


                                      Chief Deputy City Attorney
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