
                        MEMORANDUM OF LAW


DATE:     July 5, 1990


TO:       John Lockwood, City Manager


FROM:     City Attorney


SUBJECT:  Citizens' Review Board on Police Practices


                       QUESTION PRESENTED


    Is it possible for the Citizens' Review Board on Police


Practices ("Board") to receive and review investigative reports


from the San Diego Police Department concerning police shootings


resulting in death or bodily injury where no citizen's complaint


has been filed without the necessity of amending the San Diego


City Charter ("Charter")?


                           CONCLUSION


    The Chief of Police has the authority pursuant to Charter


section 57 to authorize the Board to receive and review such


investigative reports when such action is otherwise authorized by


law and the Chief of Police believes it necessary and proper for


the effective operation and control of the San Diego Police


Department.

                           BACKGROUND


    The Board was established on November 8, 1988, as a result of


the passage of Proposition G.  Proposition G read as follows:


         PROPOSITION G.  AMENDS THE CHARTER OF THE


         CITY OF SAN DIEGO BY AMENDING SECTION 43.


         SECTION 43  ADVISORY BOARDS AND COMMITTEES


         No changes in subsection (a), (b) and (c).


         (d)  CITIZENS' REVIEW BOARD ON POLICE


         PRACTICES.


              Notwithstanding any other provision of


         this Charter, the City Manager shall have the


         exclusive authority to create and establish a


         citizens' review board on police practices to


         review and evaluate citizens' complaints


         against members of the San Diego Police


         Department and the San Diego Police


         Department's administration of discipline


         arising from such complaints.  The City


         Manager shall establish such rules and


         regulations as may be necessary for this board


         to carry out its functions; provided, however,


         that such rules and regulations shall be


         consistent with the laws of the State of




         California concerning citizens' complaints


         against peace officers.  Nothing in such rules


         and regulations shall interfere with the


         board's authority to independently refer a


         completed citizen complaint investigation to


         the grand jury, district attorney, or any


         other governmental agency authorized by law to


         investigate the activities of a law


         enforcement agency.  The board shall submit


         semiannual reports to the City Manager and


         City Council concerning its evaluation of the


         San Diego Police Department's investigation of


         citizens' complaints; provided, however, that


         such reports shall not disclose any


         information required to be kept confidential


         by law.

    In accordance with the express provisions of Charter section


43(d), the City Manager promulgated the Policies and Procedures


of the Board on July 27, 1989.  Section 4.2(D) provides that:


"The findings of police shooting incidents involving death or


injury resulting in a complaint will be forwarded to the Citizen


Review Board for their review after the Police Department and


District Attorney have completed their investigation."


    On June 26, 1990, the Board, by unanimous vote, requested


that the City Manager amend the Policies and Procedures to


require that investigative reports of all police shooting


incidents resulting in death or injury be reviewed by the Board


including those incidents where no citizen complaint had been


filed.  You have asked us how this may be done without the


necessity of amending Charter section 43(d).


                            ANALYSIS


    The Board's request assumes that the City Manager currently


has the authority under the Charter to order the Chief of Police


to provide the Board with investigative reports that do not


pertain to citizen complaints.  However, as we indicate below,


the City Manager has only limited authority over access to the


police department's investigative reports.


    The issue of access to police department investigative


reports was previously addressed in City Attorney Opinion Nos.


76-13; 76-14; and 87-5, and a Memorandum of Law dated April 17,


1987.  Those documents set forth in detail the various provisions


of the Charter which describe the relationship between the City


Manager and the Chief of Police.  In addition, those documents


describe the numerous statutes in both the California Penal Code


and California Government Code that regulate the disclosure of




police investigative reports.


    City Attorney Opinion No. 76-14 (prepared by Robert S. Teaze,


Assistant City Attorney, and issued on May 5, 1976) stated that


under Charter section 57, the files of the police department are


under the control of the Chief of Police.  Any determination as


to what access anyone may have to these files is for the Chief of


Police to make, consistent with the requirements of section 6254


of the Government Code, sections 1040 and 1041 of the Evidence


Code and sections 11140 through 11144 of the Penal Code.


    City Attorney Opinion No. 87-5 described the historical


background of the Charter and explained the distinct and unique


structure of the municipal government of the City of San Diego,


including the special relationship between the City Manager and


the Chief of Police.  Proposition G altered that relationship by


giving the City Manager a method of reviewing confidential


reports of citizens' complaints against police officers through


an advisory board.  Prior to the adoption of Proposition G, the


City Manager had no such authority under the Charter.


    The Board's scope of authority is set forth in Charter


section 43(d) and may not be expanded simply by a change in the


Policies and Procedures of the Board.  An increase in the Board's


authority requires a Charter amendment.  However, our analysis


does not end here.  As indicated in City Attorney Opinion No.


87-5, the Chief of Police has the authority under Charter section


57 to seek the assistance and insight of the City Manager on


matters concerning the operation and administration of the San


Diego Police Department.  Furthermore, nothing in the Charter


prohibits the Chief of Police from voluntarily working with a


Board appointed by the City Manager pursuant to Charter section


43(d).  The Chief of Police may request the City Manager to make


the Board available to advise him on police shootings not


resulting in a citizen's complaint.  In seeking the advice of the


Board on these matters, the Chief may, at his discretion, deliver


to the Board relevant investigative reports of the department


pertaining to police shootings except when specifically


prohibited by state or federal law.


    If the Chief of Police desires to adopt a policy wherein he


may authorize the Board to review all police shooting cases


resulting in death or injury, it would be prudent for the Chief


of Police to enact written guidelines implementing the policy.


The reason for enacting guidelines is to ensure compliance with


applicable state and federal laws concerning the disclosure of


police investigative reports and to make sure that such


disclosure will not interfere with any current investigation.


                                  JOHN W. WITT, City Attorney




                                  By


                                      John M. Kaheny


                                      Chief Deputy City Attorney
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