
                        MEMORANDUM OF LAW
DATE:     July 5, 1990

TO:       H. R. Frauenfelder, Deputy City Manager
FROM:     City Attorney
SUBJECT:  Procedure and Comment on Modification of Sewer
          Capacity Charges Mandated by San Diego
          Municipal Code section 64.0410
    By memorandum of June 22, 1990, you requested our review of
the procedure rather than the wisdom of amending San Diego
Municipal Code section 64.0410 which presently imposes uniform
minimum capacity charges for additional sewer connections.  The
question, however, does not arise in a vacuum.  Rather it arises
from correspondence of Councilmember Filner and Father Joe
Carroll (May 14, 1990, June 11, 1990 and June 14, 1990), which
shows that St. Vincent de Paul Center has utilized a wastewater
discharge permit to discharge groundwater into the sewer system
for two (2) years without payment of additional capacity charges.
Such a two (2) year waiver is authorized by San Diego Municipal
Code section 64.0410 but at the termination of the waiver period,
capacity charges must be imposed at the current rate.  As the
waiver expires July 1, 1990, the Center seeks the following:
    1.   An extension of the discharge permit.
    2.   The procedures to obtain:
         a.  A permanent discharge permit
         b.  Waiver of the capacity fee
         c.  Establishment of a new sewer
dis-charge rate for homeless shelters.
    As this request touches on both sewer service rates and
capacity charges, our response must necessarily distinguish the
two charges and describe the restrictions on each.

A.  Sewer Service Rates
    Sewer service rates are authorized by San Diego Municipal
Code section 64.0404 and, while not defined by ordinance, these
rates are the periodic (bimonthly) charges levied on users for
the cost of operation, maintenance and replacement of the system.
Since the City has utilized federal grant money in the system,
it operates under revenue restrictions imposed by the Clean Water
Grant Program and described in 40 C.F.R. 2130 et seq.
    As we cautioned in our April 1, 1987 Report to the Committee
on Public Services and Safety, a user charge system has to be
based on either (a) actual use or (b) ad valorem taxes that



ensure that each user pays a "proportionate share of operation
and maintenance."  40 C.F.R. 35.2140.  The only exception to the
proportionate use concept is the recently defined "deviation"
authorized by Environmental Protection Agency Memorandum of
April 25, 1988 which allows:
              I am approving a deviation from Section
         35.2140(a) and (b) to allow the grantees' user
         charge systems to include an optional class of
         low income residential users with incomes below
         a pre-established level if approved by the
         delegated State official or the EPA Regional
         Administrator "emphasis added).
            The EPA definition of low income residential
         user is any residence with a household income
         below the Federal poverty level as defined in
         45 CFR 1060.2 or any residence designated as
         low income under State law or regulation
         "emphasis added).  Delegated States or the EPA
         Regional Administrator, as appropriate, will
         evaluate grantees' requests to establish their
         own definition of a low income residential user
         class "emphasis added).
            Any user charge system establishing a lower
         rate for low income residential users must meet
         all other existing user charge system
require-ments including proportionality, public notice,
         and hearing.  Any lower user charge rate for
         low income residential users must be defined as
         a uniform percentage of the user charge rate
         charged other residential users.  The amount
         of any cost reductions afforded the low income
         residential class must be proportionately
         absorbed by all other user classes.  The total
         revenues for the proper operation and maintenance
         (including replacement) of the facilities

         must not be reduced as a result of establishing
         a low income residential class.  EPA has
         determined that grantees receiving construction
         grants after March 1, 1973 may implement this
         provision after providing for public notice
         and hearing and receiving the delegated State
         official's or EPA Regional Administrator's
         approval.
    This "deviation" is obviously narrowly drawn to protect "low



income residential users," and since "residential user" is one
who both occupies and resides with some reasonable permanence of
fact and intention, we cannot say that transient occupants of a
homeless shelter would qualify as "residential users."  Dworkin
v. Dunkin, 456 N.Y.S. 2d 939, 943 (1982).  Hence as to the
re-quest to seek an amendment to Section 64.0404 to establish a
different sewer discharge rate for homeless shelters, this would
be impermissible since the user charge system would not be based
on proportionality of discharge and the homeless shelter is not
within the "deviation" exception.
B.  Capacity Charges
    The capacity charges required by Section 64.0410 are wholly
different than the periodic service charge. A capacity charge is
a one-time charge for a new or larger connection to the system.
It is a charge imposed for both the right to connect to the
existing system and the need to provide new facilities in the
future which will benefit the person or entity connected.
California Government Code section 54991(b)(3).  Unlike user
charges, capacity charges -- since they deal with expansion --
are not subject to federal restrictions.
    However, the imposition of capacity charges is not without
restrictions.
         Sec. 54991.  Water or sewer connection fees;
                      limitations
            (a)  Notwithstanding any other provision of
         law, when a local agency imposes fees for water
         connections or sewer connections, or imposes
         capacity charges, those fees or charges shall
         not exceed the estimated reasonable cost of
         providing the service for which the fee or
         charge is imposed, unless a question regarding
         the amount of the fee or charge imposed in
         excess of the estimated reasonable cost of
pro-viding the services or materials is submitted
         to, and approved by, a popular vote of
two-thirds of those electors voting on the issue.

            (b)  As used in this section, the following
         terms mean:
            (1)  "Sewer connection" means the connection
         of a building to a public sewer system.
            (2)  "Water connection" means the connection
         of a building to a public water system, as
de-fined in subdivision (e) of Section 4010.1 of
         the Health and Safety Code.



            (3)  "Capacity charges" means charges for
         facilities in existence at the time the charge
         is imposed or charges for new facilities to be
         constructed in the future which are of benefit
         to the person or property being charged.
    California Government Code section 54991
    While this restriction does not deal in proportionality, it
does establish the requirement of equivalency.  Thus a capacity
charge as imposed by San Diego Municipal Code section 64.0410
cannot exceed the cost of providing for the expansion of the
sewerage system.  (While it is arguable that California
Government Code section 66000 imposes a similar burden, the
"developer fees" are undefined.  Hence we treat the specific
restriction on "capacity charges" as prevailing over the
general.)
    To the extent, then, that a lesser capacity fee is permitted
for homeless shelters, the cost of the burden on the system is
necessarily diverted to other users, giving rise to the attack
that their charges "exceed the estimated reasonable cost of
providing the service," since they are paying for both their
service and the uncompensated service afforded a homeless
shelter.  However, with Section 54991 not requiring
proportionality and no cases construing its effect, we cannot say
that different capacity charges are prohibited.  Rather,
different capacity rates can be imposed as long as they are based
on a reasonable classification and different rates to aid
charitable institutes have been upheld.  12 McQuillin, Municipal
Corporations, 34.104; New York Tel. Co. v. Siegel-Cooper, 202
N.Y. 502 (1911).
    Therefore, to the extent that Section 64.0410 is sought to
be amended to eliminate or provide different capacity charges
for homeless shelters as being a public benefit for a charitable
institution, differing capacity charges could be established.
We are quick to caution, however, that the restrictions of
Government Code section 54991 present other affected users with
an argument to the contrary.

C.  Conclusion
    Answering the questions posed in reverse order, we advise
that an exception in sewer user rates to benefit homeless
shelters would be contrary to the proportionality requirement
mandated by 40 C.F.R. 35.2130 et seq.  However, amending
Sec-tion 64.0410 to eliminate or reduce capacity charges of homeless
shelters as a public benefit would be proper.  Should the Council
desire such an amendment, this office would prepare the necessary



language.
                                  JOHN W. WITT, City Attorney
                                  By
                                      Ted Bromfield
                                      Chief Deputy City Attorney
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