
                        MEMORANDUM OF LAW


DATE:     January 10, 1991


TO:       Maureen Stapleton, Deputy City Manager


FROM:     City Attorney


SUBJECT:  Proposed San Diego State University Foundation


          Redevelopment Project


    This memorandum of law is being written to address two


questions you raised in your October 12, 1990 memorandum


regarding the proposed San Diego State University ("SDSU")


redevelopment project.  Specifically, you asked:


    1.   Can the California State University System (the


"System"), an entity of the State of California, make application


to The City of San Diego (the "City") for the formation of a


redevelopment project under California Community Redevelopment


Law (Health and Safety Code section 33000)?


    2.   If the answer to the preceding question is in the


affirmative, would this redevelopment project be exempt from City


land use controls and fees under the doctrine of sovereign


immunity?

                           Background


    Health and Safety Code section 33311 states that "any


person, group, association or corporation may in writing, request


the legislative body . . . to designate a survey area . . . ."


On August 26, 1988, the San Diego State Foundation (the


"Foundation") requested in writing to the City that a


redevelopment survey area be designated in the area around SDSU.


The Foundation is a nonprofit corporation organized to "promote


and assist the educational servies sic of the San Diego State


University."  (See the Articles of Incorporation, attached hereto


as Exhibit A.)


    The survey area was designated by the City on November 15,


1988.

    Since that time, the Foundation has informed City staff that


the System would be the entity applying to the City for the


formation of a redevelopment project.  The Foundation would be


acting for all intents and purposes in an agent capacity on


behalf of the System.


                            Analysis


    As indicated above, California Redevelopment Law allows for


entities other than the City or local redevelopment agency to


request the designation of a survey area to determine if blighted


conditions exist to such a degree that the formation of a




redevelopment project is warranted.  While not specifically


addressed, there is nothing in the Redevelopment Law that would


seem to preclude another governmental entity from requesting the


designation of a survey area or from making a final application


to the City for the actual adoption of the redevelopment project,


assuming all criteria are met for such adoption and there is a


finding of blight as defined in the law (see Health and Safety


Code sections 33030 through 33039).  Our review of the statutes


(law) regarding the System likewise appears to contain no


prohibition against such a request, but we also find no specific


authority.  For purposes of this memorandum, we assume that the


System's statutory scheme would allow such a request to be made.


    The second question provides a far more complex set of


issues.  The doctrine of sovereign immunity is succinctly summed


up in Board of Trustees v. City of Los Angeles, 49 Cal. App. 3d


45, 51 (1975):


    A chartered city or county may not legislate in regard to


matters covered by general law if (a) the local legislation


attempts to impose additional requirements, or (b) the subject


matter is one of state concern, and the general law occupies the


field or (c) the subject matter is of such statewide concern that


it can no longer be deemed a municipal affair (citations


omitted).

    Further clarification on the matter was given in 68 Op. Atty.


Gen. 114 (1985).  The question was whether private development on


State lands would be subject to local building and zoning


requirements.  The Attorney General held that it would depend


"upon the purpose of the private development."  Id. at 115.  If


the use of the property furthered a State purpose (other than


solely raising revenue), it would be exempt.  "If the private


development was solely for the private purpose of the developer,


local building and zoning ordinances would apply."  Id. at 122.


    In the situation facing the City now, a determination would


have to be made as to whether the development contemplated in the


proposed redevelopment furthered a State or governmental purpose.


If it did, such development would not be required to follow local


land use controls.


    The creation of a statewide network of universities would


certainly indicate that the legislature believed that the


provision of accessible postsecondary education to be a matter of


statewide concern.  Accordingly, any development that furthered


that purpose would be considered governmental in nature, and the


doctrine of sovereign immunity would apply.


    Thus, the provision of housing, parking facilities, research


facilities, street improvements and the like would clearly be




governmental in nature.  The more difficult question arises when


a project may not clearly be deemed governmental but possibly be


proprietary in nature.  While there are not always clear


distinctions between the two, the following is offered as


guidelines:

Proprietary Characteristics:


    1.   The operation of an industrial or business enterprise


may constitute a proprietary activity.  Pianka v. State of


California, 46 Cal. 2d 208, 210 (1956).  This would hold


especially true if the enterprise's sole purpose is to raise


revenue.  If it held a dual purpose (such as a governmental


purpose in job training and a propriety purpose to raise


revenue), a determination would have to be made as to the primary


purpose and unless it was weighted heavily toward a proprietary


purpose, it would probably be deemed governmental in nature.


    2.   Activities designed to amuse and entertain the public


may be held to be proprietary activities.  Pianka, at 210.


    3.   If the activity engaged in by the governmental entity is


one "usually undertaken by private individuals or corporation and


not by government," it supports a conclusion that the activity


constitutes a commercial or business enterprise and is not in the


exercise of a government function.  People v. Superior Court, 29


Cal. 2d 754, 763 (1947).


    4.   If an activity is "revenue producing" and has no


relation to the governmental function of the government entity,"


it is proprietary.  Board of Trustees v. City of Los Angeles, 49


Cal. App. 3d 45, 46 (1975).


Governmental Characteristics:


    1.   If the activity is a "public use, one which is for the


benefit of the general public," it is considered a governmental


activity.  68 Op. Atty. Gen. 114, 120 (1985).


    2.   "Any activity which furthers the purposes of the


governmental entity" would be considered a governmental activity.


Id. at 121.

    3.   When a governmental entity engages in "sovereign


activities" (such as the construction, leasing and maintenance of


its buildings), it is not subject to local regulations.  Regents


of University of California v. City of Santa Monica, 77 Cal. App.


3d 130, 136 (1978); City of Orange v. Valenti, 37 Cal. App. 3d


240, 241, 243 (1974).


    In light of the above, it is suggested that should a


redevelopment project for the area be adopted, that at a minimum,


each phase of development be examined to determine if the nature


of projects are governmental and findings be made by the


legislative body to that effect.  Obviously, this will not always




be clear cut, but the guidelines suggested above could be


expanded to take into account the type of development that would


be proposed by the redevelopment plan.


    If you have any further questions or wish to discuss this


further, please contact me.


                                  JOHN W. WITT, City Attorney


                                  By


                                      Allisyn L. Thomas


                                      Deputy City Attorney
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