
DATE:     January 8, 1991


TO:       Conny M. Jamison, City Treasurer


FROM:     City Attorney


SUBJECT:  Taxation of Real Estate Salespersons


                           BACKGROUND


    In November you sent a memo to this office asking whether


real estate salespeople, or associate realtors, should be


considered employees under "our Business Tax Code."  We assume


that you refer to San Diego Municipal Code section 31.0101 et


seq. In subsequent conversation, you said that the City Auditor


is under the assumption that all real estate salespeople are


independent contractors, but that the San Diego Association of


Realtors claims that salespeople should be considered employees.


If the answer is unclear under the existing Code, you asked that


we suggest appropriate action to clarify this issue, i.e.,


whether it could be handled administratively, or whether a Code


revision would be in order.


                            ANALYSIS


    We begin our analysis with the definition of "employee" found


in San Diego Municipal Code section 31.0110(c).  In that section,


Business Taxes - Definitions, subsection (c), "'EMPLOYEE'


refers   to a person defined in Title 22, section 4304-1 of the


California Administrative Code."  That section of the


Administrative Code is contained within Title 22, Social


Security, Division 2.5, Withholding Tax on Wages, and


states in pertinent part that:


      The most important factor is the


    right of the principal to control the


    manner and means of accomplishing a


    desired result.  If the principal has the


    right to control the manner and means of


    accomplishing the desired result, whether


    or not that right is exercised, an


    employer-employee relationship exists.


    Strong evidence of that right to control


    is the principal's right to discharge at


    will, without cause.


    That section of the California Administrative Code as well as


the following section, 4304-2, Specific Application of Rules


for Determination of Employment Status to Circumstances in


the Real Estate Industry, provides specific application


of section 4304-1 rules to the real estate industry and




incorporates quite extensive criteria to be examined in each


individual case to determine whether a person is an independent


contractor or an employer.  It is unrealistic for The City of San


Diego to attempt to answer numerous questions in every single


business tax case where a real estate salesperson is involved.


    You informed us that the San Diego Association of Realtors


claims that federal and state law treat real estate salespeople


"differently."  In fact, statutes do differ according to the


context in which the question is raised.  For example, regarding


federal employment taxes, 26 USCS 3508(a)(1) states that "a real


estate agent shall not be treated as an employee."  However, under


California law, a real estate salesperson cannot act as an


in-dependent contractor, but must work under a broker.  Real Estate


Regulations, found in California Business and Professions Code,


section 10130 et seq., are quoted here in pertinent part:


    Section 10132.  Salesman


      A real estate salesman . . . is a


    natural person who, for a compensation or


    in expectation of a compensation, is


    employed by a licensed real estate broker


    to do one or more of the acts set forth


    in other Sections . . . .


    Section 10137.  Unlicensed persons, employment;


                    salesman payments through broker;


                    violations


      No real estate salesman shall be


    employed by or accept compensation from


    any person other than the broker under


    whom he is at the time licensed.


    Section 10151.  Salesman; application


      Application for the real estate


    salesperson license examination shall be


    made in writing to the commissioner. . .


    .

    Section 10160.  Custody of salesman's license


      The real estate salesman's license


    shall remain in the possession of the


    licensed real estate broker employer


    until canceled or until the salesman


    leaves the employ of the broker; and the


    broker shall make his license and the


    licenses of his salesman available for


    inspection by the commissioner or his


    designated representative.




    Section 10177.  Grounds for suspension or


                    revocation of license


      The commissioner may suspend or revoke


    the license of any real estate licensee


    . . .

      (h) If, as a broker licensee, failed to


    exercise reasonable supervision over the


    activities of his salespersons.


    In addition, a California appellate court, Second District,


has held that "for purposes of the administration of the real


estate law, the salesperson is the employee and agent of the


broker."  Grubb & Ellis Co. v. Spengler, 143 Cal. App. 3d 890,


895 (1983).

                            CONCLUSION


    California statutes hold that real estate salespeople must work


under a broker; hence, they are employees of that broker.


Therefore, for purposes of the City's Business Tax Code, real


estate salespersons should be considered as employees, not as


independent contractors.


                                  JOHN W. WITT, City Attorney


                                  By


                                      Mary Kay Jackson


                                      Deputy City Attorney
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