
                        MEMORANDUM OF LAW


DATE:     March 19, 1991


TO:       D. Cruz Gonzalez, Risk Management Director


FROM:     City Attorney


SUBJECT:  Permissibility of Employee Contributions to


          City Employees' Retirement System from an


          Employee's Flexible Benefit Plan or Management


          Benefit Plan Account


    In a memorandum dated January 2, 1991, you attached a


memorandum dated February 8, 1990, prepared by Chief Deputy City


Attorney John M. Kaheny in which he concluded that after tax


employee contributions to the Supplemental Pension Savings Plan


(SPSP) from an employee's Flexible Benefit Plan ("FBP") or


Management Benefit Plan ("MBP") accounts were permissible.


Taking this one step further, you now ask whether employee


contributions to City Employees' Retirement System ("CERS") from


an employee's FBP or MBP account are permissible.  You also ask


if such contributions can be made on a pre-tax basis.  Finally,


you ask if these contributions would affect the Internal Revenue


Code (IRC) section 415 limits.


                           BACKGROUND


    The memorandum dated February 8, 1990, prepared by Chief


Deputy City Attorney John M. Kaheny focused on proposed Treasury


Regulation section 1.125-2 and addressed the permissibility of an


employee's contributions to the SPSP plans directly from the


employee's FBP or MBP account.  Subdivision (c) of this proposed


regulation states that "elective contributions to a qualified


cash or deferred arrangement (section 401(k)) are permitted under


a cafeteria plan."  The proposed regulation further provides that


"after-tax employee contributions under a qualified plan subject


to section 401(m) are permitted under a cafeteria plan."


    Noting that SPSP plans are qualified defined contribution


plans subject to the nondiscrimination test found in IRC section


401(m), Chief Deputy City Attorney John M. Kaheny indicated that


the proposed regulation did allow an employee to make after-tax


(post-tax) contributions to a qualified defined contribution plan


from a cafeteria plan such as FBP or MBP even if the defined


contribution plan provides for employer matching contributions.


Mr. Kaheny further stated these contributions were employee


contributions which could not be tax deferred employer


contributions.  In short, these contributions were subject to the


same federal and state withholding requirements as the current




cash option provision.


    Your question, however, addresses the permissibility of


employee contributions from the employee's FBP or MBP Plans


directly into CERS, a defined benefit plan.  This distinction is


critical.  Different rules and regulations apply to defined


benefit plans.


                            ANALYSIS


    CERS is a trust described in IRC section 401(a).  Section


414(h), subdivision (1) of the IRC provides that any amount


contributed to an employee's trust described in section 401(a)


shall not be treated as having been made by the employer if it is


designated as an employee contribution.  Subdivision (h)(2)


provides further, however, that "where the contributions of


employing units are designated as employee contributions but


where any employing unit picks up the contributions, the


contributions so picked up shall be treated as employer


contribution."  According to the Internal Revenue Service (IRS)


contributions "picked-up" within the meaning of IRC section


414(h)(2) by a governmental unit and paid to a plan qualified


under section 401(a) are not includable in the gross income of


the employee until these amounts are distributed or made


available to the employee.  Rev. Ruling 77-462.  In addition, two


criteria must be satisfied before contributions are "picked-up"


by the employer for purposes of IRC section 414(h)(2).


         First, the employer must specify


         that the contributions, although


         designated as employee


         contributions, are being paid by the


         employer in lieu of contributions by


         the employee.  Second, the employee


         must not have the option of choosing


         to receive the contributed amounts


         directly instead of having them paid


         by the employer to the pension plan.


    Rev. Ruling 81-35; Rev. Ruling 81-36.


    These criteria are not met in the situation posed by your


memorandum.  First, the FBP and MBP plan document for 1990-1991


does not provide an option for the use of these accounts to buy


back or offset contributions to CERS.  As you know, prior to


1990-1991 the Plan Document for MBP and FBP included an option


for retirement "buy back" or "offset" for MBP accounts only.


This option was never available for FBP accounts.  Second, even


if the plan document were amended to provide for either of these


options, the City could not meet the second criteria.


Utilization of an employee's FBP or MBP accounts for the purpose




of a buy back or offset in CERS is purely voluntary.  The


employee has the option of receiving the money directly, on a


post-tax basis, or choosing to have the contributions made to the


plan.  Thus, in response to your question, contributions made on


a pre-tax basis to CERS directly from the employee's MBP account


are not permissible.  Because we conclude that pre-tax


contributions from an employee's FBP or MBP accounts are not


permissible, the effect of IRC section 415 on such contributions


is moot.

    Please be advised, however, that any "buy back" or "offset"


contributions allocated from an employee's MBP account on a


post-tax basis directly impacts the IRC section 415(e) combined


formula and therefore affects the employee's safe harbor limits.


Under IRC section 415(e), employer contributions to a defined


benefit plan are restricted by the annual benefit limit and


employee contributions are restricted by the annual additional


limit.

    We are concerned over the impact IRC section 415 has on


voluntary additional employee after tax contributions to CERS


from an employee's MBP account.  Both the consultant for CERS,


(Buck Consultants, Inc.) and the consultant for the SPSP/SPSP-M


and 401(k) plans (The Wyatt Company) have expressed concerns that


these voluntary employee after tax contributions may be required


to be calculated into the IRC section 415(e) combined formula for


the year in which the contribution is made.  For your


information, these concerns have been addressed in greater detail


in our Memorandum of Law dated January 25, 1990.


                           CONCLUSION


    Employee contributions to CERS from the employee's FBP or MBP


Plan Account, on a pre-tax basis, are not permitted under the


authority of IRC section 414(h)(2).  Preferential tax treatment


under IRC section 414(h)(2) is only available in those situations


where the employee does not retain the option to either receive


the money directly or direct its distribution into the qualified


pension plan.  Since the use of FBP or MBP money (if the Plan


document were so amended) to buy back or offset CERS


contributions is strictly voluntary, the contributions to CERS


made from these accounts would not be "picked-up" within the


meaning of IRC section 414(h)(2).  In addition, post-tax


contributions to CERS from an employee's MBP account also impact


IRC section 415.  We recommend that this issue be reevaluated if


you decide to amend the Plan Document for FBP and MBP to include


an option for CERS contributions.


                                  JOHN W. WITT, City Attorney


                                  By




                                      Loraine L. Etherington


                                      Deputy City Attorney
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