
                        MEMORANDUM OF LAW


DATE:     March 29, 1991


TO:       Larry Grissom, Retirement Administrator


FROM:     City Attorney


SUBJECT:  Taxability of Disability Retirement Benefits


    In a memorandum dated January 22, 1991, you expressed


interest in counseling employees on the general tax consequences


of disability retirement benefits.  Specifically, you asked


whether there is a difference in the taxability of a safety


member industrial or non-industrial disability versus a general


member industrial or non-industrial disability benefit.  In


addition, you asked whether there is a difference in the


taxability of industrial disability retirement versus a


non-industrial disability retirement.


    After reviewing the Internal Revenue Code (IRC), the Federal


Tax Regulations and Revenue Rulings issued by the Internal


Revenue Service (IRS), we conclude that there is no difference in


the taxability of a safety member industrial or non-industrial


disability versus a general member industrial or non-industrial


disability.  For tax purposes, general members and safety members


are treated alike.  There are differences, however, in the


taxability of an industrial disability versus a non-industrial


disability retirement.  Non-industrial disability benefits are


included in the recipient's gross income.  They are subject to


state and federal income tax.  Industrial disability benefits are


not included in the recipient's gross income.  They are not


subject to state and federal income tax.


    If, however, the City Employees' Retirement System (CERS)


member retiring on an industrial disability is also eligible for


a service retirement which is greater than the disability


retirement allowance, then only the portion of the retirement


allowance attributable to the industrial disability retirement is


tax exempt.  The excess difference between the disability


retirement allowance and the service retirement allowance is


included in the retiree's gross income and subject to state and


federal income tax.  Our analysis follows.


                            ANALYSIS


    Section 61(a) of the IRC provides that, "except as


otherwise provided by law, gross income means all income from


whatever source derived . . . ."  Subdivision (1) specifically


includes "compensation for services . . . ."  Subdivision (11)


specifically includes "pensions."




    Section 104(a)(1) of the IRC provides that "amounts received


under workmen's compensation acts as compensation for personal


injuries or sickness" are not includable in gross income.


Section 1.104-1(b) of the Federal Tax Regulations provides


further clarification.  It provides in pertinent part that:


"Section 104(a)(1) excludes from gross income amounts which are


received by an employee under a workmen's compensation act . . .


or under a statute in the nature of a workmen's compensation act


which provides compensation to employees for personal injuries or


sickness incurred in the course of employment."  (Emphasis


added.)

    Section 1.104-1(b) of the Federal Tax Regulations provides


further that:

         However, section 104(a)(1) does not


         apply to a retirement pension or


         annuity to the extent that it is


         determined by reference to the


         employee's age or length of service,


         or the employee's prior


         contributions, even though the


         employee's retirement is occasioned


         by an occupational injury or


         illness.  Section 104(a)(1) also


         does not apply to amounts which are


         received as compensation for a


         nonoccupational injury or sickness


         nor to amounts received as


         compensation for an occupational


         injury or sickness to the extent


         that they are in excess of the


         amount provided in the applicable


         workmen's compensation act . . . .


         (Emphasis added.)


    Clearly, in light of the foregoing, the tax favored treatment


of disability benefits is limited to an occupational injury or


sickness i.e., industrial disability benefits.  In addition, the


IRS has ruled that a statute is not in the nature of a workmen's


compensation act unless it limits benefits to instances of


work-related disability.  Rev. Rul. 80-84; Rev. Rul. 83-77; Rev.


Rul. 85-105.

    San Diego Municipal Code (SDMC) section 24.0501 sets forth


the requirements for an industrial disability for safety and


general members of CERS.  It provides:  "Any member, including a


safety member, permanently incapacitated from the performance of


duty as the result of injury or disease arising out of or in the




course of his or her employment, shall be retired for disability


with retirement allowance, regardless of age or amount of


service."

    This section complies with the requirements set forth in IRC


section 104(a)(1).  On its face, any member permanently


incapacitated from the performance of duty as the result of


injury or disease arising out of or in the course of employment


is entitled to a disability retirement regardless of age or


length of service.  As such, the San Diego ordinance is a


"statute in the nature of a workmen's compensation act."  Any


benefits paid under this section are excluded from the retiree's


gross income.  Rev. Rul. 85-105; Rev. Rul. 80-14; Rev. Rul.


80-44; Rev. Rul. 83-77.


    SDMC section 24.0502 provides further that:  "upon


retirement for industrial or non-industrial disability, a member,


including a safety member, who has attained the minimum age at


which he may retire for service shall receive his service


retirement allowance, if greater."  According to the IRS, if the


retiree is eligible for both an occupational disability


retirement and a service-connected retirement and the statute


provides that the retiree may elect to receive the greater


benefit, then only that portion of the disability benefit


allowable under the disability provision will be excluded from


the retiree's gross income.  Any excess benefit attributable to


length of service is not excludable under IRC section 104(a)(1).


It will be subject to state and federal income tax.  Rev. Rul.


85-105; Rev. Rul. 80-14.


    SDMC section 24.0503 sets forth the computation of benefits


for a safety member industrial disability retirement.  The


computation of benefits for a general member industrial


disability retirement is set forth in SDMC section 24.0504.1.


Although the amount of benefits payable under these sections is


quite different, the taxability is the same.  Benefits paid under


either section are excluded from the recipient's gross income.


    The computation of benefits for a safety member


non-industrial disability retirement are set forth in SDMC


section 24.0503.1.  Section 24.0505.1 sets forth the computation


of benefits for a general member non-industrial disability


retirement.  Again, although the amount of benefits payable under


these sections is different, they are treated alike for tax


purposes.  Benefits payable under either section are included in


the recipient's gross income.  As such, they are subject to state


and federal income tax.


    Finally, service retirement allowances for general members


and safety members are set forth in SDMC sections 24.0402 and




24.0403, respectively.  Although the amounts allowable under


either section differ, they receive identical tax treatment.


Benefits paid under either section are included in the


recipient's gross income.  As such, they are subject to state and


federal income tax.


                           CONCLUSION


    The pension received by a CERS member under SDMC sections


24.0503 or 24.0405.1 for an industrial disability is not included


in the recipient's gross income under IRC section 104(a)(1)


because these statutes are in the nature of a workmen's


compensation act.  Benefits paid under either of these sections


qualify for the exemption from gross income as set forth in IRC


section 104(a)(1) because the benefits are restricted to members


with service-incurred disabilities.


    All other retirement benefits, including the normal service


retirement allowances for either general or safety members and


any excess benefit paid to a retiree under the authority of SDMC


section 24.0502 (the authority to receive a service retirement


allowance if it is greater than the industrial disability


allowance) are included in the recipient's gross income.  As


such, these benefits will be subject to state and federal income


tax.

                                  JOHN W. WITT, City Attorney


                                  By


                                      Loraine L. Etherington


                                      Deputy City Attorney
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