
                             MEMORANDUM OF LAW


 DATE:       April 9, 1991


TO:            Jack McGrory, City Manager


FROM:       City Attorney


SUBJECT:     Selection for Professional Services; Application of


              California's "Little Brooks Act"


        By memorandum, you ask several questions related to the applicability


 of the "Little Brooks Act" (codified as California Government Code


 section 4525 et seq.) on The City of San Diego and the Redevelopment


 Agency of The City of San Diego.  The Little Brooks Act (the "Act")


 governs the selection of certain professional services as set out in


 greater detail below.  Each of your questions will be answered


 separately.

                              Question No. 1


        As a charter city, does the Little Brooks Act (the "Act") apply to


 City of San Diego ("City") contracts and selection procedures which are


 locally funded and local in nature?


                                 Response


        No.  Irrespective of the language of the Act, it is our view, based


 upon applicable California case law, that the Act does not apply to City


 contracts and selection procedures which are locally funded and local in


 nature.

                                 Analysis


        The Act sets out a selection procedure purportedly to be followed by


 State and local officials for selecting the professional services of


 private architectural, engineering,


 environmental, land surveying or construction management firms.  Of


 relevance to your inquiry here, Section 4525(c) specifically defines a


 "Local agency head" to be "the secretary, administrator, or head of a


 department, agency, or bureau of any city . . . whether general law or


 chartered."

        The heart of the selection procedure is that firms or individuals


 offering such professional services be selected "on the basis of the


 demonstrated competence and on the professional qualifications necessary


 for the satisfactory performance of the services required."  Government


 Code section 4526.  This has been interpreted by various professional


 associations to mean that when a state or local entity puts out a request


 for proposal or qualifications, cost of the professional services cannot


 be considered as that fact presumably has nothing to do with the




 determination of professional qualifications.


        They assert that cost may only be considered after the selection of


 the most qualified candidate.  If for some reason, a "fair and


 reasonable" cost to the governmental entity cannot be negotiated with the


 most qualified candidate, then negotiations may be commenced with the


 next most qualified candidate and so on.   These provisions have caused


 concern and some confusion on the part of municipalities, as it has not


 been unusual to ask for cost estimates when seeking professional


 services.

        The City of San Diego is a charter city and as such is granted certain


 powers under the California Constitution to regulate independent of state


 laws in those matters deemed to be a municipal affair:


                It shall be competent in any city charter to provide that


                the city governed thereunder may make and enforce all


                ordinances and regulations in respect to municipal


                affairs, subject only to restrictions and limitations


                provided in their several charters and in respect to


                other matters they shall be subject to general laws.


                City charters adopted pursuant to this Constitution shall


                supersede any existing charter, and with respect to


                municipal affairs shall supersede all laws inconsistent


                therewith.  Cal. Const. art. XI, Section 5(a).


        While the Act states on its face that it does apply to charter cities,


 the real inquiry is whether the selection of the type of professional


 services named in the Act is a municipal or statewide concern.  As noted


 in Bishop v. City of San Jose, 1 Cal.3d 56, 63 (1969):


                However, the fact, standing alone, that the Legislature


                has attempted to deal with a particular subject on a


                statewide basis is not determinative of the issue as


                between state and municipal affairs, nor does it impair


                the constitutional authority of a home rule city or


                county to enact and enforce its own regulations to the


                exclusion of general laws if the subject is held by the


                courts to be a municipal affair rather than that of


                statewide concern . . . the Legislature is empowered


                neither to determine what constitutes a municipal affair


                nor to change such an affair into a matter of statewide


                concern.  (Emphasis added.)


        There are no hard and fast rules as to what constitutes a municipal


 concern and courts have generally made the determination on a


 case-by-case basis.  Bishop v. City of San Jose, Id. at 62.  However,


 there is case law which would indicate that contracting for the type of


 professional services contemplated in the Act would be deemed a municipal


 concern.  In Smith v. City of Riverside, 34 Cal. App. 3d 529, 535 (1973),


 the court held:


                It has been held . . . that the mode of contracting for




                city improvements is a municipal affair.  Thus, a


                statutory requirement for a labor and materials bond for


                state, municipal or other public works has been held


                inapplicable to a city whose charter provides a complete


                scheme for the letting of such contracts and the terms


                and conditions thereof.


        The court goes on to say on page 536, "Whatever the subject matter of


 a municipal contract, it is manifest that the mode in which a city


 chooses to contract is a municipal affair."


        The holding of Smith in regard to whether a city's method of


 contracting work is a municipal affair was reaffirmed in Piledrivers'


 Local Union No. 2375 v. City of Santa Monica, 151 Cal. App. 3d, 509-11


 (1984).

        Thus, in situations in which the City contracts and selects


 professional consultants for projects which are locally funded and local


 in nature, it would appear that such contracts would be considered a


 municipal affair and the Act would not apply, irrespective of the


 language in the Act to the contrary.


                              Question No. 2


        Does the Act apply to City contracts which are locally funded and


 regional in nature such as the consultant selection process to evaluate


 the feasibility of a regional crime lab?


                                 Response


        Generally speaking, the Act would apply to City contracts which are


 locally funded and regional in nature.


                                 Analysis


        According to the California Supreme Court case of Committee of Seven


 Thousand v. Superior Court, 45 Cal.3d 491, 505 (1988), a statewide


 concern includes "matters the impact of which is primarily regional


 rather than truly statewide."  In determining if a matter is "primarily


 regional" one has to look at what extent a municipal action "affects


 persons outside of the municipality," because to the extent such action


 does affect those outside of the municipality, the action is seen to be a


 "matter which the state is empowered to prohibit or regulate."  See id.


 at 505.  The fact the contract is City funded is not relevant.


        Using the example you present, i.e. the regional crime lab, it seems


 the Act would apply, as the crime lab (as I understand it) is to be used


 by both City and County of San Diego law enforcement officers.


                              Question No. 3


        Does the Act apply to City contracts in which the funding is derived


 from the State or Federal government?


                                 Response


        This question is almost impossible to answer with a simple "yes" or


 "no."  The requirements of the State or Federal funding would have to be


 looked at in conjunction with the scope of the contract to determine if


 it is local or regional in nature.  Assuming no restrictions, it would




 not apply to City contracts dealing with municipal concerns, but would


 apply to contracts having to do with regional matters.


                              Question No. 4


        Does the Act apply to the City's Redevelopment Agency?


                                 Response


        The Act does apply to the City's Redevelopment Agency.


                                 Analysis


        The Redevelopment Agency of The City of San Diego (the "Agency") is a


 separate governmental entity from the City.  "There is in each community


 a public body, corporate and politic, known as the redevelopment agency


 of the community."  California Health and Safety Code section 33100.  A


 redevelopment agency is created by ordinance of the legislative body of


 the community (see Health and Safety Code sections 33101 through 33105)


 and has the powers expressly granted to it by the State Legislature.


        Article 3 of the California Community Redevelopment Law (codified as


 California Health and Safety Code sections 33120 through 33136) sets out


 the general powers of the redevelopment agency.  Of relevance to this


 discussion, a redevelopment agency may "make and execute contracts and


 other instruments necessary or convenient to the exercise of its powers."


 See id. Section 33125(c).


        The Agency is essentially a creation of State law.  It is not an


 entity of the City.  As such, it is not entitled to the same power and


 authority as the City to govern its own affairs under the California


 Constitution (art. XI, Section 5(a)).


                           Caveat and Conclusion


        While this office believes there are instances in which the Act


 applies to City contracts and that it does apply to Agency contracts, we


 also believe there may be instances when price may be included in a RFP


 response.  The Act does not contain a prohibition against requesting a


 price or a cost estimate.  An argument can be made that price quotes can


 be used as another criteria in determining a consultant's qualifications.


 However, as you know, most engineering and architectural associations


 refute this, so prior to asking for a price quote, the process should be


 thoroughly considered in order to justify this as one of several criteria


 to choose a consultant of "demonstrated competence."


        If you have any other questions, or wish to discuss the matter


 further, please contact me at your convenience.


                                              JOHN W. WITT, City Attorney


                                              By


                                                  Allisyn L. Thomas


                                                  Deputy City Attorney
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