
                             MEMORANDUM OF LAW

 DATE:            May 9, 1991

TO:                     Councilmember Ron Roberts

FROM:            City Attorney

SUBJECT:     "Ban the Ban"

    You recently asked five questions regarding the alcohol ban at the
 beaches and certain City parks that is the subject of a qualified
 referendum petition.  This office will respond to the questions in the
 areas with which we are familiar and refer the remainder to the
 appropriate department.
    Question 1.  What is the difference between the terminology
                       "held in abeyance," "suspended" and "rescinded"?
    Answer:  "Abeyance" is a "condition of being undetermined or in a
 state of suspension or inactivity."  Black's Law Dictionary 6 (5th ed.
 1979); as such, the matter is inoperative.
    "Suspend" in this context means "to discontinue temporarily, but with
 an expectation or purpose of resumption."  Id. at 1297; in other words,
 whatever has been suspended can be and is expected to be reinstated.
    "Rescind" means "to abrogate, annul, void, or cancel . . . to declare
 . . . void in its inception and to put an end to it as though it never
 were."  Id. at 1175; as in a contract that is nullified and therefore of
 no force and effect.
    Question 2.  Assuming the number of signatures is
                            sufficient and the City Council is
re-quired to take action to reverse the ban,
                            can the Council "suspend" the ban (instead
                            of rescinding the ban) and set a Citywide
                            election for June of 1992?
    Answer:  Since the referendum has qualified for the ballot, the City
 Council has two choices:  (1) repeal the ordinance, or (2) place the
 ordinance on the ballot.  San Diego Municipal Code section 27.2616.  If
 the Council decides to place the ordinance on the ballot, "suspension" of
 the ordinance will be automatic until the election is held.  The election
 must be held within eleven (11) months of the date the referendum
 petition is submitted to the Council, that is, on or before April 13,
 1992.  San Diego Municipal Code section 27.2616.
    Question 3.  Assuming the ban is overturned as a result
                            of the signature drive, what are the



re-strictions on the Council regarding future
                            regulation of drinking on the beach?
                            How long are these restrictions in place?
    Answer:  Assuming the Council either repeals the ordinance or the
 voters repeal it at an election, the prior law goes into effect.  That
 prior law is contained in San Diego Municipal Code sections 56.54, 56.29
 and 56.29.1, copies of which are attached.  Although future Council
 action regarding the same subject matter would not be totally prohibited,
 the action must be taken in good faith and result in "essentially
 different" legislation.  Reagan v. City of Sausalito, 210 Cal.App.2d 618
 (1962).  The Municipal Code does not place any time restrictions on when
 such "essentially different" legislation could be adopted.  Therefore, we
 turn to the state Elections Code for guidance, which states that a
 similar ordinance cannot be enacted for "a period of one year after the
 date of its repeal by the legislative body or disapproval by the voters"
 (Elections Code section 4055) unless the matter is submitted to the
 voters.  Referendum Committee v. City of Hermosa Beach, 184 Cal.App.3d
 152 (1986).
    Question 4.  What rights do citizens have to check the
                            signature count of the Clerk?  For example,
                            can a citizens group volunteer to verify
                            every signature on the petitions?  If so,
                            what are the procedures?
    Answer:  Citizens have no right to check the signature count of the
 Clerk.  Government Code section 6253.5.  Therefore, a volunteer citizens
 group could not verify every signature on the petitions and there are no
 lawful procedures available to do so.
    Question 5.  Please provide a record of the cost of Police
                            enforcement activities in the beach communities.

    Answer:  This question has been forwarded to the Police Department and
 will be answered by them as soon as possible.

                                              JOHN W. WITT, City Attorney
                                              By
                                                  Mary Kay Jackson
                                                  Deputy City Attorney
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