
                             MEMORANDUM OF LAW


 DATE:       May 22, 1991


TO:            Maryanne P. Dickson, Assistant Retirement Administrator, via


              Lawrence B. Grissom, Retirement Administrator


FROM:       City Attorney


SUBJECT:     Proxy Voting


        In a memorandum dated April 26, 1991, you indicated that the Proxy


 Committee for the City Employees' Retirement System (CERS) is developing


 voting guidelines.  You stated that several issues have surfaced


 requiring further legal clarification.  In this regard, you have posed


 several questions.  Your questions and our answers follow:


        1.  With respect to proxy voting, are there certain state and/or


 federal laws that CERS, as a pension plan, is required to adhere to and


 vote in a specific manner?  In particular, you make reference to a


 statement set forth in the guidelines from a pension plan in the State of


 California.  That statement reads, "votes will be cast in favor of


 cumulative voting proposals as required for governmental pension funds


 under California law."  Government Code section 6900.


        Answer:  Yes.  Our memoranda to you dated December 29, 1987 and April


 5, 1991 discuss the legal issues and law applicable to proxy voting.


 Copies of each are attached for your review.  Briefly, Government Code


 sections 7450 and 7451 place the responsibility for voting proxies with


 the Retirement Board.  Under Government Code section 7450, there does not


 appear to be any provision for delegation of this responsibility.  It


 states in pertinent part:


                      Every local agency in this state owning common stock


         and whose stock is by contract managed by a fiduciary


         shall request such fiduciary to forward any proxies for


         shares owned by the agency which are to be voted in


             a corporate election to the governing body of such local


         agency.


        For purposes of this section, "local agency" includes "every county,


 city, city and county, district, and authority, and each department,


 division, bureau, board commission, agency or instrumentality of any of


 the foregoing."


        Interestingly, there is no parallel provision in the statutory scheme


 for state agencies such as Public Employees' Retirement System (PERS) or


 State Teachers Retirement System (STRS).  Counsel for PERS has confirmed


 this.  There is no similar restriction at the state level.  As a matter




 of practice and procedure, PERS has delegated, by contract, the


 responsibility of voting proxies with their small capital investment


 managers.  They have also delegated proxy voting authority to investment


 managers handling foreign securities.  Apparently, STRS also delegates


 proxy voting responsibilities in certain areas.


        At  present, we do not know why local agencies are prohibited from


 delegating the responsibility of voting proxies while state agencies are


 not.  The available legislative history does not provide any insight.  It


 merely recites the language of Government Code section 7450.  There is,


 however, an agency entitled the Legislative Intent Service in Sacramento


 which will research the specific legislative history of a particular Code


 section.  I have used this service on numerous occasions in the past.  I


 have always been pleased with the quality of their service.


        In light of the disparity of treatment on this issue at the state and


 local level, we recommend that additional legislative history be


 obtained.  Review of that information may suggest a future course of


 action.  Please let me know at your earliest convenience if CERS is


 interested in obtaining further legislative history in this area.


        As to other legal issues, we note that Corporation Code section 711,


 effective January 1, 1990, imposes new reporting and recordkeeping


 requirements on employee benefit plans that invest in corporate stock.


 No exception is provided for public retirement systems such as CERS.  Of


 special interest, section 711 gives California residents, who participate


 in employee benefit plans, the right to require the plans to disclose how


 their shares of corporate stock were voted.  In addition, the voting


 record must be maintained for twelve (12) months.  Please be advised,


 however, that the "public" nature of CERS requires a longer retention


 period for the proxy voting record.  CERS, by definition, is a "local


 agency" subject to the California Public Records Act found in Government


 Code section 6250 et seq.  Under the authority of Government Code section


 34090, the public records must be retained for at least two (2) years.


 As such, CERS must maintain the proxy voting record for two (2) years.


        Finally, letters recently issued by the U.S. Department of Labor,


 concerning proxy voting obligations under ERISA indicate that plan


 administrators must specify with clarity who has the power to vote.  The


 plan administrator should also periodically review the voting record.  In


 addition, in recognition that the voting of proxies is a fiduciary act,


 the vote must be done with prudence and for the exclusive benefit of plan


 participants and beneficiaries.  Although CERS is not subject to ERISA,


 the same rules probably apply under California law to California public


 plans.

        For your information, Government Code section 6900 referred to in your


 memorandum dated April 26, 1991 does impose one additional requirement.


 It  states:

                      Whenever any governmental body is a shareholder of


         any corporation, and a resolution is before the




         shareholders which will permit or authorize cumulative


         voting for directors, such governmental body shall vote


         its shares to permit or authorize cumulative voting.


                      As used in this section, the term "governmental


         body" means the state, and any office, department,


         division, bureau, board, commission or agency thereof,


         and all counties, cities, districts, public authorities,


         public agencies and other political subdivisions or


         public corporations in the state (emphasis added).


        In light of the foregoing, CERS appears to be a "governmental body"


 for purposes of this section.  As such, the proxy committee would be


 required to vote its shares to permit or authorize cumulative voting.


        Please be advised, however, under Government Code section 7451 the


 Retirement Board is not prohibited from abstaining on a corporate or


 shareholder proposal if it provides written notification to the


 corporation of its desire to abstain on a corporate or shareholder


 proposal.  Finally, as suggested in our memorandum dated December 29,


 1987, the proxy committee, subject to direction from the Retirement


 Board, may avail itself of any source of advice, counsel or


 recommendation deemed appropriate for purposes of voting proxies.


        2.  How should CERS respond legally or by way of documentation with


 regard to proxies which have already been voted by one of the investment


 firms?  In this regard, you have indicated that one investment firm has


 already received and voted several of CERS' proxies.  You have also


 indicated that any proxies with a record date prior to April 24, 1991


 will go to the investment management firm.  Apparently, there is a


forty-eight (48) hour grace period for changing record holder information, but


 after that, there is virtually nothing that can be done to alter the


 holder on file.  You have indicated that CERS has instructed the


 investment firm to forward all proxies to CERS.  You have also asked the


 investment management firm to supply you with a record of how the proxies


 were voted as soon as possible.  Finally, you have indicated that the


 investment management firm involved handles small capital investments.


        Answer:  You have taken appropriate action under the circumstances.


 You have instructed the investment management firm at issue to forward


 all future proxies to CERS forthwith for voting.  You have also requested


 a record of how the previous proxies were voted.  The voting record


 should be reviewed by the proxy committee.  After review, the proxy


 committee may wish to request verification nunc pro tunc by the


 Retirement Board.  Pursuant to Government Code section 34090, the proxy


 voting record must be kept for at least two (2) years.  The record should


 indicate which votes were handled by the investment management firm.


        3.  When proxies arrive too late (due to timing) for the proxy


 committee to vote what guidelines should be followed?


        Answer:  This is a policy question to be resolved accordingly.  For


 your information, Government Code section 7450 discussed above merely




 requires the Retirement Board to request their investment managers to


 forward any proxies for CERS shares for voting by the proxy committee.


 This section does not impose any liability for failure to request or


 failure to receive the proxies.


        Obviously, the proxy committee can't vote proxies which are received


 too late.  In addition, Government Code section 7451, also discussed


 above, only requires the Retirement Board to vote each proxy that is


 returned to the corporation, i.e., "when returning proxies to a


 corporation."  Thus, the plain meaning of this section suggests that CERS


 would have had to have received the proxies in a timely fashion in order


 to be able to return them to the corporation.  Again, nothing in this


 section suggests liability for violation of its terms.  Importantly,


 Government Code section 7451 allows CERS to abstain on a corporate or


 shareholder proposal when CERS provides written notification of this


 desire.  As such, you may wish to include written instructions to


 investment management counsel or the concerned corporations mandating


 abstention when proxies are not sent in a timely fashion.


        Please contact me if you have any questions or need any further


 assistance.

                                              JOHN W. WITT, City Attorney


                                              By


                                                  Loraine L. Etherington


                                                  Deputy City Attorney
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