
                             MEMORANDUM OF LAW

 DATE:       August 6, 1991

TO:            F. D. Schlesinger, Clean Water Program Director

FROM:       City Attorney

SUBJECT:     Applicability of City of San Diego's Employee Benefits to
              San Diego Area Wastewater Management District Employees

        In a memorandum dated June 24, 1991, you asked this office several
 questions concerning the possible continued participation by former City
 of San Diego employees in City of San Diego benefit programs, if they
 become employed by the proposed San Diego Area Wastewater Management
 District ("SAD").  You indicated that the SAD is projected to begin
 hiring employees on or about July 1, 1992.  You also asked several
 questions concerning the City of San Diego's ability to provide benefit
 plan service for the SAD by contract.  We shall answer each of your
 questions in the order asked.
                              QUESTION NO. 1
        By virtue of becoming a separate entity, will the SAD employees be
 mandated into the Social Security System?
                                  ANSWER
        Participation in the Social Security System will not be mandatory for
 employees of the SAD if the employees are required to be members of a
 qualified public employee retirement system in accordance with 42 U.S.C.
 section 410(a)(7) and 26 U.S.C. section 3121(b)(7)(F).  However, 26
 U.S.C. section 3121(u) states that all state and local government
 employees hired on or after April 1, 1986, are subject to the medicare
 tax withholding provisions.  The SAD will be a separate legal entity from
 the City of San Diego, therefore its employees will be subject to the
 medicare tax withholding provisions as new employees.
                              QUESTION NO. 2
        How might the SAD employees continue under the City Employees'
 Retirement System ("CERS")?  May we enter into a relationship in CERS
 similar to that enjoyed by San Diego Unified Port District ("Port
 District") employees?
                                  ANSWER
        Port District employees are general members of CERS under the
 authority of section 71 of the San Diego Unified Port District Act,
 Appendix I, California Harbors and Navigation Code.  This section was
 amended in 1963 to permit the Port District to contract with any City,



 within the Port District, which had a retirement system for retirement
 and disability benefits for all Port District employees.  The Port
 District subsequently contracted with the City of San Diego for this
 service.  Prior to that amendment, the original section 71 of the San
 Diego Unified Port District Act authorized only those former City
 employees "blanketed in" as employees of the Port District to continue as
 members of CERS.  As currently drafted, the SAD enabling legislation (SB
 1225) is silent on the entire issue of retirement benefits.
        Article IX of the Charter of the City of San Diego, which contains the
 authority to establish CERS, makes no provision for the contracting of
 retirement services for employees of other governmental agencies, or for
 the continuation of retirement benefits for former members of CERS hired
 by other agencies, except that the Council is authorized, after a vote of
 the members of CERS to enter into a contract with the State of California
 for retirement services.  That contingency is currently being explored by
 this office and the Retirement Administrator.
        California Government Code section 6500 et seq. does provide a
 procedure whereby public agencies may exercise by cooperative action any
 existing power common to the contracting agencies.  We are, however,
 unaware of the use of such joint powers agreements to provide retirement
 benefits.  However, joint powers agreements have been used to provide
 workers' compensation benefits to a consortium of several small school
 districts.  56 Op. Att'y Gen. 411 (1973).
        Based on the limiting language of Article IX of the Charter of the
 City of San Diego concerning CERS' ability to contract specifically with
 the State of California for retirement services, we believe it is not
 advisable for the SAD to contract with CERS for retirement services,
 absent an amendment to the SAD's enabling legislation.
                              QUESTION NO. 3
        May the SAD establish a similar relationship with other City of San
 Diego benefit programs including, but not limited to, the Flexible
 Benefit Plan, the Management Bonus Plan, the 401(k) Plan, the Deferred
 Compensation Plan, and the Long Term Disability Plan?
                                  ANSWER
        As indicated above, there is no specific enabling legislation that
 authorizes such an arrangement.  However, unlike the specific provisions
 of the Charter regulating CERS, there are no specific legal provisions
 contained in the Charter which limit the City's authority to manage a
 flexible benefit plan, a management bonus plan or a long term disability
 plan for employees of another agency by contract.  Assuming that such an
 arrangement can be authorized by a joint powers agreement, the full
 funding of such benefit plans must be borne by the SAD.  Another factor
 to consider is that an individual's flexible spending account may not be
 transferred from one employer to another.  In other words, if an employee
 transfers from the City of San Diego to the SAD during a plan year, the



 employee must close out one plan account and begin another as a new
 employee for the new employer.  For example, funds remaining in an
 employee's dental/medical/vision reimbursable account cannot be
 transferred to the new employer's flexible spending account.  The net
 result is that if the SAD establishes separate employee benefit plans,
 there is a possibility that these plans may be administered by the City
 of San Diego through a joint powers agreement.
        The City of San Diego established its 401(k) Plan during a specific
 window period which was closed by Congress several years ago.  A public
 agency is prohibited from maintaining a 401(k) plan unless it meets the
 grandfather provisions of 26 U.S.C. section 401(k).  Therefore, the SAD
 will not be able to implement a 401(k) plan.  An employee may, upon
 termination of employment with the City of San Diego, rollover his or her
 401(k) account into an Individual Retirement Account (IRA) without
 suffering a taxable event.
        The City of San Diego does not, itself, administer an Internal Revenue
 Code ("IRC") section 457 deferred compensation plan.  The City's plan is
 administered by The Hartford.  The SAD may establish a 457 plan with The
 Hartford or with another provider of deferred compensation plans, and if
 all requirements are met, a terminated City employee may transfer his or
 her account to the new SAD account without suffering a taxable event.
 However, a section 457 account may not be rolled over into an IRA upon
 termination of employment.
        Although not mentioned in your memorandum, we believe it is necessary
 to address how a former City employee may transfer his or her
 Supplemental Pension and Savings Plan ("SPSP") account to a similar plan
 maintained by the SAD.  Generally speaking, IRC section 402(a)(5) permits
 a distribution from a qualified defined contribution plan to be received
 by the distributee without recognition of taxable income as long as the
 distribution is contributed to another qualified plan within sixty (60)
 days of receipt.  This is commonly referred to as a rollover or, more
 precisely, a plan-to-plan transfer.  It is possible for the SAD to
 establish a qualified defined contribution plan similar to SPSP in order
 for former City employees to transfer their taxable employer
 contributions and interest earnings to such an account.  Amounts of
 employee contributions included in the distribution may not be rolled
 over or transferred because that amount is received upon termination of
 employment from the City tax-free, as those contributions were made with
 after-tax dollars.  It is also possible for the SAD to provide an
 employee with the same vesting schedule as the employee had with the City
 of San Diego.
                              QUESTION NO. 4
        Is there any prohibition to the SAD contracting with the City of San
 Diego for other benefit and benefit related programs such as Workers'
 Compensation, Industrial Leave, Parkade discounts, and the Transportation



 Incentive Program?
                                  ANSWER
        Once again, there are no specific legal prohibitions against the City
 of San Diego managing such types of programs for the SAD.  In fact, as
 previously discussed, there is some authority for the use of a joint
 powers agreement to consolidate workers' compensation programs.
 However, the SAD must be the provider of such programs and the funding
 for these programs must come from the SAD.  We do believe, however, that
 the better view is to amend SB 1225 to specifically provide for such
 arrangements by SAD with the City of San Diego.

                                         JOHN W. WITT, City Attorney
                                         By
                                             John M. Kaheny
                                             Chief Deputy City Attorney
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