
                             MEMORANDUM OF LAW


 DATE:       August 15, 1991


TO:            B. Chris Brewster, Captain, Park and Recreation


              Lifeguard Services


FROM:       City Attorney


SUBJECT:     Rentals of Personal Watercraft for Use in Mission Bay Park


        This is a follow-up of our conversation of July 2, 1991 and review of


 your letters to personal watercraft (jet ski) operators who allegedly


 rent personal watercraft for use in Mission Bay Park.   You told us that


 there are companies which accept money from rental clients outside the


 Park area, then direct the clients to meet company employees at specified


 locations on Mission Bay, where rental craft are provided for the


 duration of time specified in the rental agreement.


        You currently cite companies involved in such activity for violation


 of San Diego Municipal Code section 63.20.20, and you would like to


 impound any equipment used in violation of this section, which holds:


                 It shall be unlawful for any person,


         firm or corporation to carry on any commercial operation


         or sell merchandise of  any kind or to beach or moor any


         vessel for the purpose of displaying it for sale,


         on any beach or waters adjacent thereto or


         in Mission Bay Park unless licensed to do  so by the Park


         and Recreation Department.


        A violation of any provision of the Municipal Code is a misdemeanor,


 and "shall be punishable by a fine of not more than one thousand dollars


 ($1000) or by imprisonment in the County Jail for a period of not more


 than six months or by both fine and imprisonment."  San Diego Municipal


 Code section 13.0201.


        Impounding equipment is not authorized in this case.  California


 Harbors and Navigation Code section 675, entitled Removal of boat from


 public waterway, a copy of which is attached,


 allows for removal of a vessel from a public waterway under certain


 conditions, none of which is applicable in cases such as this.  In


 addition:

             under authority of law, municipalities may enforce


         ordinances by forfeiture of property or money used in


         violation of the ordinance.  However, the courts of this


         country generally have taken the view that in the absence


         of express power given by charter or state law,




         ordinances cannot be enforced by forfeiture of property


         of the offender.


        McQuillin, Municipal Corporations (3d edition), section 17.08.


        We can find no express power in the City's charter or in state law to


 allow for seizure or the impounding of property under circumstances such


 as these.  We also do not think that you may seize or impound watercraft


 to use as evidence for proof of violation of the Municipal Code, since


 other evidence, i.e., photographs of the alleged prohibited activity,


 would be allowed in a court of law.


        As to the propriety of the use of "undercover" persons to assist in


 enforcing this ordinance, we find no conceptual problem but caution that


 all such activity be within the bounds of professional law enforcement


 activity so as not to prejudice any subsequent prosecution.


        We understand your frustration with merely continued citing of


 operators apparently in violation of local statutes, and we will be glad


 to review any other methods you may have for a solution to this problem.


                                              JOHN W. WITT, City Attorney


                                              By


                                                  Mary Kay Jackson


                                                  Deputy City Attorney
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