
                             MEMORANDUM OF LAW

 DATE:       August 27, 1991

TO:            Dave Vitkus, Deputy Director, Clean Water Program

FROM:       City Attorney

SUBJECT:     Implications of Senate Bill 198

    This is to respond to questions raised in your memo of March 25, 1991,
 addressed to Chief Deputy City Attorney Ted Bromfield, regarding SB 198
 (Chapter 1369) and its effect on the operations of the City's Clean Water
 Program.  The bill amended and added provisions to the Insurance and
 Labor Codes (particularly the latter) which relate to occupational
 safety.  Very generally, the amendments concern a requirement that
 employers establish a written injury prevention program, and that they
 provide training to employees relative to safe work practices.  These
 amendments fit into the context of the previously existing provisions of
 the California Occupational Safety and Health Act of 1973 ("Act").  As
 such, they are part of the basic legislative scheme on the topic of
 occupational safety, which is the delegation of regulatory authority to
 the Occupational Safety and Health Standards Board--commonly known as
 CAL/OSHA.  Upon this background you ask two questions about SB 198:
      1. What, if any, are the responsibilities, duties, and
         liabilities to the City as an owner contracting with a
         contractor to perform construction work on City property?
      2. Does the presence of City employees and consultants on a
         construction site impact or change the City's responsibilities
         or duties under the law, particularly if these persons witness
         violations of safety orders?
    The following explanation will reply to both questions:
    Initially, it should be noted that SB 198 does not itself enlarge the
 class of persons for which the City, as an employer, is answerable under
 the Act.  That is, all liability under the amended Act is still premised
 on the existence of an
employer-employee relationship.  The City remains
 liable only insofar as it is an employer.
    The definition of the term "employer" is given at Labor Code section
 6304.  That definition is stated as being identical to the one applicable
 to Workers' Compensation laws, being a cross-reference to Labor Code
 section 3300:
      "Employer" means:



    (a)  The State and every State agency.
    (b)  Each county, city, district, and all public and quasi
         public corporations and public agencies therein.
    (c)  Every person including any public service corporation,
         which has any natural person in service.
    (d)  The legal representative of any deceased employer.
    The definition of "employee" is given at Labor Code section 6304.1,
 which provides that the term "means every person who is required or
 directed by any employer to engage in any employment, or to go to work or
 be at any time in any place of employment."
    These definitions alone are not sufficient to answer the question
 whether a contractor or its employees may in turn be considered employees
 of the City when the construction contract is the sole basis of the
 relationship.  To answer this question, the factors of direction and
 control must be considered.
    First, let us say that your concern for the City's liability under the
 Act is justified.  Labor Code section 6304 was "intended to enlarge the
 meaning of the word 'employer' beyond its usual meaning in cases
 involving the safety of employment" Williams v. Pacific Gas & Electric
 Co., 181 Cal. App. 2d 691, 709 (1960).
                Where an owner of real property contracts to have work
                done on his property such property becomes a place 'where
                employment is carried on' and hence a place of employment
                under the definition of section 6302.  Since the owner
                has 'custody and control' of his own property, he then
                has custody and control of a 'place of employment' and
                hence is an 'employer' within the definition of section
                6304.
    Id. at 708.
    However, despite the foregoing principles, mere ownership of the
 property upon which the contract is being performed is not alone
 sufficient to establish that the owner is controlling the place of
 employment and that he is therefore an employer.
         "A)n owner of premises who does nothing more with respect to
         the work of an independent contractor than exercise general
         supervision and control to bring about its satisfactory
         completion is not an employer within the meaning of the safety
         provisions of the Labor Code.  It is not the responsibility of
         such an owner to assure compliance with all applicable safety
         provisions including those relating to the manner in which the
         independent contractor performs the operative details of the
         work.
     Woolen v. Aerojet General Corp., 57 Cal. 2d 407, 413 (1962).  See
 also, Van Arsdale v. Hollinger, 68 Cal. 2d 245 (1968); Jean v. Collins
 Construction Co., 215 Cal. App. 2d 410 (1963).



    On the other hand, ""i)t is settled that if a general contractor "or
 owner) not only exercises general supervision over a job in order to
 achieve its satisfactory completion but also controls the premises or the
 instrumentality causing the injury, he is an employer within the meaning
 of this section "Labor Code section 6304)."  Morgan v. Stubblefield, 6
 Cal. 3d 606, 618 (1972).
    Thus, to answer your questions about SB 198, the City will be
 susceptible to its provisions only if it assumes the role of employer by
 controlling the mode and manner of work on a construction site.  Although
 the City retains ownership of a particular site, it will not be held to
 be a "Labor Code employer" if it exerts only general supervision to
 ensure completion of the work.  The same may be said of the City's
 consultants, who as agents of the City might be generally supervising on
 a site.  It is only when the City or its agents begin to direct the
 contractor on how to perform the work that problems of liability under
 occupational safety laws may arise.
    We therefore advise that SB 198 will not materially alter the City's
 duties in its typical construction contracts.  The City's current
 contracts provide that the contractor assumes possession and control of
 the site, and that the City's agents may enter the premises for general
 supervisory purposes.  The City reclaims possession when the job is
 finished.  As long as City agents are not directing the contractor on how
 to proceed with the work, but are only advising the contractor on what is
 intended in the way of a finished product, the City will not be found to
 be a "Labor Code employer."
    As a concluding concern, if City agents witness violations of safety
 orders or regulations while performing general supervisory duties, such
 observations should be made known to the contractor's superintendent.
 Since the contractor is the employer, the fact of a perceived violation
 should be communicated as an observation only; the employer's duty to
 remedy the situation with a proper directive should not be assumed by
 City staff.  The independent contractor thus will retain liability for
 the practices which concern its own employees, and the City will not
 project itself into the role of employer.
    We hope this discussion has been helpful in answering your concerns.
 We would be pleased to answer any further questions you may have on this
 subject.

                                            JOHN W. WITT, City Attorney
                                            By
                                                Frederick M. Ortlieb
                                                Deputy City Attorney
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