
                             MEMORANDUM OF LAW

 DATE:       August 27, 1991

TO:            Milon Mills, Jr., Water Utilities Director

FROM:       City Attorney

SUBJECT:     San Diego River Water Use, Fashion Valley Center

    You requested that this office review a May 24, 1991, letter from
 Martha Wiley Environment Co. which proposed the pumping of approximately
 1500 gallons of water per week from the San Diego River to irrigate
 ornamental plantings in and around Fashion Valley Center.
    Our review of the letter poses two legal questions:
 1) Does The City of San Diego have rights to the San Diego River water;
 and 2) If such rights exist, can the City permit or approve the use of
 San Diego River water by Fashion Valley Center?
                               WATER RIGHTS
    The Wiley letter states ""w)e are aware that the water in the river at
 that point belongs to the City of San Diego."  A water right is a
 usufructuary right.  That is, it is a right to the use of the water as
 opposed to a right in the corpus of the water itself.  The corpus of the
 water is the property of the people of the State of California.  Water
 Code section 102.  Hence, any right the City has to the river water is to
 its use.
    Certain California cities, including San Diego and Los Angeles, have
 been held by the courts to have a kind of municipal water right to serve
 the needs of their inhabitants.  These prior and paramount rights are
 based on the concept of Spanish and Mexican law in establishing
 settlements ("pueblos") in California before its admission to the Union.
 Such a pueblo right extends to all natural water, surface and
 underground, of the stream systems flowing through the original pueblo,
 including tributaries, from its source to its mouth, as that water is
 needed for pueblo purposes.  City of San Diego v. Cuyamaca Water Company,
 209 Cal. 105, 151 (1930).
    Therefore, the City of San Diego has a prior and paramount pueblo
 right to the use of the water in the San Diego River.  Unlike other kinds
 of water rights, pueblo rights are never lost but are available for use
 whenever the City is ready to exercise them. City of L.A. v. City of
 Glendale, 23 Cal. 2d 68, 74-80 (1943).  Thus, unlike riparian or
 appropriative rights, pueblo rights cannot be abandoned, forfeited, or
 appropriated under Water Code section 1241, if unused.



                       Use of San Diego River Waters
    The City's pueblo rights extend to all the water that is:
                "R)easonably necessary to give an ample supply for the
                use of its inhabitants and for all municipal uses and
                purposes for which the city may require water.  This
                right is measured by the necessity, and if the needs
                increase in the future the right will expand to include
                all that the needs require.
     City of Los Angeles v. Pomeroy, 124 Cal. 597, 620 (1899).
    ""T)he pueblo right has always been measured, and therefore
 circumscribed, by the needs of the city.  It thus insures a water supply
 for an expanding city with a minimum of waste by leaving the water
 accessible to others until such time as the city needs it."  City of Los
 Angeles v. City of Glendale, 23 Cal. 2d 68, 75 (1943).  When not so used
 by the city, the water may be used by others. Id.
    A December 4, 1929, City Attorney Opinion addresses a similar problem
 posed by Arthur L. Glore's request to pump water from the San Diego River
 at Old Town.  The opinion concludes that:
           "T)he right of the City is only to the water when the
         City actually needs it, itself.  It would appear to me
         that in view of the City's doubtful rights in the matter,
         that except where the necessity is apparent the City
         should not refuse to grant such petitions.  The City of
         Los Angeles still permits pumping in the San Fernando
         Valley, notwithstanding the fact that at one time it
         obtained an injunction against such pumping, and the City
         of Los Angeles has not cancelled such permits because of
         the present near drought.  In any event, the City's legal
         rights will be in no way impaired by the granting of such
         permit.
    Op. S.D. City Att'y 198 (1929).
    It appears, therefore, that the City of San Diego may permit the
 pumping of San Diego River water which the City does not reasonably need
 in supplying its own inhabitants, and may do so without harming its prior
 and paramount pueblo right.
    A portion of Section 1 of the San Diego City Charter ("Charter")
 provides that:
                The municipal corporation now existing and known as 'The
                City of San Diego' . . . may own and acquire property
                within or without its boundaries for either governmental
                or proprietary, or any municipal purpose . . . and may
                sell, lease, convey, exchange, manage and dispose of the
                same as the interests of said City may require (emphasis
                added).
    An opinion rendered on February 8, 1945, by J. F. DuPaul, then City



 Attorney, stated that:  "We are satisfied that this language means but
 one thing, and that is that the City cannot dispose of its property
 without a valuable and legal consideration."  Op. S.D. City Att'y 40
 (1945).  Though the question presented in that opinion was whether The
 City of San Diego could convey any of its priority rights to Colorado
 River water obtained by contract between the City and the United States
 Department of the Interior, it would appear that a similar right, the
 pueblo right, is at issue here.  Hence it is the opinion of this office
 that pueblo rights may not be "sold, leased, conveyed, exchanged, managed
 and disposed of" without valuable and legal consideration.
    In addition, Charter section 53 states that ""a)ll revenues of the
 Water Utility shall be deposited in a Water Utility Fund."  Over the
 years, this office has consistently opined that current Charter section
 53, as well as its predecessors, evidence the philosophical concept of a
 fiscally self-sufficient and self-sustaining Water Utility Department,
 (see Op. S.D. City Att'y 177-182 (1932); Op. S.D. City Att'y 362-363
 (1932); Op. S.D. City Att'y 526-531 (1933); Op. S.D. City Att'y. 98-100
 (1947); Op. S.D. City Att'y 23 (1965); Op. S.D. City Att'y 157-165
 (1966); Op. S.D. City Att'y 37-40 (1966); Op. City Att'y 83-87 (1980))
 and that no asset of the Water Utility may be disposed of without
 receiving full value.
    Much like real property, which has been acquired in the past for a
 water related purpose, is considered an asset of the Water Utility, so
 too is San Diego River water, which may be necessary for municipal use,
 an asset of the Water Utility.  The sale of either asset, real property
 or water, generates revenue which must be placed in the Water Utility
 Fund.
    Should a determination be made that the 1500 gallons per day of San
 Diego River water requested by Martha Wiley Environment Co. are not
 necessary to the City, then such water may be sold pursuant to Charter
 sections 1 and 53, for valuable and legal consideration to the Wiley
 firm.  Be advised that this permission may be withdrawn should the City
 later find that it needs the water to provide an ample supply of water
 for its inhabitants.

                                            JOHN W. WITT, City Attorney
                                            By
                                                Marguerite S. Strand
                                                Deputy City Attorney
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