
                             MEMORANDUM OF LAW

 DATE:       September 17, 1991

TO:            Mary Lee Balko, Deputy Planning Director,
              Long Range Planning Division

FROM:       City Attorney

SUBJECT:     Access to Point Loma Treatment Facility and
              Eastgate Technology Park

        By memorandum of September 13, 1991, you asked two (2) questions for
 which you needed written responses before the September 19, 1991 Planning
 Commission meeting.  Owing to the press of time, we will give you the
 written responses desired but the first question of necessity is
 qualified because of the time restrictions.
        In order of presentation, you ask:
        1.   Does the United States Government (Cabrillo National
         Monument) have the right to revoke access to the southern
         portion of Point Loma including the Point Loma Wastewater
         Treatment Plant?
        2.   Because the Eastgate Technology Park is located on Pueblo
         Lands, and a vote of the people was required back in 1979
         in order to authorize its lease, sale and specific uses,
         would a vote of the people be required in order to
         construct sludge processing facilities on that site?
 1.       REVOCATION OF ACCESS
        The City of San Diego has a right-of-way permit across federal land
 for "the sole purpose of providing access to the City's wastewater
 treatment plant . . . ."  Document No.            RR-261520.  The permit is
 for a period of twenty (20) years running from September 10, 1984.
     Of particular concern, however, is condition 18, which reads as
 follows:
     (18)     This permit may be terminated upon breach of
             any of the conditions herein or at the
discre-tion of the Director, National Park Service,
             upon 120 days written notice to Permittee.
     Permit, p. 5.
     This provision purports to allow the Director of the National Park
 Service to terminate upon 120 days notice, thus seeming to require a
 "yes" answer to your first question.  However, we think a court would
 invoke the principle of equitable estoppel to prevent a termination



 absent a showing of material breach of the conditions of the permit.
 Where a permittee expends capital and labor (here the costly improvements
 to the treatment plant), the permittor may be estopped to revoke a permit
 thereby jeopardizing the investment of the permittee and, indeed, the
 public health of the entire metropolitan sewerage area.   Hammond v.
 Mustard, 257 Cal.App.2d 384, 388 (1967); Ogden's Revised California Real
 Property, Vol. 1, section 13.2.
     Further, the land at the treatment plant was deeded to the City by
 the federal government in fee simple defeasible so long as it is used as
 a treatment plant.  A conveyance of land as such carries with it by
 implication all incidents belonging to and essential to use of the land.
 The federal government would be hard pressed to assert that the land had
 to be used as a treatment plant but deny access to the plant for the very
 products necessary to its operation.  Ogden's, supra, at section 3.65.
 2.  USE OF EASTGATE TECHNOLOGY PARK
     Your second question was expressly answered by our Memorandum of Law
 of May 23, 1989 (attached), advising that no restrictions were passed by
 Ordinance No. O-12685 unless the Pueblo Land is sold or leased to an
 outside party and "does not restrict their use by the City itself."
     I trust this is responsive to your questions within the time
 constraint imposed.

                                              JOHN W. WITT, City Attorney
                                              By
                                                  Ted Bromfield
                                                  Chief Deputy City Attorney
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