
                             MEMORANDUM OF LAW


 DATE:            October 10, 1991


TO:            Larry Grissom, Retirement Administrator


FROM:            City Attorney


SUBJECT:     Pre-Existing Conditions


    In a memorandum dated September 25, 1991, you have requested


 clarification of the definition of a pre-existing condition pursuant to


 San Diego Municipal Code ("SDMC") section 24.1120 as discussed in a


 Memorandum of Law dated August 7, 1991, on the same subject.  You have


 indicated that in response to the August 7, 1991 Memorandum of Law


 referenced above, staff has used a narrow definition of pre-existing


 condition.  Under staff's interpretation, a pre-existing condition is an


 injury which occurred prior to the dates shown in the Memorandum of Law


 and while the applicant for disability retirement was in City employment.


 If these conditions were met, staff would not process the application


 because the injury arose from a pre-existing condition.  If, however, the


 applicant's injuries occurred prior to the dates identified in the August


 7, 1991 Memorandum of Law and also prior to City employment staff would


 process the disability application.  In support of this approach you


 indicate that the applicant presumably passed a pre-employment physical


 and was therefore accepted with whatever conditions existed at that time.


 As examples, you point to congenital heart conditions or the exacerbation


 of an orthopaedic injury that occurred prior to employment.


    Please be advised that staff's admittedly narrow interpretation of the


 definition of pre-existing condition cannot be supported factually or


 legally.  Factually, pre-employment physicals are not required for all


 members of the City Employees' Retirement System ("CERS").  Neither


pre-employment physicals nor health questionnaires are required for


 unclassified members of CERS.  In addition, the fact that an applicant


 was or was not a City employee or a member of CERS after September 3,


 1982, does not alter the applicability of the pre-existing condition


 exclusion set forth in SDMC section 24.1120.


    Importantly, the City of San Diego, a charter city, has adopted a


 standard for industrial disability retirements which expressly excludes


 pre-existing conditions as a basis for the award of this benefit.  The


 practical and legal effect of this action is significant.  By expressly


 excluding pre-existing conditions as a basis for the award of an


 industrial disability retirement, CERS has effectively negated the


 proposition that an employer takes the employee as he finds him as




 suggested above.  A more detailed analysis including your specific


 questions and our responses follows:


 Question No. l:   What should we use as a definition of pre-existing


                   condition?


 Answer:  SDMC section 24.1120 sets forth the requirements for an


 industrial disability retirement for those persons hired on or after


 September 3, 1982.  It provides in pertinent part:


           (a)  Any Member, as defined in section 24.0103(e),


         permanently incapacitated from the performance of duty as


         the result of physical injury or disease arising out of


         or in the course of his or her employment; and


                         (1)  not arising from a preexisting medical


         condition, or


                         (2)  not arising from a nervous or mental


         disorder, irrespective of claimed causative factors,


         shall be retired for disability with retirement


         allowance, regardless of age or amount of service.


    For purposes of SDMC section 24.1120, a pre-existing condition is any


 condition which occurs before the operative dates set forth in the August


 7, 1991, Memorandum of Law.  With respect to general members, the


 operative dates are June 15, 1989, for industrial disability retirements


 and July 1, 1989, for non-industrial disability retirements.  With


 respect to safety members, the operative dates are October 11, 1985, for


 industrial disability retirements and January 1, 1988, for non-industrial


 disability retirements.  The fact that the applicant was or was not in


 City employ when the alleged pre-existing condition arose does not affect


 the applicant's entitlement to a disability retirement as long as all


 other relevant criteria have been satisfied.  As such, any interpretation


 of a pre-existing condition which would allow applications with


"pre-existing" conditions arising outside of City employment regardless of the


 date of origin while rejecting those applications based on pre-existing


 conditions arising while in City employment but before the operative


 dates of the disability benefit cannot stand.  As stated earlier, this


 admittedly narrow definition cannot be supported either factually or


 legally.

    While it is generally true that in both workers' compensation and


 employment disability retirement law an employer takes the employee as he


 finds him (Kuntz v. Kern County Employees' Retirement Assn., 64 Cal. App.


 3d 414 421 (1976)) this broad statement has no mandatory effect on a


 charter city such as San Diego which has expressly excluded pre-existing


 conditions as a basis for industrial disability benefits.  As a charter


 city, the City of San Diego is constitutionally empowered to make and


 enforce all ordinances and regulations regarding municipal affairs


 subject only to the restrictions and limitations imposed by its city


 charter, conflicting provisions in the federal or state constitution or


 preemptive state law.  Grimm v. City of San Diego, 94 Cal. App. 3d 33, 37




 (1979).  "Article XI, section 5, subdivision (b) of the California


 Constitution (gives) full power to charter cities to provide for the


 compensation of their employees.  It is clear that provisions for


 pensions relate to compensation and are municipal affairs within the


 meaning of the Constitution."  (Citations omitted.)  Id.  Consequently,


 "a city council's decision regarding a pension system must be upheld


 unless expressly prohibited by the city charter."  Id. at 38.


    Section 141 of the City Charter provides that "the council of the


 City is hereby authorized and empowered by ordinance to establish a


 retirement system . . . ."  It also provides in pertinent part that:


    The Council may also in said ordinance provide:


                (a)  For the retirement with benefits of an employee


         who has become physically or mentally disabled by reason


         of bodily injuries received in or by reason of sickness


         caused by the discharge of duty or as a result thereof to


         such an extent as to render necessary retirement from


         active service.


    SDMC section 24.1120 was added to Division 11 (Pension Act of 1981) on


 September 30, 1985, by 0-16510 N.S.  It became effective on October 11,


 1985.  Unlike its counterparts in the Public Employees' Retirement System


 (Government Code section 21020), 1937 Act County Retirement Systems


 (Government Code section 31720) or various other charter provisions with


 accompanying municipal or county code provisions, SDMC section 24.1120


 expressly excludes pre-existing conditions and nervous or mental


 disorders.  Moreover, as set forth above, the City of San Diego as a


 charter city had the power to promulgate SDMC section 24.1120 including


 the express exclusions for pre-existing conditions and nervous or mental


 disorders.  Consequently, the City of San Diego has eliminated


pre-existing conditions and nervous or mental disorders as injuries


 necessitating an award of a disability retirement.  Practically speaking,


 this express exclusion of pre-existing conditions has negated the


 proposition that an employer takes his employee as he finds him.  While


 this proposition may still apply with respect to Workers' Compensation or


 Long Term Disability claims, it does not have any effect on industrial


 disability retirements.  CERS does not take its members as it finds them.


 Disabling injuries arising out of pre-existing conditions cannot support


 the award of industrial disability retirements.  With respect to the


 issue of aggravation or exacerbation of pre-existing conditions, it


 follows that if the initial pre-existing condition is expressly excluded


 so too are any aggravations or exacerbations of the earlier injury if


 they arose out of the pre-existing condition.


    Question No. 2:      Should the application of the definition be


                        applied retroactively?  In other words, we have


                        granted disability retirements to individuals


                        based upon conditions which came into being prior


                        to their City employment.  Assuming that we would




 consider those to be pre-existing, should we make


                        any re-evaluation of current disabilities?


    Answer:  Yes.


    Please contact me if you have any questions or if you need any


 additional assistance.


                                            JOHN W. WITT, City Attorney


                                            By


                                                Loraine L. Etherington


                                                Deputy City Attorney
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