
                            MEMORANDUM OF LAW


DATE:       November 7, 1991


TO:            Larry Grissom, Retirement Administrator


FROM:       City Attorney


SUBJECT:     Age 65 Retirement


       In a memorandum dated October 22, 1991 you requested clarification of


a memorandum dated August 1, 1991 prepared by this office concerning a


former City Charter requirement regarding compulsory retirement at age


65.  You correctly note that the compulsory age 65 requirement was


removed from the City Charter pursuant to the passage of Proposition "K"


approved by the voters in the November, 1990 election.  Your specific


questions and our responses follow:


       Question No. 1      May we continue the payment of prorated benefits


                       to persons over age 65 with less than 10 years of


                       service?


       Answer:  Yes.  "A public employee's pension constitutes an element of


compensation, and a vested contractual right to pension benefits accrues


upon acceptance of employment.  Such a pension right may not be


destroyed, once vested, without impairing a contractual obligation of the


employing public entity."  (Citations omitted.)   Betts v. Board of


Administration, 21 Cal. 3d 859, 863 (1978).  In addition, "the employee


does not obtain, prior to retirement, any absolute right to fixed or


specific benefits, but only to a 'substantial or reasonable pension.'"


(Citation omitted.)  Id.  Finally, the courts have repeatedly observed


"that even such 'vested contractual pension rights may be modified prior


to retirement for the purpose of keeping a pension system flexible to


permit adjustments in accord with changing conditions and at the same


time maintain the integrity of the system."  (Citation omitted.)


International Assn. of Firefighters v. City of San Diego, 34 Cal. 3d 292,


300-301 (1983).


       Prior to February 19, 1991 section 141 of the Charter for The City of


San Diego ("Charter section 141") contained both a requirement for


compulsory retirement at age 65 years and a mandatory ten years of


continuous service provision.  As a result of the Age Discrimination and


Employment Amendments of 1986 (Public Law 99-592, 100 Stats. 3342 1986)


("Act") and the United States Supreme Court ruling in EEOC v. Wyoming,


460 U.S. 226 (1983), the compulsory retirement at age 65 years provision


of Charter section 141 became preempted by federal law which was


construed to be controlling over local law.  As such, the compulsory


retirement at the age of 65 years for City employees, other than police


officers or firefighters contained in Charter section 141 was rendered


inoperative by the Act.




       In an effort to harmonize the conflicting Charter provisions regarding


the 10 year continuous service requirement and the stated but inoperative


compulsory retirement at age 65 years provision a decision was made by


the retirement system to approve service retirement benefits to those


persons who found themselves in the catch 22 situation presented by these


conflicting Charter provisions.  Prorated retirement allowances have been


paid and should continue to be paid to those persons who retired at age


65 years with less than 10 years of continuous service.  Employees in


this situation have a vested right to the award and continuance of this


benefit because it was in effect during their employment.  Betts v. Board


of Administration, 21 Cal. 3d 859, 866 (1978).


       Question No. 2      Am I correct in assuming that the correction of


                       this situation as suggested in your August 1, 1991


                       memo would be prospective and applicable to those


                       persons hired on and after the effective date of


                       the adoption of the corrective Code changes?


       Answer:  Yes.  Please be advised, however, that with respect to the


award of prorated retirements, a cut-off date has already been


established.  Pursuant to the passage of Proposition "K" in the Special


Municipal Election held on November 6, 1990, the compulsory retirement at


age 65 years provision of Charter section 141 was removed from the


Charter, effective February 19, 1991.  The 10 years continuous service


requirement still remains in effect.  As such, all members of the


retirement system who become members on or after February 19, 1991 must


satisfy the 10 years continuous service requirement in order to be


eligible for a service retirement.  For your information, any other


corrections suggested by the memorandum dated August 1, 1991 would become


effective on the effective date of their respective code changes.


       Question No. 3      In the alternative, should the correction be


                       considered to begin on the date in November, 1990


                       when the voters approved the change in the Charter


                       to remove the requirement for compulsory


                       retirement at age 65?


       Answer:  No.  As set forth in our response to Question No. 2, the


effective date for the deletion of the compulsory retirement at age 65


years is February 19, 1991.  This date is the critical date.  Prorated


retirements for members who retire at age 65 years with less than 10


years of continuous service are available if the member joined the


retirement system before February 19, 1991.  If the member retires on or


after February 19, 1991, however, a prorated retirement at age 65 years


with less than 10 years of continuous service is not available.


       Question No. 4      Am I correct in assuming that all persons hired on


                       or before whatever prospective date is adopted


                       would be eligible for a prorated retirement


                       benefit, assuming that the other necessary


                       conditions are met?




       Answer:  No.  Only those persons hired before the effective date of


February 19, 1991 and who also became members of the retirement system


before this date would be eligible for the prorated retirement benefit,


assuming that all other conditions were met.  Persons joining the


retirement system on February 19, 1991 must complete 10 years of


continuous service to be eligible for a service retirement.


       Question No. 5      Does any of the above apply to deferred


                       retirements?  In other words, may a person leave


                       their contributions with the System after


                       terminating their employment at age 50 with 5


                       years of service and anticipate a prorated benefit


                       at age 65?


       Answer:  No.  The 10 years of continuous service requirement found in


Charter section 141 remains unchanged.  The prorated retirement allowance


described in this memorandum is contingent upon the member being actively


employed on or after age 65 years followed by his or her subsequent


application for a retirement on or after age 65 years.  Thus, the member


in your hypothetical who terminates employment at age 50 years with 5


years of service has not met the 10 years continuous service requirement.


       I hope this memorandum addresses your concerns.  I am available to


assist you in preparing the additional changes to the SDMC as further


suggested by the memorandum dated August 1, 1991.


       Please contact me if you have any questions.


                                             JOHN W. WITT, City Attorney


                                             By


                                                 Loraine L. Etherington


                                                 Deputy City Attorney
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