
                            MEMORANDUM OF LAW


DATE:          February 10, 1992


TO:          Larry Grissom, Retirement Administrator


FROM:          City Attorney


SUBJECT:     San Diego Municipal Code Section 24.0510 "Periodic Physical


              Exams of Disability Retirees"


     You have asked for an interpretation of San Diego Municipal Code


("SDMC") section 24.0510 regarding "Periodic Physical Exams of Disability


Retirees."  SDMC section 24.0510 provides:


     Section 24.0510     Periodic Physical Exams of Disability Retirees


               The Board of Administration shall


              prescribe rules and regulations providing for


              periodical physical examination of any


              member, including a safety member, who has


              been retired for disability, industrial or


              non-industrial, and may at any time prior to


              the time or before such member reaches the


              minimum age of voluntary retirement order


              such employee to active duty, in which case


              said disability retirement allowance shall


              cease.


     In particular, you have expressed concern with the language in that


section that the Retirement Board may "order" a disability retiree who is


no longer disabled "to active duty."  Suggesting that "this language


appears to be permissive" you request an interpretation of SDMC section


24.0510 in light of specific questions.  Your questions and our responses


follow.

     Question No. 1:     Can the Retirement Board find an individual no


                      longer disabled and terminate their sic


                      disability benefit without ordering them to return


                      to active duty?


     Answer:  No.  As currently drafted, SDMC section 24.0510 requires


that the Retirement Board "order" the employee to active duty before


terminating his or her disability retirement allowance.  In 1958 this


office was asked to review the rights of an employee to be reinstated to


active duty following disability retirement pursuant to Section 42 of the


Retirement Ordinance (the predecessor to SDMC section 24.0510).  The


language in these sections is identical.  At that time, we noted that


Section 42 of the Retirement Ordinance:


                        Imposes a duty upon the Retirement Board


                        to maintain a check upon the physical




                        condition of persons retired due to


                        disability.  This section also imposes a duty


                        upon the Board to order employees to active


                        duty in the event their disability should


                        cease to exist.  These provisions are for the


                        benefit of the City and certainly should be


                        exercised under the proper circumstances.


Letter dated December 15, 1958, from Assistant City Attorney, Aaron W.


Reese to The Board of Administration City Employees' Retirement System.


     In light of the foregoing, the Board is required to order the


former employee to active duty before terminating his or her disability


retirement.

     Question No. 2:     Can the Board find an individual no longer disabled


                      and not terminate their sic disability benefit,


                      regardless of whether or not they return to work?


     Answer:  No.  The assets of the Retirement System are trust funds.


They are to be held for the exclusive purposes of providing benefits to


participants in the retirement system and their beneficiaries and


defraying reasonable expenses of administering the system.  The


Retirement Board members are trustees over these trust funds.  They have


fiduciary responsibilities to both the trust fund and the


pensioners-beneficiaries of the trust.


     Disability retirement is a benefit provided for members of the


system that can be exercised under certain conditions.  A finding of


permanent incapacity from the performance of duty is one such condition.


The obvious intent of this benefit is to provide income for eligible


members who become physically unable to continue their employment.


     However, it is equally obvious that the intent of disability


retirement benefits is not to confer an advantage upon a person who has


been retired because of physical disability in the event he or she should


regain their previous physical status and become able to return to


gainful employment.  Thus, if the Retirement Board were to find that a


disability retiree who has not yet reached the minimum age for retirement


were no longer disabled, the Retirement Board would be obligated to


discontinue the disability allowance pursuant to its fiduciary


responsibilities to the trust and its pensioners-beneficiaries.


     Furthermore, while it is true that the Retirement Board is the sole


authority and judge of the conditions under which persons may be admitted


to benefit of any sort under the Retirement System (San Diego City


Charter section 144), this power is conditioned upon and subject to the


ordinances as may be adopted by the City Council.  The Retirement Board


must therefore exercise its powers under the Charter and SDMC.  SDMC


sections 24.0501 and 24.1120, which authorize disability retirements,


require a determination by the Retirement Board that the member is in


fact incapacitated from the performance of duty before that member can


receive a disability retirement allowance.  As such, a finding that the




member is no longer incapacitated cannot support continuance of a


disability retirement allowance.


     Question No. 3:     Does this section give the Board the authority to


                      require a City department to put an individual back


                      on active duty irrespective of the Department's


                      desire to do so?


     Answer:  No.  SDMC section 24.0510 does not give the Board the


authority to put an individual back on active duty irrespective of the


Department's desire to do so.  The Retirement System and The City of San


Diego are two separate entities.  The Retirement System operates with


complete autonomy, both in its exclusive control over the trust funds and


in its operations as a contributory, actuarially based system.  Bianchi


v. City of San Diego, 214 Cal. App. 3d 563, 571 (1989).


     Each has its own unique set of policies, procedures, rules and


regulations.  Lacking either privity or an agency relationship with the


City, it becomes apparent that the Retirement Board does not have the


"power" to compel any City department, or for that matter, the Unified


Port District ("UPD") to reinstate an employee previously retired for


disability.  Such a power would likewise be inconsistent with its stated


duties and responsibilities.  Quite simply, the Retirement Board only has


the power to terminate a disability retirement allowance where the member


is no longer incapacitated.  Sound fiduciary principles require this


result.  The decision to reinstate, however, rests with the appointing


authority involved.  They must exercise their decision in accordance with


the principles they have established.


     Please be advised that in reaching this conclusion we are mindful


of the letter written by this office in 1958 referenced earlier in this


Memorandum of Law which stated that when the Retirement Board ordered an


employee to be returned to active duty pursuant to Section 42 of the


Retirement Ordinance (the predecessor to SDMC section 24.0510), there was


an implied duty upon all City departments to assist in carrying out such


provisions.  The implied duty to accommodate the Retirement Board's


request to return to active duty, however, does not confer upon the


Retirement Board the power to compel compliance.


     Practically speaking, however, a decision by the UPD or City


department to not take the individual back to active employment after a


request to do so by CERS would most likely result in litigation against


both CERS and the appointing authority involved.  In such a situation,


the aggrieved employee would find himself or herself in an unfortunate


"catch-22" predicament.  His or her disability benefit would presumably


be terminated.  In addition, he or she would be unemployed.  Faced with a


scenario such as this, it is doubtful that the court would rule against


the employee.  A more likely outcome could find CERS justified in


terminating the disability allowance with the appointing authority not


justified in rejecting the person for employment.  It is also possible


that the court would rule against CERS or both CERS and the other entity




involved.

     The matter is further complicated by the Americans with


Disabilities Act of 1990, Public Law 101-336, 42 U.S.C. Section 12101 et


seq. ("ADA").  The ADA is a comprehensive anti-discrimination statute


that prohibits discrimination against disabled individuals in private and


state and local government employment, public accommodations, public


transportation, state and local government services, and


telecommunications.  The ADA consists of five titles.  Title I of the


ADA, which is enforced by EEOC, prohibits employment discrimination


against qualified disabled individuals.  It becomes effective July 26,


1992.

     Under Title I, employers, including state and local governments are


prohibited from discriminating against a "qualified individual with a


disability" because of the disability, in regard to job application


procedures, hiring, advancement, discharge, compensation, training, or


other terms, conditions, or privileges of employment.  The City is


clearly an "employer" under the ADA.  Although CERS does not appear to


fit within the definition of "employer" or "covered entity" within the


Title I definitions of ADA, the impact of the ADA on CERS practices and


procedures with respect to disability applications in general remains


unknown.  Analysis of this new law is ongoing.  Any information with


respect to the impact of the ADA on CERS will be provided upon receipt of


same.

     In light of the confusion generated by SDMC section 24.0510 as it


presently reads and the potential impact on disability applications in


general due to the recent enactment of the ADA, we recommend that this


section be revised to indicate more clearly the Retirement Board's duties


and responsibilities with respect to re-examination and reinstatement


requests involving disability retirees.


     Question No. 4:     Does the Board's authority extend far enough to


                      cause layoff?


     Answer:  No.  See response to Question No. 3.


     Question No. 5:     What rights does the individual have?


     Answer:  The individual has a right to a disability retirement


allowance assuming all required conditions have been satisfied.  The


individual also has the right to continued receipt of the disability


retirement allowance as long as he or she remains permanently


incapacitated from the performance of duty.  As a retired employee,


however, the individual is no longer protected by the relevant Civil


Service Rules and Regulations governing the affairs of active City or


Unified Port District employees.


     Charter section 115 states that the Civil Service Commission "shall


have supervision over the selection, promotion and removal of all


employees of the City subject to the Civil Service provisions of this


Charter."  Charter section 117 divides City employment into two


categories:  classified and unclassified.  No provision is made for




retirees.  In addition, Civil Service Rules and Regulations make no


reference to retirees or requests from retirees, retired for disability


or service, in their rules and regulations governing "eligible lists" or


reinstatement requests.


     Rule IV, Section 5 of the Personnel Regulations governs


reinstatement requests.  It provides in pertinent part:


               (1)  Any employee who has served


              satisfactorily and presently fulfills the


              minimum requirements for the classification,


              and who, without fault or delinquency on


              his/her part, resigns or demotes from his/her


              position, may request reinstatement to the


              eligible list for any class in which such


              service was rendered, and/or to the eligible


              list for a comparable or lower class in the


              same occupational group.


               The request for reinstatement may be


              made immediately upon demotion, reduction in


              status, resignation, or termination and must


              be made within one year from the date of such


              action.


               (2)  Any permanent or probationary


              employee who has served satisfactorily and is


              demoted, reduced in status, or terminated as


              part of an official layoff may, within 60


              calendar days of the date of official layoff,


              request reinstatement to the eligible list


              and for any comparable or lower class for


              which the employee meets the minimum


              requirements at the time of layoff.


In light of the foregoing, it is clear that a disability retiree does not


have any right to reinstatement or re-examination under the Civil Service


Rules and Regulations.


     With respect to the situation where the individual has been


previously retired for disability and seeks re-examination for the


purpose of pursuing a return to employment, the authority and discretion


to require or ask for re-examinations under SDMC section 24.0510 or Board


Rule 19-A promulgated pursuant to SDMC section 24.0510 rests exclusively


with the Retirement Board and not the individual.  This conclusion is


based on the exacting process the Retirement Board engages in when


initially processing applications for disability retirement.  The purpose


for the re-examination is to enable the Retirement Board to determine if


and whether a disability retiree is capable of physically unencumbered


employment at a future date should age and circumstances so warrant.  An


applicant for disability retirement cannot, on one hand, seek a


disability retirement pension and on the other hand, concurrently ask to




be re-examined at a later date.  There is no legal authority for this


proposition or procedure.


     SDMC section 24.0510 imposes a duty upon the Retirement Board to


prescribe rules and regulations providing for periodical physical


examination of members who have been retired for disability, industrial


or non-industrial.  As it reads presently, Board Rule 19-A vests


authority with the Retirement Board to authorize re-examinations if the


Retirement Board deems it appropriate under the circumstances of any


given case.  Under this rule, a hearing before a Board Adjudicator is


contemplated if the results of a medical re-examination indicate the


retiree is no longer permanently incapacitated from the performance of


duty.  Board Rule 19-A provides further that "the member's disability


retirement allowance will remain in effect until such time as the


Retirement Board takes action on the Board Adjudicator's findings of fact


and recommendation."


     Effective June 21, 1991, the Board adopted a new policy concerning


disability re-examinations.  Under the new policy unanimously adopted by


the Retirement Board:


     1.     It is the general policy of the Board not to


              initiate re-exams of disability retirees and


              not to approve requests for re-exam initiated


              by individual disability retirees.


     2.     The Board, through its Business and


              Procedures Committee or other committees as


              may be formed in the future for this purpose,


              may make exception to its evidence to


              substantiate that a medical cure has been


              developed and utilized to correct the


              disabling condition, remission or


              rehabilitation.


     3.     The cost of the initial medical exam to


              support a request for re-exam made by a


              disability retiree be done by the individual.


     In light of the foregoing, the individual disability retiree does


not have any right to re-examination or reinstatement.  Exceptions to


this rule are handled on a case by case basis.  Board Rule 19-A will need


to be revised to reflect the Retirement Board's current policy in this


area.

                               CONCLUSION


     SDMC section 24.0510 imposes a duty upon the Retirement Board to


order a previously disabled-no longer incapacitated employee to active


duty before discontinuing that employee's disability retirement


allowance.  This duty to order the employee to active duty, however, does


not empower the Retirement Board to compel compliance.  The decision to


reinstate such an employee rests with the sound discretion of the


appointing authority involved.




     As such, an employee previously retired for disability who has


later been found by the Retirement Board to be no longer incapacitated


could find himself or herself in an unfortunate "catch-22" situation.  On


one hand, the Retirement Board would be obligated to discontinue the


retirement allowance.  On the other hand, the City department or UPD


could decide not to reinstate that employee.


     In this regard, the language set forth in SDMC section 24.0510


requires revision to reflect the Retirement Board's current procedures


for periodical physical examinations, the scope of the Retirement Board's


authority with respect to request for re-examination and reinstatement


and the parameters for any  decision to discontinue a disability


retirement allowance.  In addition, Board Rule, 19-A, must also be


revised to reflect the Board's current policy on the subject of requests


for re-examinations and reinstatements.


     I hope this has addressed your concerns.  Please contact me if you


need further clarification.


                              JOHN W. WITT, City Attorney


                              By


                                  Loraine L. Etherington


                                  Deputy City Attorney
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