
                                MEMORANDUM OF LAW


        DATE:          October 30, 1992


TO:          Arthur Duncan, Executive Director


FROM:          City Attorney


SUBJECT:     Citizens' Review Board on Police Practices -

                      Officer's Complaint History and Red Flagging


                      Continuing Complaints


             By memorandum dated August 14, 1992, you have requested an


        opinion regarding what information may be released to the members


        of the Citizens' Review Board on Police Practices ("the Board").


        Specifically, the Board has requested access to all prior


        complaints against an officer who is under investigation, whether


        sustained or not, and whether similar or not.  Additionally, the


        Board has requested that it be allowed to "red flag" officers by


        maintaining a record that would include the case number,


        allegation(s), name of complainant and the subject officers


        involved.  You have asked if such procedures are permissible.


             The Public Records Act, Government Code sections 6250 et


        seq., as well as Penal Code section 832.7, address the issue of


        the confidentiality afforded an officer's personnel file.


        Government Code section 6254(c) exempts certain personnel


        records, which includes discipline reports, from disclosure.


        Penal Code section 832.7 provides that investigations conducted


        pursuant to citizen complaints are confidential and may be


        reviewed only under limited circumstances.


             The Board was established pursuant to San Diego City


        Charter ("Charter") section 43(d) to review and evaluate citizens


        complaints against officers.  The City Manager establishes the


        rules and regulations necessary for the Board to carry out its


        function.  Release of information to the Board would not


        constitute disclosure to the public at large for two reasons.


        First, as noted in Parrott v. Rogers, 103 Cal. App. 3d 377, 383


        (1980), "disclosure by one official or department to another is


        not a 'public disclosure'. . . ."  Second, the Board is


        prohibited by Penal Code section 832.7(b) from releasing anything


        other than statistical information.


             Thus, should the Chief release confidential information to


        the Board, no public disclosure is involved and thus no breach of




        the confidentiality provisions of Penal Code section 832.7


        ensues.

             There are, however, basic issues of fundamental fairness


        and due process that must be addressed concerning the Board's use


        of the requested information.  The courts have long stated that


        in regard to discipline matters, the "police chief or fire chief


        cannot act arbitrarily or capriciously but instead must act


        reasonably and upon substantial evidence."  Puckett v. City and


        County of San Francisco, 208 Cal. App. 2d 471, 475 (1962).  The


        use of not sustained, exonerated and unfounded complaints puts


        the officer whose file is being reviewed in the unfortunate


        position of having his/her credibility evaluated, at least in


        part, on cases that have been previously investigated and found


        to be lacking sufficient basis for disciplinary action.  Great


        care must be taken so that evaluation of the information does not


        result in a decision which equates the number of complaints with


        the officers' credibility.  Officers receive complaints for a


        variety of reasons, and many of the reasons may reflect the


        division, unit, or shift the officer works.  The use of unproven


        complaints as an evaluative criteria in determining the degree of


        the officers' culpability and the degree of discipline the Board


        recommends appears, on its face, to be unfair.  The Board should


        adhere to the same standard the courts have imposed upon chiefs


        of police in reaching its decisions.  The use of unproven or


        exonerated complaints does not rise to the level of substantial


        evidence.


             The actions of the Board are also constrained by Charter


        section 43(d) and its own by-laws.  The Board, as established by


        Charter section 43(d), is empowered to "review and evaluate


        citizens" complaints against members of the San Diego Police


        Department and the San Diego Police Department's administration


        of discipline arising from such complaints."  The by-laws of the


        Board, Section 11, state:


                  SECTION 11.  PRESERVATION OF RIGHTS


                  These procedures by the Board shall


                      be in addition to and not in


                      derogation of:


                  A.     The procedures existing from


                              time to time for the


                              preservation of rights of


                              police officers, pursuant to


                              the Police Safety Officers'


                              Procedural Bill of Rights.


                  B.     The Memorandum of


                              Understanding between the


                              Police Department and the




                              Police Officers' Association


                              and all other applicable


                              laws, ordinances and


                              statutes.


                  C.     The applicable laws,


                              ordinances, statutes and


                              constitution of the State of


                              California, and the San Diego


                              City Charter.


             When considering the extent of the information to be


        released, it is imperative that any information released does not


        cause the Board to violate its own rules.  Should the information


        the Board requests contravene the by-laws, amendments to the


by-laws consistent with the provisions of Charter section 43(d) must


        be made.


             The Public Safety Officer's Procedural Bill of Rights ("the


        Act") does not directly affect the issue of disclosure of


        discipline files to citizen review boards.  Rather, it is an


        enumeration of basic rights and protections which must be


        afforded to all peace officers by the employing agency.  Baggett


        v. Gates, 32 Cal. 3d 128, 135 (1982).


             The Act makes specific references to an officer's right to


        privacy in only four (4) instances:  1.  polygraph examinations,


        Government Code section 3307; 2. financial records, Government


        Code section 3308;  3. media attention, Government Code section


        3303(e); and 4.  searches, Government Code section 3309.  The


        majority of the enumerated rights refer to the department's


        treatment of an officer during the course of an investigation.


             The Act does not address a review conducted by an


        independent advisory board subsequent to a department's


        investigation.  Thus, in the majority of cases, actions by the


        Board will not involve the Act.  However, should the Board make a


        recommendation concerning discipline that is accepted by the


        department, the Act could come into play because the degree of


        discipline would be affected.  Even in cases where no actual


        recommendation of discipline is made, the courts have found that


        adverse comments that go into an officer's personnel file or, as


        here, the Internal Affairs' ("IA") file, are subject to the


        provisions of the Act.  For example, the case of Aguilar v.


        Johnson, 202 Cal. App. 3d 241 (1988), concerned a citizen


        complaint that was not investigated, but was nevertheless placed


        in the officers' personnel file.  In reaching its decision that


        the complaint, though not investigated and therefore unproven,


        constituted adverse action against the officer, the court cited


        the following sections of the Act:


                       Government Code section 3305




                      provides:  No public safety officer


                      shall have any comment adverse to his


                      interest entered in his personnel


                      file, or any other file used for any


                      personnel purposes by his employer,


                      without the public safety officer


                      having first read and signed the


                      instrument containing the adverse


                      comment indicating he is aware of


                      such comment, except that such entry


                      may be made if after reading such


                      instrument the pubic safety officer


                      refuses to sign it.  Should a public


                      safety officer refuse to sign, that


                      fact shall be noted on that document,


                      and signed or initialed by such


                      officer.  (Emphasis added.)


                       Government Code section 3306


                      provides:  A public safety officer


                      shall have 30 days within which to


                      file a written response to any


                      adverse comment entered in his


                      personnel file.  Such written


                      response shall be attached to, and


                      shall accompany, the adverse comment.


                      (Emphasis added.)


             Aguilar at 249.


             The court went on to say:


                       Under basic rules of


                      statutory construction "courts are


                      bound to give effect to statutes


                      according to the usual, ordinary


                      import of the language employed in


                      framing them."  As relevant here,


                      Webster defines comment as "an


                      observation or remark expressing an


                      opinion or attitude . . . ."


                      "Adverse" is defined s "in opposition


                      to one's interest: DETRIMENTAL,


                      UNFAVORABLE."


             Id. at 249.


             Finally, the court indicated that: "Logic and general rules


        of statutory construction suggest that a citizens' complaint that


        contains allegations of police brutality is a "comment adverse to


        (the officer's) interest."  Under the findings of the case then,


        adverse comments by the Board included in an investigation file




        are subject to the provisions of the Act.


             The court in Hopson v. City of Los Angeles, 139 Cal. App.


        3d 347 (1983) reached a similar conclusion.  In Hopson, a case


        involving a Board of Police Commissioners ("Commission") unlike


        the Board, the Commission findings in a officer involved shooting


        differed from the Police Department and Shooting Review Board


        findings.  The court said the findings of the Commission


        constituted punitive action.  In explaining its decision the


        court conceded that only the Chief of Police could impose


        discipline, but found nevertheless, that such comments constitute


        adverse action and were punitive in nature.


             The court stated:


                  Our focus is on whether such a


                      written report is "punitive action"


                      under the Public Safety Officers


                      Procedural Bill of Rights Act


                  . . . .  In our view, placing a


                      report of this type in a personnel


                      file is punitive action under the


                      Public Safety Officers Procedural


                      Bill of Rights Act although it is not


                      "discipline" under the Los Angeles


                      City Charter.


             Hopson at 353.


             The court went on to explain that because of the potential


        impact of the Commission report on the career opportunities of


        the officers, in terms of promotion and transfer, the findings


        were "adverse action" within the meaning of Government Code


        section 3305.


             The same is true of the comments by the Board.  Comments


        stay with the IA files and the IA files are available for review


        by commanding officers for promotion and transfer purposes.


        Thus, comments by the Board which conflict with findings by the


        Department are punitive actions under current case law.  Punitive


        actions require an administrative hearing under the provisions of


        Government Code section 3304(b).


             Additionally, there is the question of whether disclosure


        of the requested information contravenes the Memorandum of


        Understanding ("MOU") with the Police Officers Association


        ("POA").  Article 41, section VIII of the MOU specifies the prior


        discipline that may be considered in evaluating discipline.  It


        reads in part:


                  Formal reprimands without further


                      penalty more than two (2) years old


                      and those with additional penalty


                      more than five (5) years old, will




                      not be considered for purposes of


                      promotion, transfer, special


                      assignment and disciplinary actions


                      except as to disciplinary actions,


                      when such reprimands show patterns of


                      specific similar police misconduct as


                      defined in Departmental Rules and


                      Regulations and Department


                      Instructions.


             Pursuant to the MOU and the Board's by-laws, the Board


        should receive no past discipline other than that provided for by


        the MOU.  An argument could be made that because the Board


        functions only as an advisory board and cannot dictate to the


        department the amount of discipline to be imposed, it is not


        bound by the constraints of the MOU.  We do not think that point


        is well taken.  Through its advisory capacity, a recommendation


        of the Board may impact an individual officer's discipline or the


        department's overall approach to discipline.  Such an occurrence,


        if it was based upon discipline outside the scope of Article 41


        Section 11, could again be construed as a breach of the MOU and


        subject the Board to litigation by the POA.


             Finally, regardless of what information the department


        determines should be released to the Board for evaluation


        purposes, in our view, all changes are subject to the meet and


        confer process under Meyers-Milias-Brown Act.


                            JOHN W. WITT, City Attorney


                            By


                                Sharon A. Marshall


                                Deputy City Attorney
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