
                                MEMORANDUM OF LAW


        DATE:          November 2, 1992


TO:          Karen L. Henry, Senior Civil Engineer, Engineering


                      Division, Water Utilities Department


FROM:          City Attorney


SUBJECT:     Traffic Control Plans Prepared by O'Rourke


                      Engineering


             By memorandum dated September 4, 1992, you asked for the


        opinion of this office regarding the claims put forth by O'Rourke


        Engineering for additional compensation under its contract with


        the City.  An analysis of the issues raised in your letter


        follows.

                                    ANALYSIS


        I.  Contract Provisions


             Pursuant to Resolution No. R-279397, the City Manager


        executed an agreement for As-Needed Traffic Engineering


        Consultant Services ("Agreement") with O'Rourke Engineering


        ("Consultant").  The scope of work for the contract is set forth


        in Section 1.2.1 of the Agreement.  Section 1.2.2 of the


        Agreement requires that Consultant advise the City, in writing,


        if there is any pending need for a change in the scope of


        services.  Moreover, any agreed upon changes in the general scope


        of services required under the Agreement also must be made in


        writing and signed by both parties.  (See, Sections 4.6.2, and


        4.8.5.)

             The provisions of the Agreement fully comply with the


        dictates of San Diego Municipal Code ("SDMC") section 22.0209.


        Section 22.0209 provides in relevant part:


                  The City Manager shall make


                      alterations in contracts only when


                      . . . .


                       . . . .


                       (b)  The cost of the


                      alterations does not exceed the total


                      amount authorized for the project by


                      ordinance or resolution; and


                       (c)  It is the opinion of the


                      City Manager that the alterations are




                      necessary to fulfill the purpose of


                      the contract; and


                       (d)  The alterations are made


                      by agreement in writing between the


                      contractor and the City Manager.


                      (Emphasis added.)


             From the foregoing it is evident that in order for there to


        be any valid changes in the scope of services Consultant is to


        provide under the Agreement, those changes must be made in


        writing.  Only when a written change is agreed upon by both


        parties is an equitable adjustment to be made pursuant to Section


        4.6.2 of the Agreement.


             Consultant was assigned specific "tasks" on an as-needed


        basis.  Agreement Section 1.2.1.  When a task was assigned the


        scope of work was to include all activities reasonably


        anticipated and necessary to accomplish the end result or


        component of the task.  Id.      A letter from the City authorizing


        Consultant to proceed with the work on a task would be forwarded


        to Consultant.  Agreement Section 1-3.  This letter would set


        forth the maximum amount Consultant would be compensated for the


        task.

             Consultant claims that with respect to several assigned


        tasks it increased the scope of its services at the "tacit"


        direction of City personnel.  Consultant, however, provides no


        documentation or information to verify its claims.  Moreover, you


        have informed this office that all City personnel who acted as


        task managers and administered Consultant's work deny


        Consultant's claims.


             Consultant also attempts to equate approval of its work by


        City personnel with approval for an increase in its scope of


        services on a task.  Accordingly, Consultant concludes it is


        entitled to additional compensation for the increase in its scope


        of services.


             Consultant's claims are contrary to the clear language of


        Section 4.6.2 of the Agreement which permits equitable


        adjustments only for changes reduced to a writing and agreed upon


        by both parties.  Consultant never submitted a written


        notification advising the City that it was aware of facts,


        events, or circumstances which necessitated a change in the scope


        of its services on given tasks.  Additionally, the Agreement


        requires a written change in the scope of services be agreed upon


        prior to the work being commenced.  Approval of the plans


        submitted by Consultant after the work has been completed does


        not equate to a written agreement for a change in the scope of


        services and simply does not comply with the mandates of the


        Agreement.




        II.  Quantum Meruit


             As noted above, Consultant argues that it increased its


        scope of services due to verbal requests made by City personnel.


        Consultant concludes, therefore, that based upon a theory of


        quantum meruit, it is entitled to additional compensation.


             Even assuming Consultant's claims can be substantiated that


        it acted at the direction of City personnel and therefore


        expanded the scope of its services, Consultant is not necessarily


        entitled to recovery under equitable principles of relief.  Under


        the terms of the Agreement, any change in the scope of services


        must be made in writing in order for any equitable adjustments to


        be made.  A written agreement therefore is a condition precedent


        to a change in compensation.


             A condition precedent "is an event, not certain to occur,


        which must occur, unless its non-occurrence is excused, before


        performance under a contract becomes due."  Rest. 2d Contracts


        Section Section 224, 225; 1 B. Witkin Summary of Cal. Law (9th


        Ed. 1987), Contracts Section 7247 at 656.  If a condition


        precedent is not fulfilled, there is no right to enforce the


        terms of the contract.  Kadner v. Shields, 20 Cal. App. 3d 251,


        258 (1971).  Thus, because Consultant failed to fulfill the


        condition precedent of obtaining a written agreement, it has no


        right to enforce the terms of the contract which allow for


        equitable adjustments.


             Consultant attempts to argue, however, that under a quantum


        meruit theory, it is entitled to additional compensation.  A


        recovery on quantum meruit is based on the benefit accepted or


        derived for which the law implies a contract to pay.  However,


        the courts have recognized that


                  there cannot be a valid, express


                      contract and an implied contract,


                      each embracing the same subject


                      matter, existing at the same time


                      . . . .  The reason for the rule is


                      simply that where the parties have


                      freely, fairly and voluntarily


                      bargained for certain benefits in


                      exchange for undertaking certain


                      obligations, it would be inequitable


                      to imply a different liability and to


                      withdraw from one party benefits for


                      which he has bargained and to which


                      he is entitled.


        Wal-Noon Corp. v. Hill, 45 Cal. App. 3d 605, 613 (1975).


             Here, there is a valid express contract which directly


        embraces the same subject matter -- equitable adjustments for




        changes in the scope of services.  Arguably, the resolution of


        the instant controversy by the extension of equitable relief to


        Consultant would effectively deprive the City of part of the


        bargained-for consideration in the Agreement, i.e., the right for


        a written agreement before a change in the scope of services


        results in an increase in the financial obligations of the City.


        "While a court of equity may exercise broad powers in applying


        equitable remedies, it may not create new substantive rights


        under the guise of doing equity."  Id.  (Quoting, Laude v.


        Jarisich, 59 Cal. App. 2d 613, 618.)


        III.  Equitable Estoppel


             Consultant may attempt to argue that the City should be


        equitably estopped from denying liability for the services it has


        received.  Generally, five elements must be present in order to


        invoke a claim of equitable estoppel.  These elements are as


        follows:


             1.     A representation or concealment of material facts;


             2.     Made with the knowledge, actual or virtual, of the


                      facts;


             3.     To a party ignorant, actually and permissibly, of


                      the truth;


             4.     With the intention, actual or virtual, that the


                      latter will act upon it; and


             5.     The party was induced to act upon it.  Hill v.


                      Kaiser, 130 Cal. App. 3d 188, 195 (1982).


             There can be no estoppel where any one of these elements is


        missing.  Johnson v. Johnson, 179 Cal. App. 2d 326, 330 (1960).


             With respect to an estoppel claim against a public agency,


        however, an additional element is required.  In order to prevail,


        the asserting party must prove that "the injustice which would


        result from a failure to uphold an estoppel is of sufficient


        dimension to justify any effect upon public interest or policy


        which would result from the raising of an estoppel."  City of


        Long Beach v. Mansell, 3 Cal. 2d 462, 500 (1970).  There can be


        no estoppel where it would defeat or effectively nullify


        operation of a legitimate policy protecting the public.  Id. at


        493; See, Smith v. County of Santa Barbara, 7 Cal. App. 4th 77,


        775-776 (1992).


             In the present case, it is clear from the facts as


        presented by Consultant that it cannot establish the five


        elements noted above.  Consultant was fully aware of Section


        1.2.2 which requires a Consultant to notify the City, in writing,


        of any pending need to change the scope of services.  Consultant


        also was not ignorant of sections 4.6.2 and 4.8.5 of the


        Agreement which require that any change in the scope of services


        be agreed upon in writing by both parties to the Agreement.




        Additionally, to require an equitable adjustment without a prior


        written agreement would defeat the legitimate public policy set


        forth in Section 22.0209 of the SDMC, which requires that


        alterations to City contracts be made by agreement in writing


        between Consultant and the City Manager.  Ignoring the contract


        provisions and the mandates of the SDMC would establish a broad


        precedent and result in the City operating in violation of its


        own laws.  See, Smith, 7 Cal. App. 4th at 775.


                                   CONCLUSION


             From the foregoing, it is evident Consultant failed to


        comply with the contractual obligations of the Agreement.


        Consultant therefore cannot now attempt to invoke the equitable


        adjustments provision of Section 4.6.2.  Moreover, it would


        appear Consultant is not entitled to any adjustments to its


        compensation pursuant to equitable theories of quantum meruit or


        estoppel.  I hope this information answers your questions.


        Should you require any additional information, please do not


        hesitate to contact us.


                            JOHN W. WITT, City Attorney


                            By


                                Kelly J. Salt


                                Deputy City Attorney
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