
                                MEMORANDUM OF LAW


        DATE:          January 22, 1993


TO:          Charles G. Abdelnour, City Clerk


FROM:          City Attorney


SUBJECT:     Whether Loans to Candidates Are Violations of San


                      Diego's Campaign Control Ordinance


             This is in response to your memorandum of November 6, 1992,


        in which you ask whether the San Diego Municipal Election


        Campaign Control Ordinance, in particular, San Diego Municipal


        Code ("SDMC") section 27.2941(b), prohibits a candidate for City


        office from personally borrowing, at market rate, an amount


        exceeding two hundred fifty dollars ($250) from a source other


        than a financial institution and subsequently contributing the


        proceeds of that loan to his or her own campaign.


                                   CONCLUSION


             For the reasons set forth below, we find that SDMC section


        27.2941(b) permits a candidate to obtain a market rate loan from


        any source and give it to his or her own campaign for a City


        office, even if the loan amount exceeds the City's two hundred


        fifty dollar ($250) campaign contribution limitation.


                                    ANALYSIS


             The San Diego Municipal Election Campaign Control Ordinance


        ("Campaign Control Ordinance") is codified at SDMC sections


        27.2901-27.2975.  SDMC section 27.2941 sets campaign contribution


        limits for City elections.  SDMC section 27.2941(a) essentially


        prohibits a person from making or accepting a campaign


        contribution in excess of two hundred fifty dollars ($250) per


        candidate per election.  SDMC section 27.2941(b) provides a


        limited exception to this rule, and reads as follows:


                  (b)  Extensions of credit for a


                      period of more than thirty (30) days


                      are prohibited.  Extensions of credit


                      for more than two hundred fifty


                      dollars ($250) are prohibited.


                      Provided, however, a candidate may


                      personally borrow an unlimited amount




                      and such funds shall be considered as


                      a contribution by the candidate


                      himself; provided, further, that such


                      transaction is fully disclosed and


                      documented in accordance with


                      applicable law.


                  Emphasis added.


             SDMC section 27.2941(b) on its face states that a candidate


        may "personally borrow an unlimited amount" and that amount is to


        be considered "a contribution by the candidate himself."  The


        point made by the drafters of this provision is that the


        candidate as an individual, but not the candidate's campaign


        committee, may borrow money in excess of the monetary limits set


        forth in SDMC section 27.2941(a).  This view is supported by


        other provisions in the Campaign Control Ordinance, as shown


        below.

             First, Section 27.2941(a) states in relevant part that


        "no person other than a candidate shall make . . . any


        contribution which will cause the total amount contributed by


        such person with respect to a single election in support of or


        opposition to such candidate, . . . to exceed two hundred fifty


        dollars ($250).  (Emphasis added.)  For purposes of the Campaign


        Control Ordinance, the term "contribution" includes "loans."


        SDMC sections 27.2903(e); 27.2903(i).  The term "person" for


        purposes of the Campaign Control Ordinance includes a "committee"


        (SDMC section 27.2903(m)), which in its turn includes a campaign


        committee.


             Under SDMC section 27.2941(a), it is clear that a candidate


        may contribute any amount he or she wants to the candidate's own


        campaign.  Therefore, if the candidate is personally wealthy,


        SDMC section 27.2941(a) leaves no doubt that a candidate may


        contribute any amount of his or her own money to the candidate's


        own campaign.F


        Indeed, for the City's Campaign Control Ordinance to attempt


        to limit a candidate's expenditures or contributions on the


        candidate's own behalf would violate the federal constitution under


        the reasoning and holding of the leading campaign finance case of


        Buckley v. Valeo, 424 U.S. 1, 51-54, n.58 (1976).


 Furthermore, reading SDMC section 27.2941(a)


        together with Section 27.2941(b), clearly a candidate may obtain


        a personalF


        We note that SDMC section 27.2941(b) does not permit a


        candidate's controlled committee from taking out a loan, unless the


        source of the loan to the committee is the candidate him or


        herself.  Any loan must be to the candidate personally in order to


        fit within the exception.




loan, at least from some sources, and then contribute


        that borrowed money to his or her campaign.


             The question you posed, however, is whether SDMC section


        27.2941(b) itself or some other Municipal Code section or law


        purports to place restrictions on the source of the loan to the


        individual candidate.  It is our opinion that, under the plain


        terms of SDMC section 27.2941(b), as long as the loan to the


        candidate is made at market rate,F


        The term "contribution" includes the granting of discounts not


        available to the public generally (SDMC section 27.2903(e)).  If a


        loan were made at less than market rate, the discounted loan would


        be a form of contribution.


this Municipal Code section


        does not itself purport to set any conditions on who may be the


        source of the loan to the candidate.  There are no other


        Municipal Code sections that alter that conclusion.


             We conclude that, standing alone, the plain language of


        SDMC section 27.2941(b) clearly permits a candidate as an


        individual to obtain a market rate loan from any source and then


        to contribute that money to his or her own campaign.


             The more problematic question, however, is what effect, if


        any, does state law have on the interpretation of SDMC section


        27.2941(b) set forth above?  The question arises because a


        provision of the Political Reform Act (codified at Gov't Code


        Section 81000 et seq.) defines "contribution" in part to include


        a loan received by a candidate "unless the loan is received from


        a commercial lending institution in the ordinary course of


        business, or it is clear from surrounding circumstances that it


        is not made for political purposes."  Government Code section


        84216(a).F


        Technically, the definition of "contribution" is found in


        Gov't Code ' 82015.  Careful reading of the statutes, however,


        reveals that at least for some purposes the term is also defined in


        Gov't Code ' 84216(a).


             To analyze the question, it is necessary to note that the


        State Legislature has expressly authorized local governments to


        set their own campaign contribution limits.  Government Code


        section 81013 expressly permits cities to adopt campaign


        contribution limits if they do not prevent a person from


        complying with the Political Reform Act of 1974.


             As shown above, The City of San Diego has chosen to adopt


        campaign contribution limits of two hundred fifty dollars ($250)


        per candidate per election in the City's own elections.  SDMC


        section 27.2941.  Also, as discussed above, SDMC section 27.2941


        also sets forth certain exceptions to the contribution


        limitations.  In particular, it allows candidates for City




        offices to personally borrow unlimited amounts of money, and turn


        around and give or loan that money to their own campaign.  Under


        Government Code section 81013,F


        Gov't Code ' 81013 reads:  Imposition of Additional


        Requirements.


                  Nothing in this title prevents the


                      Legislature or any other state or


                      local agency from imposing additional


                      requirements on any person if the


                      requirements do not prevent the person


                      from complying with this title.  If


                      any act of the Legislature conflicts


                      with the provisions of this title,


                      this title shall prevail.


        In this Code section, "title" refers to Title 9 of the California


        Government Code.  Title 9 is essentially the codified version of


        the Political Reform Act of 1974, as amended.


the question becomes:  Does the


        San Diego Campaign Control Ordinance, in particular, SDMC section


        27.2941, prevent a person from complying with the Political


        Reform Act.  (Title 9 of the California Government Code, sections


        81000-91005.)  If it does not, then the Campaign Control


        Ordinance limit is valid.  For the reasons set forth below, we


        conclude that this local campaign contribution limit does not


        prevent anyone from complying with state law.


             First, the state law does not purport to set limits on what


        amount a candidate may borrow from any source.  Instead, the


        state law merely requires the candidate to report the loan


        transaction as a contribution.


             At the outset, we note the term "contribution" for the most


        part is defined similarly in Government Code section 82015 and


        SDMC section 27.2903(e).  In both instances, the term


        "contribution" expressly includes the term "payment."  The term


        "payment" is in turn defined to include the term "loan."


        (Government Code sections 82015; 82044; SDMC sections 27.2903(e)


        and (l).)

             Critically, however, for the purposes of disclosure only,


        the term "contribution" is further defined in the Political


        Reform Act.  Government Code section 84216.


             Government Code section 84216 in relevant part reads:


                      Section 84216.  Loans


                       (a)  Notwithstanding Section


                      82015, a loan received by a candidate


                      or committee is a contribution unless


                      the loan is received from a


                      commercial lending institution in the




                      ordinary course of business, or it is


                      clear from the surrounding


                      circumstances that it is not made for


                      political purposes.


             Critical to the present analysis is the fact that the rest


        of Government Code section 84216 deals only with reporting of


        campaign loans.  The Political Reform Act does not purport to set


        any monetary limits on loans or contributions to candidates.F


        We note that Proposition 73, an initiative adopted by the


        people of the State of California in June 1988, purported to amend


        the Political Reform Act in part by establishing a $1,000 campaign


        contribution limit to be applied per candidate per fiscal year.


        However, this particular portion of Proposition 73 was invalidated


        by a Federal Appeals Court in Service Emp. Intern. v. Fair


        Political Practices Commission, 955 F.2d 1312 (9th Ct. App. 1992).


        Incidentally, additional portions of Proposition 73, unrelated to


        the issues presented here, at least as applied to charter cities,


        were invalidated by the California Supreme Court in Johnson v.


        Bradley (92 D.A.R. 17340, December 24, 1992).


 It

        merely sets forth the requirements for reporting them.  This is a


        critical distinction from local law.  As such, we find it is


        possible to reconcile the state and local law.


             For purposes of the City's campaign contribution limit law,


        a candidate may personally borrow an unlimited amount and


        contribute that amount to his or her own campaign.  In so doing


        the candidate does not violate the City's campaign limit law.


        However, that borrowed money, if borrowed from a source other


        than a commercial lending institution at market rate or if


        borrowed for political purposes, will have to be reported as a


        "contribution" for purposes of Government Code section 84216.


             This issue was recently litigated in The City of San Diego


        in the case of Friends of Golding v. Abdelnour et al., San Diego


        Superior Court, Case No. 657722.  In that case, Judge James R.


        Milliken specifically ruled that a mayoral candidate was


        permitted to borrow large amounts of money from his mother and


        turn around and contribute those borrowed moneys to his campaign


        without violating the City's campaign finance laws.  Under state


        law, the mere fact that he borrowed the money from his mother,


        who is clearly not a "commercial lending institution," to be used


        in his campaign is not a violation of law.  The loan will merely


        have to be disclosed as a "contribution" on his candidate


        campaign statements.  By so doing, the candidate did not admit to


        a violation of local law.


             In conclusion, SDMC section 27.2941(b) permits a candidate


        to obtain a market rate loan from any source and give it to his




        or her own campaign for a City office, even if the loan amount


        exceeds the City's two hundred fifty dollar ($250) campaign


        contribution limitation.


                                 JOHN W. WITT, City Attorney


                                 By


                                     Cristie C. McGuire


                                     Deputy City Attorney
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