
                            MEMORANDUM OF LAW

DATE:          March 10, 1992

TO:          Larry B. Grissom, Retirement Administrator
FROM:          City Attorney
SUBJECT:     Role of Retirement Board in Meet and Confer

     In a memorandum dated January 29, 1992, you requested a legal
opinion on the subject of Board's role in the meet and confer process.
As background, you have identified three categories of retirement
benefits which may warrant different meet and confer considerations.
They are actual benefits and benefit levels, application of benefits and
procedural considerations involving rules and regulations of the Board.
Specifically, you have posed three questions.  Our analysis, including
responses to your questions follows.
                               BACKGROUND
     The Meyers-Milias-Brown Act ("MMBA"), Government Code sections
3500-3510, governs labor management relationships in California local
government.  Cities, counties and most special districts are covered by
law.  Significantly, charter cities are covered by the MMBA.  Government
Code section 3501(c); People ex Rel. Seal Beach Police Officers Assn. v.
City of Seal Beach, 36 Cal. 3d 591, 597 (1984).
     Under the MMBA, public agencies must follow certain principles.
Public agencies include:  "every governmental subdivision, every
district, every public and quasi-public corporation, every public agency
and public service corporation and every town, city, county, city and
county and municipal corporation, whether incorporated or not and whether
chartered or not."  Government Code section 3501(c).  The City of San
Diego ("City") is clearly a public agency under the MMBA.  The City
Employees' Retirement System ("CERS") is also a public agency under the
MMBA in those situations limited to procedural considerations involving
the Board's rules and regulations.
     The meet and confer requirement of Government Code section 3505
requires the public agency to "'meet and confer "with employee
representatives) in good faith regarding wages, hours, and other terms
and conditions of employment' and to 'consider fully' such employee
presentations."  Los Angeles County Civil Service Com. v. Superior Court,
23 Cal. 3d 55, 61 (1978).  Importantly, a public employee's pension
constitutes an element of compensation  Betts v. Board of Administration,
21 Cal. 3d 859, 863 (1978).
     According to Government Code section 3505.1, a memorandum of
understanding ("MOU") shall jointly be prepared by the public agency and



the recognized employee organization if an agreement is reached during
the meet and confer process.  The MOU, which is not binding, is then
presented "to the governing body or its statutory representative for
determination."  Government Code section 3505.1.  Although the MMBA
"encourages binding agreements resulting from the parties' bargaining,
the governing body of the agency . . . retains the ultimate power to
refuse an agreement and to make its own decision."  (Citation omitted.)
People ex Rel. Seal Beach Police Officers Assn., 36 Cal. 3d at 601.
     Council Policy No. 300-6, entitled "Employee-Employer Relations,"
implements the provisions of the MMBA by providing orderly procedures for
the administration of employer-employee relations between the City and
its employee organizations.  Specifically, Council Policy No. 300-6
provides procedures for meeting and conferring in good faith with
Recognized Employee Organizations regarding matters that directly affect
and primarily involve the wages, hours and other terms and conditions of
City employment.
                               DISCUSSION
     With the preceding background of the MMBA in mind, we have
responded to your specific questions.
     Question No 1:       What is the Retirement Board's role in the
                              meet and confer process?
     Response:  With respect to actual benefits and benefit levels
involving an increase in the contributions for either the City or the
employee that are usually raised during the annual meet and confer
process between the City and recognized employee unions, the Board does
not have an active role in the meet and confer process.  In this context,
the Board is not a "public agency" within the meaning of the MMBA.
Pursuant to Charter section 70, the power to fix salaries rests with the
City Council and City Manager.  CERS does not have the authority to raise
or lower an employee's compensation.  As such, the meet and confer
obligation in this situation involves the City and the relevant employee
organizations involved.
     Please be advised, however, that anything which impacts a change in
the benefit structure for CERS must also be approved by a majority vote
of the active membership of CERS.  Charter section 143.1.  Moreover, if
vested, defined benefits of any retiree of CERS is involved, any
ordinance affecting these benefits must be approved by a majority vote of
the retirees involved.  Charter section 143.1.  In either situation, the
duty of the City to meet and confer in good faith on the subject of
employee benefits is in no way infringed by the CERS' membership's
reservation of authority to ultimately approve any results of the
bargaining process.  The MMBA clearly recognizes this procedure.
Government Code section 3505.  United Public Employees v. City and County
of San Francisco, 190 Cal. App. 3d 419, 426 (1987).
     Simply stated, the traditional meet and confer obligation rests



with the City and relevant employee organizations rather than CERS
because they are the source of the money to fund the proposed benefit.
This does not mean, however, that CERS is completely removed from this
process.  As you correctly indicate, the Board should have a designated
representative in this process to act as a resource, to ensure the fiscal
integrity of the Retirement System, and to provide information to the
Board on the meet and confer process.
     In this regard, the Board is in a position similar to that of the
City's Civil Service Commission ("CSC").  With respect to the traditional
meet and confer process conducted annually, the CSC is not a public
agency within the meaning of the MMBA.  Like CERS, it does not have the
power to directly affect an employee's compensation.  The CSC, however,
is the representative designated by the Charter for the City of San Diego
("Charter") to administer the rules and regulations governing the
selection, promotion and removal of all City employees for the classified
service.  Charter section 115.  As such, in matters involving these rules
and regulations, the CSC fits within the MMBA's definition of a public
agency.  Los Angeles County Civil Service Com., 23 Cal. 3d at 64.
     Recognizing the CSC's limited role in the traditional meet and
confer process, the Council, by resolution, appoints the Personnel
Director to its Management Team for all purposes other than meet and
confer.  In light of the similarities with the Board and its role in the
meet and confer process, we recommend the same procedure for the Board.
This procedure accurately reflects the respective roles of the
participants.  Moreover, in the traditional meet and confer process, it
is the Council, by and through its representative, the Management Team,
who has the responsibility to meet and confer.  As such, the Council
should make the appointment of a CERS representative to the Management
Team.  The Board, however, should make the recommendation of their choice
for a representative to the Council for appointment.
     If the issue before the Board involves the application of benefits
or procedural considerations involving the Board's rules and regulations,
the Board's role in the meet and confer process, like that of the CSC in
its analogous situation, is more active.  In this context, we note that
the Charter and the San Diego Municipal Code ("SDMC") place with the
Board very broad authority and responsibility for the application and
implementation of benefits.  Charter section 144 provides in pertinent
part:  "The Board of Administration shall be the sole authority and judge
under such general ordinances as may be adopted by the Council as to the
conditions under which persons may be admitted to benefits of any sort
under the retirement system."
     Pursuant to SDMC section 24.0901, the Board:
          "M)ay make such rules and regulations as it
              deems proper for the administration of the
              Retirement System, and subject to this



              ordinance and those rules the Board may
modify benefits for service and disability,
              and also determine who are employees, and
              shall be the sole judge of the condition
              under which persons may be admitted to and
              continue to receive benefits under this
              system.
     In light of the foregoing, the Board fits within the definition of
"public agency" in Government Code section 3505 as a representative
designated by the City's Charter to administer rules and regulations for
its members.  Los Angeles County Civil Service Com., 23 Cal. 3d at 64.
     Thus, when faced with an issue involving a change in the
application of benefits or in the operational procedures developed to
administer retirement benefits, the Board's role is more active.  When
the issue concerning the Board's rules arises during the annual meet and
confer negotiations, the Board's representative could participate
directly at the negotiating table with the employee organizations or
delegate the authority to the Management Team in accordance with similar
procedures set forth in Council Policy No. 300-6 involving the limited
participation of the Personnel Director at the negotiating table in
similar situations.  If, however, the issue concerning the Board's rules
arises mid-year on a stand alone basis, the Board's designated
representative is required to directly meet and confer on the issue as
necessary and appropriate.  In this limited context, the Board's
designated representative would meet with employee representatives "(1)
promptly on request; (2) personally; (3) for a reasonable period of time;
(4) to exchange information freely; and (5) to try to agree on matters
within the scope of representation."  Los Angeles County Civil Service
Com., 23 Cal. 3d at 61.
     Question No. 2:       Should the Board be specifically
                              represented in the formal meet and confer
                              process?
     Response:  Yes.  As set forth more fully in the response to
question No. 1, the Board should have a designated representative
available to act as a resource, to ensure the fiscal integrity of the
Retirement System and to provide information to the Board on the meet and
confer process when changes in actual benefits and benefit levels are
proposed.  Since any such proposals are under the City Council's purview,
they are subject to meet and confer between the City Council and relevant
employee organizations.
     Under the MMBA, the City Council is authorized to designate a
Management Team as its representative to accomplish the meet and confer
process on its behalf.  Presently, the City Council designates members of
the Management Team by resolution.  Those members include the City
Manager, Assistant City Manager, Labor Relations Manager, a Deputy City



Attorney and a professional labor consultant.  In addition, the City
Council designates the Personnel Director as a member of the Management
Team for all purposes except meeting and conferring with employee
organizations.  In limited situations involving the personnel rules and
regulations, the Personnel Director may play a more active role in the
active negotiations.  As discussed more fully in the responses to
Question Nos. 1 and 3, we recommend a similar appointment process for the
Board's representative.
     With respect to issues involving a change in the application of
benefits or the Board's operational procedures, the designated
representatives role is more active.  In this situation, the Board's
representative could negotiate directly with the relevant employee
organizations or delegate this authority to the Management Team pursuant
to Council Policy No. 300-6.
     Question No. 3:     Assuming the answer to the previous question is
                      yes, who should be designated as the Board's
                      representative?
     Response:  The Retirement Administrator should be designated as the
Board's representative in the meet and confer process for all situations
discussed in this memorandum.  Typically, this individual is the most
knowledgeable on the subject of benefits available under CERS and the
Board's rules and regulations for implementing those benefits.  In
addition, to avoid any appearance of potential conflict, the Retirement
Administrator's loyalty rests only with CERS.  In this regard, we
highlight Council Policy No. 000-4 which sets forth a Code of Ethics for
all elected officials, officers, appointees and employees of The City of
San Diego.  It states in pertinent part:
          No elected official, officer, appointee or
              employee of The City of San Diego shall
              engage in any business or transaction or
              shall have a financial or other personal
              interest, direct or indirect, which is
              incompatible with the proper discharge of his
              official duties or would tend to impair his
              independence or judgment or action in the
              performance of such duties.
     According to Charter Section 117, all Board members are employees
of the City regardless of the manner in which they serve on the Board.
As such, Council Policy No. 000-4 applies to all Board members.
     In light of Council Policy No. 000-4, the selection of a Board
member to represent the Board in the meet and confer process is not
advisable.  Such a selection places the Board member in a difficult
position potentially violative of Council Policy No. 000-4.  Board
members act as fiduciaries to the Retirement System.  Their primary
loyalty is to the pensioner/beneficiaries of the Retirement System.  In



the meet and confer process, however, the bargaining representative
represents either the employer or the employee.  The best interests of
the plan at the negotiating table are not necessarily compatible with
those fiduciary responsibilities.  As such, the selection of any Board
member for the meet and confer process as a representative of the Board
is not advisable.  In light of the foregoing, we recommend the selection
of the Retirement Administrator as the Board's designated representative
in the meet and confer process.  The Retirement Administrator is, without
question, the most knowledgeable person on the subject of CERS' benefits
and CERS' rules and regulations for implementing those benefits.  In
addition, as the administrator for CERS, he is primarily concerned with
the integrity of the system.
     To accomplish his selection and to secure uniformity in the meet
and confer process, we recommend an appointment process similar to that
of the Personnel Director.  Accordingly, with respect to the formal meet
and confer process, the Board should request the Council to appoint and
designate the Retirement Administrator as a member of the Management Team
for all purposes except meeting and conferring with employee
organizations.  Utilization of this procedure would ensure that the Board
receive the information involved in the meet and confer process in a
timely, efficient and, if necessary, confidential manner.  We also
recommend the amendment of Council Policy 300-6 to reflect the role of
CERS in the meet and confer process as outlined in this memorandum.
     Hopefully, this memorandum has addressed your concerns.  Please
contact me if you have any questions or need further assistance.

                         JOHN W. WITT, City Attorney
                         By
                             Loraine L. Etherington
                             Deputy City Attorney
LLE:mrh:920.8(x043.2)
ML-92-22


