
                            MEMORANDUM OF LAW


DATE:          April 7, 1992


TO:          Larry B. Grissom, Retirement Administrator


FROM:          City Attorney


SUBJECT:     Pre-Existing Conditions; Modification of Definition;


              Retroactive Effect


     In a memorandum dated February 19, 1992, you posed several


questions concerning a proposed "refinement" of the definition of a


pre-existing condition as defined in our Memorandum of Law dated August 7,


1991.  The proposal you suggest would amend the definition of a


pre-existing condition to include any disease or injury that occurred during


City employment as a potential disabling condition for disability


retirement.  We are assuming also that the proposed amendment would


require membership in the Pension Act of 1981 ("1981 Plan") at the time


the alleged disabling condition arose.  Further, under the proposed


amendment, any condition which occurred prior to City employment and


prior to membership in the 1981 Plan would continue to be excluded.  You


have indicated that it is the desire of all concerned to amend the


definition of pre-existing condition to allow this.  With this


background in mind, we have responded to your questions.


     Question No. 1.     How can this change be accomplished?  Can it be


                      done administratively, with formal statements from


                      the parties involved and approval from the


                      Retirement Board?


     Answer:  The proposed modification of the definition of


pre-existing condition can be accomplished.  However, due to the


retrospective nature of the modification and the history of the


pre-existing condition exclusion itself, any such modification will require


the full formal process of a benefit change.  In this regard, we note


that the proposed modification requires more than a  refinement or


reinterpretation of the existing definition.  Significantly, it involves


retrospective inclusion of one of the expressly mandated statutory


exclusions.

     By definition, "a retrospective law is one which affects rights,


obligations, acts, transactions and conditions which are performed or


exist prior to the adoption of the statute."  (Citations omitted.)


Aetna Cas. & Surety Co. v. Ind. Acc. Com., 30 Cal. 2d 388 (1947).


Moreover, "it is an established canon of interpretation that statutes


are not to be given a retrospective operation unless it is clearly made


to appear that such was the legislative intent."  Id. at 393.


     In addition, it is a well-settled rule of statutory interpretation




that a statute, clear and unambiguous on its face, requires no further


construction.  Guelfi v. Marin County Employees' Retirement Assn., 145


Cal. App. 3d 297, 298 (1983).  "Effect must be given to a statute


according to the usual and ordinary import of its language."  Id.


Finally, even though pension legislation is to be liberally construed,


"this rule of liberal construction is applied for the purpose of


effectuating the obvious legislative intent and should not blindly be


followed so as to eradicate the clear language and purpose of the


statute."  (Citation omitted.)  Guelfi v. Marin County Employees'


Retirement Assn., 145 Cal. App. 3d at 303.


     A review of the pre-existing condition exclusion and its


legislative history supports our conclusion that it does not clearly


appear from the language of the San Diego Municipal Code ("SDMC"), or by


necessary implication, that the City Council intended to apply the


pre-existing condition in the manner suggested by your proposed


modification.  In fact, a contrary view appears in the legislative


history.

     With respect to the history of the pre-existing condition exclusion


itself, we note that it first appeared in SDMC section 24.1120.  This


section, entitled "Industrial Disability-Safety Member" became effective


on October 11, 1985.  Pursuant to SDMC section 24.1120, safety members


of the 1981 Plan were awarded industrial disability retirement benefits


provided that the injury permanently incapacitating them from the


performance of duty arising out of or in the course of their employment


did not arise from a pre-existing medical condition or a nervous or


mental disorder, irrespective of claimed causative factors.  From its


inception, pre-existing conditions have been defined as any medical


condition which arose prior to the date the benefit was created,


irrespective of City employment.  SDMC section 24.1120 was subsequently


amended effective June 15, 1989, to include general members as well.


     The adoption of subdivisions(d) and (e) of SDMC section 24.1102 on


January 1, 1988 and July 1, 1989, for safety and general members,


respectively, created the availability of non-industrial disability


retirements for these groups.  Each of the above-described amendments,


spanning a five year period, was


subject to meet and confer, ratification by the active members of the


Retirement System and approval by the Board and City Council.


Importantly, at the time of the enactment of SDMC section 24.1120 and


any amendments thereto and at the time of the adoption of subdivisions


(d) and (e) of SDMC section 24.1102, the issue of retroactivity with


respect to the exclusion for pre-existing medical condition expressly


stated therein was not raised.


     This omission is significant in view of the well-settled


proposition that statutes are to be given prospective effect unless a


clearly expressed legislative intent appears to the contrary.  Aetna


Cas. & Surety Co. v. Ind. Acc. Com., 30 Cal. 2d at 393.  Had the City




Council desired to carve out an exception to the pre-existing condition


exclusion for injuries suffered by 1981 Plan members during the period


of "no coverage" it could have done so.  Absent such an intent, the


modification proposed to allow this can not be implied.  Id. at 395.


     In sum, the legislative history of the development of disability


retirements for the 1981 Plan and the establishment of the pre-existing


condition referenced above is clear and unambiguous.  As currently


drafted, a pre-existing condition is any medical condition occurring


before the establishment of the relevant disability retirement benefit


at issue.  Thus, even though representatives of labor and management now


suggest that they were mistaken by the effect of the pre-existing


medical exclusion as used in the SDMC, their formal statements cannot be


used to implement the proposed modification.


     Simply stated, the proposed modification substantially alters the


rights and liabilities of the Retirement System and its members.  As


such, any retrospective application of the proposed modification must be


supported by the members, the Board and City Council.  Once the proposed


modification has been subject to the full formal process of a benefit


change, it can be codified in the SDMC.


     Question No. 2.     If this must be done through the meet and confer


                      process, must it go through the full formal process


                      of meet and confer with all groups, agreement,


                      election to confirm a benefits change, and approval


                      by the Retirement Board and Council?


     Answer:  Yes.  Please see response to Question No. 1.


     Question No. 3.     In either event, can the change be made


                      retroactively?


      Answer:  Yes.  If the desire to do so is clearly expressed and if a


public purpose supports retroactive effect.  Please be advised, however,


that the issue of retroactivity is not without risks.  Briefly, there


are actually two issues involved.  The first, retroactivity, is fairly


straight forward and easily accommodated.  The second, gift of public


funds, is not as precise.  The case law in this area is ambiguous and


uncertain.

     Generally speaking, retroactivity is a matter of legislative


intent.  The seminal case on this issue is Aetna Cas. & Surety Co. v.


Ind. Acc. Com., 30 Cal. 2d 388 (1947).  In Aetna, the court reviewed a


compensation award made to an employee pursuant to a section of the


Labor Code that had been amended after date of the injury.  Concluding


that the Commission had improperly applied the amendment retroactively,


the court reversed the judgment.  In so doing, the court considered at


length the Commission's argument that "procedural changes" could be


applied retroactively.  Rejecting this approach, the court concluded


that the amendment to the Labor Code at issue was "substantive" in its


effect because it "increased the amount of compensation above what was


payable at the date of the injury, and to that extent it enlarged the




employee's existing rights and the employer's corresponding


obligations."  Id. at 392.  "Since the industrial injury is the basis


for any compensation award, the law in force at the time of the injury


is to be taken as the measure of the injured person's right of


recovery."  Id.


     Moreover, as discussed in our response to Question No. 1, "it is


an established cannon of interpretation that statutes are not to be


given a retrospective operation unless it is clearly made to appear that


such was the legislative intent."  Id. at 393.  As recently articulated


by our State Supreme Court, "it is a widely recognized legal


principle, specifically embodied in section 3 of the Civil Code, that in


the absence of a clear legislative intent to the contrary statutory


enactments apply prospectively."  Evangelatos v. Superior Court, 44 Cal.


3d 1188, 1193-1194 (1988).


     Thus, the proposed retroactive effect of the proposed modification


can be accomplished if this intent is clearly expressed.  This is easily


accomplished by inserting a statement in the ordinance enacting the


proposed modification to the effect that its terms will be retroactive


to a certain date.     Assuming it is the desire of all concerned to


redefine the term pre-existing condition and further that the amended


definition apply retroactively, one additional issue must be addressed.


That issue involves a determination as to whether the proposed


modification involves a gift of public funds.  In this regard, we note


the California Constitution prohibits a gift of public funds for past


services.

     Specifically, article IV, section 17 of the California Constitution


provides:

               The Legislature has no power to


              grant, or to authorize a city, county, or


              other public body to grant, extra


              compensation or extra allowance to a public


              officer, public employee, or contractor after


              service has been rendered or a contract has


              been entered into and performed in whole or


              in part, or to authorize the payment of a


              claim against the State or a city, county, or


              other public body under an agreement made


              without authority of law.  (Emphasis added.)


     In addition, article XI, section 10 of the California Constitution


provides further:


               (a)  A local government body may not


              grant extra compensation or extra allowance


              to a public officer, public employee, or


              contractor after service has been rendered or


              a contract has been entered into and


              performed in whole or in part, or pay a claim




              under an agreement without authority of law.


              (Emphasis added.)


     With the foregoing in mind, the issue becomes whether an award of a


disability retirement based on a previously excluded but now included


pre-existing medical condition which occurred during the time period


during which there was no entitlement to such a benefit constitutes


"extra compensation" within the meaning of the above-cited


constitutional prohibition against a gift of public funds.  Although we


cannot predict with any degree of reasonable certainty how the courts


will treat this issue, we feel that the courts could find the proposed


modification not violative of the gift of public funds prohibition.


However, there is sufficient ambiguity in the case law warranting


caution in this area.


     Generally speaking, "pension provisions do not provide for a


gratuity but 'become a part of the contemplated compensation for those


services and so in a sense become a part of the contract of employment


itself . . . the right to a pension becomes a vested one upon acceptance


of employment by an applicant.'"  Holtzendorff v. Housing Authority, 250


Cal. App. 2d 596, 623 (1967).


     Moreover, "by entering public service an employee obtains a


vested contractual right to earn a pension on terms substantially


equivalent to those then offered by the employer."  Carman v. Alvord, 31


Cal. 3d 318, 325 (1982).  In this regard, members of the 1981 had no


vested contractual rights to disability retirements.  Depending on the


date they joined the plan, there was either no disability retirement


whatsoever or a disability retirement subject to the express exclusion


for pre-existing medical condition.  There is, however, a further


proposition that provides that "a pension is a gratuity when it is


granted for services previously rendered and which at the time they were


rendered gave rise to no legal obligation."  Lamb v. Board of Peace


Officers, etc., 29 Cal. App. 2d 348, 350 (1938).  This proposition


raises our concerns.  The proposed modification appears to fall squarely


within this proposition because it purports to provide a pension for


services previously rendered which at the time they were rendered gave


rise to no legal obligation for payment of the pension.  Id.


     Lamb, however, dealt with a situation where a county motorcycle


officer became totally and permanently disabled at a time when there was


no retirement act in force applicable to him.  In contrast, the


pre-existing medical condition at issue here occurred when there was a


retirement system (the 1981 Plan) in force.  As such, if called upon to


defend the proposed modification, we would argue that the proposed


modification was not a new benefit but rather an increased benefit


designed to harmonize the CERS and 1981 Plans.  In this regard, the law


is clear that "increased benefits to one already having a pensionable


status are constitutional and economically appropriate."  Sweesy v. L.A.


etc. Retirement Bd., 17 Cal. 2d 356, 363 (1941).  The difficulty with




this argument, however, lies in the characterization of the applicant


seeking the benefit of the proposed modification.  The applicant has not


achieved the required pensionable status.  He or she is seeking such


status.  As such, the holding of Sweesy is not on point.  We do note,


however, that the reasoning used by the California Supreme Court in


Sweesy allowing retrospective application of a benefit change may


provide assistance in your situation.


     As noted in Sweesy:


          As in this case, the members of the system


              make contributions to the pension fund, even


              though contributions may also come from


              public funds.  Such systems are usually


              founded on actuarial calculations.


              Therefore, the question of what benefits


              would be warranted by either the individual


              or mass contributions to the fund is for the


              legislative body, and not for the pension


              board or the courts, whose respective


              functions in such cases are to administer and


              interpret the provisions of the law as


              written.


     Id. at 362.

     In light of the foregoing, we feel that the retroactive application


of the proposed modification of the definition of pre-existing condition


will probably not constitute a gift of public funds.  Support for this


conclusion is found in recent pronouncements by the California Supreme


Court where it is evident that the court has retreated from a literal


interpretation of this constitutional prohibition.  As noted by the


court:

               Early decisions interpreting the


              extra compensation clause demonstrate that


              its framers had a particular, narrow


              objective in mind-an objective that would not


              be served by a literal reading of the clause


              in the present case.  The primary purpose of


              the prohibition, as we pointed out not long


              after its adoption, was to prevent the


              Legislature from enacting "private statutes"


              in recognition of "industrial claims."  Thus,


              we said, the provision "denied to the


              Legislature the right to make direct


              appropriations to individuals from general


              considerations of charity or gratitude, or


              because of some supposed moral obligation.


     Jarvis v. Cory, 28 Cal. 3d 562, 577 (1980).


     Finally, it is well-settled that the plan document is always




subject to amendment "for the purpose of keeping a pension system


flexible to permit adjustments in accord with changing conditions and at


the same time maintain the integrity of the system."  Betts v. Board of


Administration, 21 Cal. 3d  859, 864 (1978).  In this regard,


          Such modifications must be reasonable, and it


              is for the courts to determine upon the facts


              of each case what constitutes a permissible


              change.  To be sustained as reasonable,


              alterations of employees' pension rights must


              bear some material relation to the theory of


              a pension system and its successful


              operation, and changes in a pension plan


              which result in disadvantage to employees


              should be accompanied by comparable new


              advantages.


     Id.

     The proposed modification of the definition of pre-existing


condition appears reasonable and rationally related to a theory of a


pension system and its successful operation.  In addition, the proposed


modification is an advantage rather than a disadvantage.  In light of


the ambiguity in this area and also the unique situation and disparate


treatment involved with disability retirements in the CERS and 1981


Plan, we feel that the proposed modification will not constitute an


unlawful gift of public funds.  In an abundance of caution, however, we


recommend that the Board enunciate a public purpose for the retroactive


application of the proposed modification.


     In closing, please be advised that we have made no attempt to


analyze any administrative concerns or burdens naturally resulting from


the retroactive application of the proposed modification.  We do note,


however, that these concerns or burdens could be substantial.  We have


also not addressed the cost implications of this proposed modification.


As such, you may wish to research the actuarial implications resulting


from retroactive application of the proposed modification.


     I hope this Memorandum of Law addresses your concerns.  Please


contact me if I can be of further assistance.


                                   JOHN W. WITT, City


Attorney

                                   By


                                       Loraine L.


Etherington

                                       Deputy City


Attorney
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