
                            MEMORANDUM OF LAW

DATE:          April 7, 1992

TO:          Charles Yackly, Deputy Water Utilities Director,
              Services Division
FROM:          City Attorney
SUBJECT:     Training Facility Rental Fees

     By means of your memorandum of March 10, 1992, you describe a new
training facility that will have facilities available for use by other
city departments and the public.  Since the facility was built with both
water and sewer revenue funds, you ask:
     1.     What discretion does the Water Utilities Depart-
              ment have in waiving fees and deposits for these
              facilities?
     2.     Is the Water Utilities Department precluded from
              charging lower fees to nonprofit organizations?
     The Water Utilities Department is precluded by both Charter and
covenants from waiving fees and deposits, although reduced fees that
cover actual costs may be provided for nonprofit organizations.  Our
analysis follows.
1.     WAIVER OF FEES
     While we have been careful for San Diego City Charter purposes to
distinguish between water and sewer fund restrictions, we need not
observe that distinction here since the facilities in question were
built with both water and sewer revenues.  Hence the restrictions of San
Diego City Charter Section 53 (Water Utility), Section 90.1 (Water
Bonds) and Section 90.2 (Sewer Bonds) must be reviewed to determine if a
waiver of fees is prohibited.
    Fortunately this review has been conducted in numerous prior
opinions from this office. (See 1980 Ops. S.D. City Atty. 69-73; 1967
Ops. S.D. City Atty. 37-40; 1966 Ops. S.D. City Attorney      157-165;
1965 Ops. S.D. City Atty. 23; 1947 Ops. S.D. City Atty. 98-100; 1933
Ops. S.D. City Atty. 526-531; 1932 Ops. S.D. City Atty 362-363; 1932
Ops. S.D. City Atty. 177-182.)  Each yielded the conclusion that the
water and sewer utility is "self sustaining and financially independent"
and by virtue of the series of bonds it has issued, a contract with the
bondholders has been formed from the bond covenants that further
restrict its use of revenues.
    The independent nature of the utility is well described in
the attached City Attorney Opinion No. 80-6 and its August 29, 1967
attachment detailing the then-existing bond indebtedness.  Hence we



reaffirm the conclusion that utility owned property may not be leased to
others without payment of the reasonable value of the property.  See
page 4 of Opinion No. 80-6.  While this opinion is based on 1958 Series
A and B bond covenants that have since been retired (Schedule A-2, page
46 of 1991 Annual Financial Report), the utility has outstanding Sewer
Revenue Bonds, 1961 Term Bonds and Sewer Revenue Bonds, 1966 A and B
(Schedule      A-2, page 78 of 1991 Annual Financial Report), both of
which have similar covenants:
          Section 13(8)
          No Free Service
          . . . No building or other real property of the
              sewer system and no services of the sewer system
              shall be furnished free to other departments of the City.
              The City shall pay into the Sewer Revenue Fund the
              reasonable value of any such services rendered other
              departments of the City and the reasonable rental value of
              any property          so used. "Emphasis added.)
     Just as it did in 1967 (see page 5 of August 29, 1967 memorandum),
so it does twenty-five (25) years later, this covenant plainly prohibits
the free use of any building of the sewer utility.  Hence the department
may not waive fees for the use of these facilities.  Moreover the fees
charged must cover the reasonable value of utility investment since any
lesser charge would amount to an improper subsidy in contravention of
the covenant.
2.     DEFERRING RATES FOR NONPROFIT ORGANIZATIONS
     The requirement of a reasonable rental value of the assets,
however, does not preclude a tiered rate structure.  Rather, different
rental rates can be applied to nonprofit corporations as long as they
satisfy the "reasonable value" test of the bond covenant supra and they
are uniformly applied to all nonprofit organizations.  12 McQuillin,
Municipal Corporations 34.104; July 5, 1990 Memorandum of Law.  Indeed
the City has existing policies favoring lower rates for nonprofit
corporations.  Cf. Council Policy 700-4 and 700-8.
     Hence we have no hesitancy in advising that a tiered fee system may
favor nonprofit corporations.  The caveat, rather, is that a different
fee still must meet the "reasonable value" test of the bond covenants.
Given the previous description of  an independent utility and the
"reasonable value" test, we believe that where fees to nonprofit
corporations cover all actual costs and hence admit of no subsidy by the
utility, this test is met.  While we cannot pass on the precise amounts
listed in your fee schedule, you assert they are all above "actual cost"
and hence should meet this test.
                               CONCLUSION
     Both because of its status as an independent utility under the San
Diego City Charter and its outstanding bond covenants, the Water



Utilities Department is precluded from waiving fees for outside use of
its facilities.  It may, however, establish a tiered system of fees as
long as it is uniformly applied and the fees represent "reasonable
value" for revenue return to the utility.

                                   JOHN W. WITT, City
Attorney
                                   By
                                       Ted Bromfield
                                       Chief Deputy
City Attorney
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