
                            MEMORANDUM OF LAW


DATE:          April 17, 1992


TO:          Tim O'Connell, Assistant to the Mayor


FROM:          City Attorney


SUBJECT:     Mass Mailing Regulations and SEDC Newsletter "UPTREND"


     This is in response to your memorandum of March 2, 1992, which


contains several questions about "UPTREND," a newsletter recently


published by the Southeast Economic Development Corporation ("SEDC").


You note that this newsletter contains several references to and


contains photographs of the Mayor, current Councilmember Stevens, and


former Councilmember Pratt.  You ask several questions about the


newsletter in relation to Proposition 73's mass mailing regulations.


                            BACKGROUND FACTS


     SEDC is a nonprofit public corporation wholly owned by The City of


San Diego ("City").  Under the By-laws, SEDC's Board of Directors is


appointed by the City Council, however, the CouncilF


        Under the City's Charter, the Mayor is one member of the City


        Council for purposes of voting.  San Diego City Charter Section 12.


        In this memorandum the term "Councilmembers" includes the Mayor,


        unless otherwise specified.


does not have


supervisory control over SEDC.  Although the City itself is a member, in


fact the sole member of the Corporation, Councilmembers as individuals


are not members of SEDC.  Neither are they officers or employees of


SEDC.

     This winter, SEDC published Volume 1, Issue 1, of an eight page


brochure or newsletter (copy attached).  It contains several references


to Mayor O'Connor and to City Councilmember Stevens and former


Councilmember Pratt.  Also the Mayor's photograph appears once in the


newsletter; Councilmember Steven's photograph appears once; and, former


Councilmember Pratt's photograph appears twice.


     According to Mark Randolph, Communications Officer for SEDC,


approximately 1,200 copies of the newsletter were printed and most were


distributed to businesses and residences during the last week of January


1992 and all during the month of February 1992.  Some, however, were


taken to community meetings at churches and still others were made


available to the public at SEDC's offices.


     According to Mr. Randolph, earliest preparation of the newsletter


started on December 3, 1991.  Also, according to Mr. Randolph, neither


the Mayor, nor the Councilmembers' knew that their photographs would be


used in the publication or that the publication would make reference to




them.  As a final matter, we also note that Mr. Pratt left office and


Mr. Stevens took office on December 2, 1991.


                                QUESTIONS


     You asked the following four questions:


          1.     Is SEDC an agency with which the Mayor


                      and/or City Councillors are "affiliated" as


                      defined in the FPPC regulations?


          2.     Does this newsletter's treatment of the Mayor


                      and/or City Councilors meet the FPPC regulation's


                      definition of "features an elected official"?


          3.     Do the FPPC regulations and the statutes they


                      implement apply only to elected but not yet seated


                      officials, and/or to individuals who were elected


                      officials but have just vacated the office which is


                      "affiliated" with the applicable agency?  (E.g., a


                      City Councillor is elected or appointed to another


                      public office not affiliated with the agency


                      publishing the mass mailing.)


          4.     How may a public agency report activities similar


                      to those described in the "UPTREND" newsletter


                      without violating the FPPC regulations?


                                ANALYSIS


     The questions presented can be resolved only by examination of the


state's mass mailing regulations, which were adopted as part of


Proposition 73.  Proposition 73 was adopted by the people of California


in June 1988; it amended the Political Reform Act of 1974 (Gov't Code


Section 81000 et seq.).  As adopted, Proposition 73 dealt primarily with


campaign financing, but a portion of it contained language prohibiting


mass mailings made at public expense.F


        Proposition 73 as it relates to fiscal year campaign


        contributions, bans on intra and inter-candidate transfers and the


        ban on expenditure of funds raised before 1989 was invalidated by


        the U.S. Court of Appeals for the 9th Circuit in Service Employees


        International Union, AFL-CIO v. Fair Political Practices


        Commission, 955 F.2d 1312 (9th Cir. 1992).  The mass mailing


        prohibition embodied in Proposition 73, which is at issue here, is


        not affected by the 9th Circuit Court of Appeals' ruling.


 The mass mailing prohibition as


adopted in Proposition 73 reads:  "No newsletter or other mass mailings


shall be sent at public expense."  Gov't Code Section 89001.


Proposition 73 also amended the definition of "mass mailing" to read:


"'mass mailings' means over two hundred substantially similar pieces of


mail, but does not include a form letter or other mail which is sent in


response to an unsolicited request or other inquiry."  (Gov't Code


Section 82041.5.)


     The Fair Political Practices Commission ("FPPC") has adopted an




extensive regulation interpreting these statutes (2 Cal. Code of Regs.


Section 18901).  A copy of Regulation 18901 is attached for your


reference.  Subsection (a) of the regulation states that a mailing will


be prohibited by Gov't Code Section 89001 if certain criteria are met.


This subsection reads in full as follows:


          (a)  Except as provided in subdivision (b), a


              mailing is prohibited by Section 89001 if all


              of the following criteria are met:


               (1)  Any item sent is delivered, by any means, to


                      the recipient at his or her residence, place of


                      employment or business, or post office box.  For


                      purposes of this subdivision (a)(1), the item


                      delivered to the recipient must be a tangible item,


                      such as a videotape, record, or button, or written


                      document.


               (2)  The item sent either:


                    (A)  Features an elected officer affiliated


                      with the agency which produces or sends the


                      mailing, or


                    (B)  Includes the name, office, photograph,


                      or other reference to an elected officer affiliated


                      with the agency which produces or sends the mailing


                      and is prepared or sent in cooperation,


                      consultation, coordination, or concert with the


                      elected officer;


               (3)  (A)  Any of the costs of distribution is paid


                   for with public moneys; or


                    (B)  Costs of design, production, and


                      printing exceeding $50.00 are paid with public


                      moneys, and the design, production, or printing is


                      done with the intent of sending the item other than


                      as permitted by this regulation.


          (4)  More than two hundred substantially similar items are


              sent, in a single calendar month, excluding any item sent


              in response to an unsolicited request and any item


              described in subdivision (b).  (Emphasis added.)


     Most of your questions can be answered by examining the definitions


in the regulation itself.


Analysis of Question No. 1:


     Your first question essentially asks whether SEDC is "affiliated"


with the Mayor or two Councilmembers within the meaning of the statute


and regulations.   Although the answer is not certain, we believe the


answer is "yes."  The phrase "elected officer affiliated with an agency"


is defined as "an elected officer who is a member, officer, or employee


of the agency, or of a subunit thereof such as a committee, or who has




supervisory control over the agency, or who appoints one or more members


of the agency.  2 Cal. Code of Regs. 18901(c)(1).


     In the present case, SEDC is clearly an "agency" within the meaning


of the regulation, since SEDC is the one who produced the publication.


It is less clear whether the Mayor and Councilmembers are "affiliated


with the agency" (SEDC) within the meaning of the regulation.  We say it


is not clear because, although the Council has appointment power over


SEDC's Board of Directors, they do not as individuals have sole


appointment power over SEDC's Board, but rather share that power with


others (that is, with other Councilmembers who are clearly not featured


or even mentioned in the publication).  Our research yielded no formal


FPPC opinion clarifying this ambiguity and a brief review of private


advice letters the FPPC has issued on "mass mailings" that are available


to us yielded nothing to clarify the question.


     Also, we note that the Mayor and Councilmembers do not have


supervisory control over SEDC.  Also, although the City itself is a


member of the Corporation of SEDC, the Councilmembers as individuals are


not members of SEDC.  Neither are they officers or employees of SEDC.


Therefore, only because they share appointment power over SEDC's Board


of Directors may the Mayor and Councilmembers whose photographs and


names appeared in UPTREND, possibly be "affiliated" with SEDC within the


meaning of the regulations.


Analysis of Question No. 2:


     Your second question asks whether the publication "features" the


Mayor as well as a current and a former Councilmember.  The phrase


"feature an elected officer" is defined in the Regulation as follows:


          "Features an elected officer" means that the


              item mailed includes the elected officer's


              photograph or signature, or singles out the


              elected officer by the manner of display of


              his or her name or office in the layout of


              the document, such as by headlines, captions,


              type size, typeface, or type color.


2 Cal. Code of Regs. Section 18901 (c)(2)


     Although under this definition the Mayor and two Councilmembers


appear to have been "featured" in the publication, because their


photographs appeared in the publication, whether they are "featured" in


violation of the regulation is much less clear.  Although under


Regulation 18901(a)(2)(A) an elected officer's photograph in an


affiliated agency's publication appears to be sufficient to trigger a


possible violation of the regulation, that interpretation may not be


true in light of subsection (a)(2)(B) of that regulation (which is


quoted at page 3 above).  Under Regulation 18901(a)(2)(B), a photograph


of an elected officer in an affiliated agency's publication violates the


regulation only if it "is prepared or sent in cooperation, consultation,




coordination, or concert with the elected officer."  In the present


case, we are informed that the use of the Mayor's and Councilmembers'


photographs and references to their names was done without their


knowledge.  Necessarily, then, the publication's use of their


photographs and reference to their names was done without their consent


or cooperation.  Therefore, we believe there was no violation of the


Regulation.

Analysis of Question No. 3:


     Your third question asks whether the phrase "elected officers


affiliated with an agency" applies only to current elected officials or


also to former elected officials.  Although the regulations do not make


the distinction, we think the regulation makes sense when interpreted to


include only current Councilmembers.  After all, former Councilmembers


do not have appointment powers or supervisory control over their


affiliated agencies after they leave office.


     However, sometimes a publication may be printed during one


Councilmember's term and distributed during the next Councilmember's


term.  If the rest of the regulation's criteria are met, violations of


the statute and regulation may partially occur during both


Councilmembers' terms, even though one Councilmember is no longer in


office.

     In the present case, according to the facts provided by Mr.


Randolph, preparation of the SEDC newsletter began in December 3,  1991,


printing occurred in early January 1992 and distribution occurred in


late January and during February 1992.  Well over 200 have been


distributed to businesses during that time period of approximately six


weeks.  Since Mr. Stevens took office on December 2, 1991, we find that


Mr. Stevens was an elected officer within the meaning of this regulation


during the preparation, printing and distribution of the newsletter.


Because preparation of the newsletter started one day after Mr. Pratt


left office, we find that Mr. Pratt was not an "elected officer" within


the meaning of the regulation.


Analysis of Question No. 4:


     Your last question asks how a public agency may report activities


similar to those described in the SEDC publication without violating the


FPPC regulation.  To answer, we can only suggest that agency officials


read and become familiar with the statute and regulations.  If they have


further questions, they can ask their own attorney, or call the FPPC's


Legal Division at (916) 322-5901.


                         JOHN W. WITT, City Attorney


                         By


                             Cristie C. McGuire


                             Deputy City Attorney
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Attachments



cc     Jerry Groomes, President, SEDC


     Robert Pearman. Attorney for SEDC


     Mark Randolph. Communications Officer, SEDC


     Allisyn Thomas, Deputy City Attorney


ML-92-37


