
                            MEMORANDUM OF LAW


DATE:          April 28, 1992


TO:          Dean Gipson, Associate Civil Engineer, Clean Water Program


FROM:          City Attorney


SUBJECT:     Imposition of Reclaimed Water Facilities Conditions on


              Previously Approved Subdivision Tentative Maps


      This responds to your memorandum of February 27, 1992 regarding the


subject noted above.  Your question concerned the tentative subdivision


maps of several developersF


        Carmel Valley Village was given as an example, TM 83-0096,


        approved by Planning Commission Subdivision Board on September 13,


        1984.  Developer is Carlsberg Construction, Inc.


which were approved prior to the City


Council's adoption of an ordinance on July 24, 1989, relating to the


establishment of a "Water Reclamation Master Plan and Implementing


Procedures."  See San Diego Municipal Code (SDMC) sections 64.0801 et


seq.  At issue is whether the requirements of the reclaimed water


ordinance may be imposed on those tentative maps which were earlier


approved without any mention of reclaimed water facilities conditions.


As we explain below, the general answer to the question is negative.


     Initially, it should be noted that your question, and hence this


answer, is limited to address only the provisions of the Subdivision Map


Act (Government Code sections 66410 et seq.) which relate to the


approval of tentative and final maps.  We therefore recite the relevant


general rule of the Map Act, but exclude discussion of non-statutory


processes, such as development agreements, which involve a contractual


and therefore different analysis.  Also, while we believe the general


rule of the Map Act will control in most cases where this reclaimed


water facilities issue arises (Carmel Valley Village included), there


may be extraordinary circumstances in some cases where exceptions could


apply.

     The express general rule of the Map Act is stated as follows:  "In


determining whether to approve or disapprove an application for a


tentative map, a local agency shall apply only those ordinances,


policies, and standards in effect at the date the local agency has


determined that the application is complete ...." Government Code


section 66474.2(a).  A final or parcel map may not be disapproved if it


is in substantial compliance with a previously approved tentative map.


Government Code section 66474.1.  A local agency must approve a final


map that conforms to a previously approved tentative map if the


subdivider has complied with all conditions attached to the earlier




approval.  Youngblood v. San Diego County Board of Supervisors, 22 Cal.


3d 644, 654 (1978).  With respect to noncompliance with local


ordinances, a final map can be disapproved only for failure to meet or


perform any of the requirements or conditions which were applicable to


the subdivision at the time of approval of the tentative map.


Government Code section 66473.  Where a developer has relied on a


tentative map approval with conditions and has produced a final tract


map which satisfies those conditions, he is entitled to an acceptance


and approval of that final map without imposition of new or altered


conditions by the local governing agency.  South Central Coast Regional


Commission v. Charles Pratt Construction Co., 128 Cal. App. 3d 830


(1982); El Patio v. Permanent Rent Control Board, 110 Cal. App. 3d 915


(1980).

     The rationale for this rule was stated by the Supreme Court in


Youngblood as follows:


               The purpose of (Business and


              Professions Code) section 11549.6 (now


              recodified as Government Code section


              66474.1), as we perceive it, was to confirm


              that the date when the tentative map comes


              before the governing body for approval is the


              crucial date when the body should decide


              whether to permit the proposed subdivision.


              Once the tentative map is approved, the


              developer often must expend substantial sums


              to comply with the conditions attached to


              that approval.  These expenditures will


              result in the construction of improvements


              consistent with the proposed subdivision, but


              often inconsistent with alternative uses of


              the land.  Consequently, it is only fair to


              the developer and to the public interest to


              require the governing body to render its


              discretionary decision whether and upon what


              conditions to approve the proposed


              subdivision when it acts on the tentative


              map.  Approval of the final map thus becomes


              a ministerial act once the appropriate


              officials certify that it is in substantial


              compliance with the previously approved


              tentative map.  (Citations omitted.)


     Id. at  924.

     A limited exception to the foregoing rule may apply where local


ordinances or policies, though not enacted, have been publicly noticed


at the time a tentative map is approved and where the local agency has


already initiated action toward adoption.  Government Code section




66474.2(b).  However, even in such a case, if the subdivision applicant


requests changes in applicable ordinances, policies, or standards in


connection with the same development project, those ordinances,


policies, and standards adopted pursuant to the applicant's request


shall apply.  Government Code section 66474.2(c).


     Thus, the general answer to your question is negative:  The City


would not be able to impose the requirements of its reclaimed water


ordinance on previously approved tentative maps.  This general rule


should be applied on case-by-case basis with respect to each map,


however, as circumstances may be such that Section 66474.2(b) pertains.


     A further point should be made of the present lack of detail with


respect to what conditions exactly will be imposed on tentative maps in


furtherance  of the objectives of the reclaimed water ordinance.  SDMC


sections 64.0801 et seq. proclaim the public policy of enforcing the use


of reclaimed water rather than potable water where feasible.  See, SDMC


section 64.0802.  To this end, SDMC section 64.0806 requires the City to


"prepare and adopt a Water Reclamation Master Plan to define, encourage,


and develop the use of reclaimed water within its boundaries."  At this


time, however, the City has not yet adopted such a Master Plan, and


therefore the City's own intentions have not been specifically defined


and officially committed.  The reclaimed water ordinance declares a


policy and requires program implementation, but until the program is in


place, a developer will have no knowledge of specific facilities


requirements.  Presently, there is nothing firm and certain to indicate


to developers whether or when reclaimed water will be available to their


proposed subdivisions.


     Thus, while tentative map applications made at the time of or


subsequent to enactment of the reclaimed water ordinance may properly be


conditioned upon compliance with it (Government Code section 66473),


compliance would presently amount to nothing more than acknowledging the


City's policy and intentions.  This is because the ordinance does not


itself define specific requirements, but instead calls for adoption of a


Master Plan to develop the details.  Until such time as the Master Plan


is adopted, compliance with the ordinance has little meaning or effect.


                    JOHN W. WITT, City Attorney


                    By


                        Frederick M. Ortlieb


                        Deputy City Attorney
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