
                                MEMORANDUM OF LAW

        DATE:          July 22, 1992

TO:          Charles G. Abdelnour, City Clerk

FROM:          City Attorney

SUBJECT:     Constitutionality of Religious Invocations at City
                      Council Meetings

             This is in response to your memorandum of May 20, 1992, to
        the City Attorney.  You asked two questions:  1) whether a
        religious invocation at the opening of City Council meetings as
        currently required by San Diego Municipal Code section 22.0101
        (Rule 3) is constitutional; and, 2) assuming an invocation is
        constitutional, whether The City of San Diego may, either by
        direct action of the City Council or via the City Clerk, censor
        or otherwise impose "prior restraints" on the content of the
        invocation.
                                BACKGROUND FACTS
             San Diego Municipal Code ("SDMC") section 22.0101 is
        entitled the "Permanent Rules of the Council."  Each Council Rule
        specifies the procedure(s) the Council must follow.  Rule 3
        details the procedure for Council meetings and the order in which
        Council matters are handled.  Among other things, Rule 3 requires
        an invocationF
        The first definition listed in Webster's Dictionary for the
        term "invocation" is:  "the action or an act of petitioning for
        help or support . . .: a prayer of entreaty that is usually a call
        for the divine presence and is offered at the beginning of a
        meeting or service of worship."  Webster's Third New International
        Dictionary, 1190 Unabridged (1965).
to be held at the beginning of Council meetings.
        Unlike other Council Rules which allocate specific
        responsibilities to the City Clerk, Rule 3 does not specifically
        assign responsibility for the invocation to the City Clerk.
        However, we understand that the duty to arrange for the
        invocation has fallen on the City Clerk by virtue of implicit
        delegation by the City Council.
                                    ANALYSIS
             There are both federal and California cases discussing the



        issues you present.  Each of your questions is analyzed
        separately below.
             Question No. 1:
             Your first question essentially asks whether the City's
        requirement of opening Council meetings with a religious
        invocation is valid under both the U.S. and California
        Constitutions.  Construing the first amendment of the U.S.
        Constitution, the United States Supreme Court has upheld the
        practice of having invocations at the opening of legislative
        sessions in the leading case of Marsh v. Chambers, 463 U.S. 783
        (1983).  In that case, the Court held that ""t)he opening of
        sessions of legislative and other deliberative public bodies with
        prayer is deeply embedded in the history and tradition of this
        country . . . "T)he practice of legislative prayer has coexisted
        with the principles of disestablishment and religious freedom."
        Marsh at 786.  (Emphasis added.)  The Court made specific
        reference to the fact that on September 25, 1789, three days
        after the appointment of chaplains was authorized by the first
        Congress, the language of the Bill of Rights was finalized.  The
        conclusion was that legislative invocations were not violative of
        the then new Bill of Rights.
             More recent cases construing the U.S. Constitution have
        upheld similar practices.  See, for example, Zwerling v. Reagan,
        576 F. Supp. 1373 (S.D. Cal. 1983) (upholding presidential
        proclamation of 1983 as the year of the Bible, citing with
        approval the language of Marsh v. Chambers); United States v.
        Woodley, 726 F.2d 1328, 1338 (9th Cir. 1983) (citing Marsh with
        approval, including discussion of Congressional debate, showing
        the "subject was considered carefully and the action not taken
        thoughtlessly"); and Van Zandt v. Thompson, 839 F.2d 1215, 1219
        (7th Cir. 1988) citing Marsh with approval, stating ""t)he court
        viewed a legislature's internal spiritual practice as a special
        case."  Id.  "We read Marsh to derive partly from the traditions
        of the nation and of the states and partly from a degree of
        deference to the internal spiritual practices of another branch
        of government or of a branch of the government of another
        sovereign."  Id.
             Also construing the U.S. Constitution, the California
        Supreme Court in Sands v. Morongo Unified School District, 53
        Cal. 3d 863 (1991) cited Marsh v. Chambers with approval and, in
        a concurring opinion, stressed the historical importance of
        legislative prayer in this country:
                  Public prayer is an American
                      tradition.  It has occupied . . . a
                      long and honorable place in our



                      public lives . . . .  Our national
                      experience teaches that the mutual
                      independence of church and state is
                      the most conducive system to
                      religious freedom and social and
                      political tranquility.  Public prayer
                      does not threaten that harmony or the
                      liberty of conscience which underlies
                      it.  On the contrary, it is through
                      such occasions that we reinforce and
                      celebrate the rich diversity that has
                      made us a great and noble people.
        Sands v. Morongo, 53 Cal. 3d at 917-918 (Arabian, J.,
        Concurrence).  See also, Bennett v. Livermore Unified School
        District, 193 Cal. App. 3d 1012, 1022 (1987) (legislative prayer
        is acceptable, although school invocations are not).  The United
        States Supreme Court in the very recent case of Lee v. Weisman,
        60 U.S.L.W. 4723 (June 24, 1992), which held that having clergy
        offer prayers as part of an official public school graduation
        ceremony violated the Establishment Clause of the U.S.
        Constitution, specifically approved of the holding in Marsh v.
        Chambers, 463 U.S. 783 (1983).
             As applied to the precise question presented, there is no
        case on point construing article I, section 4, or article XVI,
        section 5, of the California Constitution, which are California's
        equivalent to the first amendment of the U.S. Constitution.
        Absent case law interpreting these California constitutional
        provisions as applied to the instant case, we find that federal
        constitutional law provides the guidance necessary to answer your
        question and federal law should be followed. Applying the
above-cited federal law principles to the present facts, we find that
        the City Council may lawfully require a religious invocation to
        open the City Council meetings and that to do so does not violate
        the U.S. or California Constitutions.
             Question No. 2:
             Your second question asks whether the City may censor or
        otherwise impose "prior restraints" on the content of the
        invocation.  Again, the case of Marsh v. Chambers answers the
        question.  Marsh dealt with the practice of the Nebraska state
        legislature opening each legislative day with a prayer by a
        chaplain paid by the state.  The U.S. Supreme Court in Marsh
        stated that:
                  The content of the prayer is not of
                      concern to judges where, as here,
                      there is no indication that the



                      prayer opportunity has been exploited
                      to proselytize or advance any one, or
                      to disparage any other, faith or
                      belief.  That being so, it is not for
                      us to embark on a sensitive
                      evaluation or to parse the content of
                      a particular prayer.
        Marsh at 794.
             Further, the chaplain in Marsh had characterized "his
        prayers as 'nonsectarian,' 'Judeo-Christian,' and with 'elements
        of the American civil religion.'  Although some of his earlier
        prayers were often explicitly Christian, Palmer "the state-paid
        chaplain) removed all references to Christ after a 1980 complaint
        from a Jewish legislator."  Marsh at 793 n.14.
             Under the guidelines set forth in the Marsh case, it is
        clear that the City Council may impose constraints on persons
        invited to present invocations at Council meetings, for example,
        by requiring them to be nondenominational.  The City Council may
        delegate that authority to the City Clerk.  If it does so,
        however, the City Council should define the scope of the City
        Clerk's duty with respect to placing limits on the content of
        invocations; that definition may be accomplished either in its
        Council Rules or by other written direction.
             As a final matter, we note that your second question
        specifically asks whether "prior restraints" may be imposed on
        the invocations.  The "prior restraint" doctrine is applied in
        cases involving "free speech" activities which are protected by
        both the U.S. and California Constitutions.  The giving of an
        invocation at the invitation of the City Council, however, is not
        considered to be a free speech activity, and the use of the term
        "prior restraint" is therefore a misnomer as applied to these
        facts.
                                   CONCLUSION
             The practice of opening legislative sessions with an
        invocation is a long-standing, legally acceptable custom.  The
        content of invocations was found by the U.S. Supreme Court to be
        irrelevant as long as active proselytizing was not taking place.
        Marsh v. Chambers, 463 U.S. 783 (1983).  The City Council may, if
        they so desire, request that invocations be nondenominational,
        but the Council is not required legally to do so.  The Council
        may delegate its authority to the City Clerk to ask invited
        speakers to present nondenominational invocations.

                            JOHN W. WITT, City Attorney
                            By



                                Cristie C. McGuire
                                Deputy City Attorney
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