
                            MEMORANDUM OF LAW


DATE:          February 4, 1992


TO:          Severo Esquivel, Deputy City Manager


FROM:       City Attorney


SUBJECT:     Proposed Imposition of Surcharge on all Development and


              Land Use Permits


     This memorandum is in response to your request that this office


assess the legality of imposing a "surcharge" on all development projects


and land use permits to be used for general enforcement purposes and not


necessarily for enforcement actions related to that permit.  You have


also asked for background information regarding such a surcharge and any


restrictions on its usage.


     After reviewing this proposal, it is the conclusion of this office


that unless the surcharge is reasonably related to the development


project or land use permit and also confers a benefit upon the permittee,


the surcharge is likely to be considered a special tax rather than a


regulating fee and would require two-thirds voter approval.


1.     Legality of Imposing a Surcharge on Permit Fees in General


     The term "surcharge" in general is most frequently used in


California caselaw and statutes as well as Attorney General Opinions to


refer to an extra fee charged to an existing fee or fine for the purposes


of funding a special program or project.  Some examples are:  1)  Health


and Safety Code section 10605(b) which establishes a surcharge of $4.00


to be added to the fee for obtaining a certified copy of a birth


certificate; the surcharge is used to fund either the County Children's


Trust Fund or the State Children's Trust Fund pursuant to the Welfare and


Institutions Code.  See 66 Op. Cal. Att'y Gen. 170 (1983);  2)


Government Code section 76000 establishes a surcharge of $1.50 to be


added to fines imposed for parking offenses; the monies raised by the


surcharge are used to fund the construction of justice facilities and the


justification for the surcharge is that the processing of parking cases


in the courts is a heavy burden on the court facilities.  See 65 Op. Cal.


Att'y Gen. 568 (1982).  See also  West Hollywood Concerned Citizens v.


City of West Hollywood, 232 Cal. App. 3d 486 (1991), holding valid a city


ordinance charging landlords an additional surcharge to be added to a


registration fee for rental units which is then used to fund a rent


control program.


     In order to clearly assess the legality of the City Manager's


proposal to add a "surcharge" to permit fees, it would be more accurate


to characterize the proposed surcharge as merely an increase in the


existing fee amount charged for development and land use permits.


     Any increase in the amount of fees presently charged for these


permits would have to follow the rule for the enactment of permit fees in




general.  Essentially, any permit fee imposed pursuant to a


municipality's regulatory power, must not exceed the cost of issuing the


permit and of inspecting and regulating the permitted activity.  9


McQuillan, Mun. Corp., Section 26.32b (3d ed. rev.).  See Mills v. County


of Trinity, 108 Cal. App. 3d 656 (1980), holding that any regulatory fee


must not "exceed the sum reasonably necessary to cover the costs of the


regulatory purpose sought" in order to be considered a fee rather than a


tax.  In United Business Commission v. City of San Diego, 91 Cal. App. 3d


156, 165 (1979), a fee charged for building permits and signs was upheld


as regulatory in nature as the amount of the fee did not exceed the


expenses necessary in carrying out the regulatory procedure of


"investigation, inspection, and maintenance of a system of supervision


and enforcement."


     In short, if the City can justify that the proposed increase in


permit fees is necessary to cover increased costs of regulation, then the


additional monies charged are legally valid.  Courts generally look to


the language of the ordinance imposing the fee and to cost analysis


reports and studies prepared by government officials in evaluating


whether a particular fee is for cost reimbursement or revenue raising


purposes.  71 Op. Cal. Att'y Gen. 286 (1988); United Business Commission,


91 Cal. App. 3d at 165-168.


     A general rule of thumb which can be used in ensuring that a permit


fee is regulatory in nature is to examine whether the permit fee bears a


reasonable relation to the necessary or probable cost of regulation or


providing the service.  Plumas County v. Wheeler, 149 Cal. 758 (1906); 9


McQuillan, Mun. Corp., Section 26.15 (3d ed. rev.).  Please note,


however, that a permit fee must be definite in amount or dependent upon


an established, definite and legal measure and not left to the


unrestricted discretion of government officials.  9 McQuillan, Mun.


Corp., Section 26.32a (3d ed. rev.).


     For general background information, it is important to keep in mind


that any fee, whether it be for a license or permit or merely for


purposes of cost recovery must be carefully analyzed to ensure that it is


enacted for regulatory purposes under the City's police power and not


merely for revenue raising purposes.  If enacted purely for revenue


raising purposes, then the fee constitutes a "special tax" within the


meaning of Section 4 of Article XIIIA of the California Constitution


(Proposition 13) and thereby requires the approval of two-thirds of the


voters before imposition.


     To determine whether a governmental fee is actually a regulatory


fee under the police power rather than merely a revenue raising fee,


courts traditionally will analyze the use of the fee involved rather than


relying on its label.  United Business Commission, 91 Cal. App. 3d at


165; Mills v. County of Trinity, 108 Cal. App. 3d 656 (1980).  Here the


City Manager has clearly stated that the "surcharge" to be added to


development and land use permits is to be used for general enforcement




purposes.  A fee used for general enforcement purposes is generally


considered to be a regulatory fee which can be imposed pursuant to the


direct grant of police power to a municipality under Article IX, Section


7 of the California Constitution.  Furthermore, land use regulations have


been held by the courts to fulfill a legitimate public welfare purpose


under the police power.  Mills v. County of Trinity, 108 Cal. App. 3d


656, 662 (1980).


2.     Legality of Charging a Permit Fee to be used for Enforcement


      Purposes not Necessarily Related to that Permit.


     Hypothetically speaking, your proposal would involve assessing fees


for new development projects and land use permits for the general


city-wide enforcement of litter, fire, building or other regulations or


services.

     Keeping in mind that a permit fee can be defined as "a charge for


the privilege granted by the permit," 9 McQuillan, Mun. Corp.,   Section


26.32 (3d ed. rev.), and the holding in United Business Commission v.


City of San Diego, 91 Cal. App. 3d 156 (1978), which stated that a permit


fee must be related to the inspection, inventory, administration and


enforcement cost of the permit in question, it would follow that any


increase in development and land use permit fees should be based on an


increase in the cost of enforcement related to that particular land use


permit, not general city-wide enforcement costs.  Again, any monies


exceeding the regulatory costs mentioned above will likely be considered


a "special tax" and therefore subject to voter approval.


     In absence of caselaw directly on point, it is helpful to look at


the legal parameters applicable to development fees in California which


are designed to compensate the public for any increased burden on public


services which can be attributed to the new development.  Fees charged to


developers are a valid exercise of the police power and are not


considered to constitute a special tax so long as the fee does "not


exceed the reasonable cost of providing the service or regulatory


activity for which the fee is charged and which is not levied for general


revenue purposes."  Bixel Associates v. City of Los Angeles, 216 Cal.


App. 3d 1208, 1211 (1989); Gov't Code Section 50076.  Municipalities must


justify and account for developer fees imposed as a condition of approval


of a development project.  Gov't Code Section 66000 through 66003.


     The U.S. Supreme Court and California courts have held that there


must be some connection or "nexus" which exists between the burdens


created by a particular development and the condition imposed by the


government.  Nollan v. California Coastal Commission, 107 S. Ct. 3141


(1987); Surfside Colony Ltd. v. California Coastal Commission, 226 Cal.


App. 3d 1260, 1263 (1991); See also Russ Bldg. Partnership v. City and


County of San Francisco, 199 Cal. App. 3d 1496 (1987), which upheld an


ordinance requiring owners of new buildings to pay a transit fee as a


condition of obtaining a certificate of completion and occupancy.  The


Court in Russ Bldg. Partnership found the fee to be directly related and




limited to the cost of increased municipal transportation services caused


by the particular development.  Using the legal requirements applicable


to development fees as a guide, it would follow that in order to justify


any increase in development and land use permit fees, the increase should


be directly related to cost of enforcement for that particular permit.


     Furthermore, California caselaw cautions against charging one group


of citizens for services irrespective of whether the services are used by


or rendered to those citizens.  62 Op. Cal. Att'y Gen. 831 (1971).  In


the case of City of Glendale v. Tronsden, 48 Cal. 2d 93, 102 (1957), the


Court held that a garbage fee charged to all residents, irrespective of


use, constituted a tax.  See also Bixel Associates v. City of Los


Angeles, 216 Cal. App. 3d 1208 (1989), holding a fire hydrant fee charged


to a developer was invalid as it did not bear a fair and reasonable


relation to the developer's benefit from the fee.  Given the decisions


above, it could conceivably be argued that an applicant required to pay a


fee for a land use permit who is actually being charged for services not


related to that permit, i.e., building code enforcement and who receives


no direct benefit from the enforcement of building laws, is in essence


being charged a special tax.


     The term special tax is referred to in Government Code section


50076 as follows:  "`Special tax' shall not include any fee which does


not exceed the reasonable cost of providing the service or regulatory


activity for which the fee is charged and which is not levied for general


revenue purposes." (Emphasis added.)   See also Mills v. County of


Trinity, 108 Cal. App. 3d 656, 660 (1980), holding special taxes to


"exclude charges against particular individuals for governmental


regulatory activities where the fees involved do not exceed the


reasonable expense of the regulatory activities."


     In sum, the "surcharge" or increase in permit fees must be shown to


be reasonably related to the development project or land use permit and


confer a benefit upon the permittee or it is likely to be considered a


special tax rather than a regulatory fee and will require two-thirds


voter approval.


                              JOHN W. WITT, City Attorney


                              By


                                  Diane Silva-Martinez


                                  Deputy City Attorney
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