
                                MEMORANDUM OF LAW


        DATE:          October 12, 1992


TO:          Larry B. Grissom, Retirement Administrator


FROM:          City Attorney


SUBJECT:     Legislative Officers' Retirement Plan Vesting


                      Requirements - San Diego Municipal Code Sections


                      24.0541 et seq.


             Recently you asked for clarification of the vesting


        requirements for the Legislative Officers' Retirement Plan


        ("LORP") set forth in San Diego Municipal Code ("SDMC") sections


        24.0541 et seq.  Specifically, you have asked whether there is


        any conflict with these requirements as they relate to the


        vesting provisions set forth in Section 141 of the Charter for


        the City of San Diego ("Charter section 141").  After reviewing


        the City's Charter, the LORP and other relevant authority, we


        conclude that there is no conflict with the vesting provisions


        set forth in either the Charter or the LORP.  Our analysis


        follows.

                                   BACKGROUND


             The LORP was established pursuant to Ordinance No. O-10479


        N.S., effective January 12, 1971, to provide, on an optional


        basis for the Mayor and City Council members who wished to become


        members of the Retirement System, a separate plan for service and


        disability retirement.  The age and service requirements for the


        LORP were set forth in SDMC section 24.0545.  Substantively, this


        section has not been amended since its enactment.  It provides:


                       Upon his written application


                      to the Board of Administration, a


                      legislative officer who is a member


                      of this system shall be retired and


                      thereafter shall receive for life the


                      service retirement allowance provided


                      in Section 24.0546 if the member a)


                      is 60 or more years of age and has 4


                      or more years of creditable service


                      at retirement, or b) has 20 or more


                      years of creditable service at


                      retirement, regardless of his age, or




                      c) has 15 or more years of creditable


                      service at an age less than 60 with


                      the retirement allowance reduced by


                      2% for each year and fractional year


                      under 60.  (Emphasis added.)


             As currently drafted, Charter section 141 provides in


        pertinent part:


                       The Council of the City is


                      hereby authorized and empowered by


                      ordinance to establish a retirement


                      system and to provide for death


                      benefits for compensated public


                      officers and employees, other than


                      those policemen and firemen who were


                      members of a pension system on June


                      30, 1946.  No employee shall be


                      retired before reaching the age of


                      sixty-two years and before completing


                      ten years of continuous service,


                      except such employees may be given


                      the option to retire at the age of


                      fifty-five years after twenty years


                      of continuous service with a


                      proportionately reduced allowance.


                      Policemen, firemen and full time


                      lifeguards, however, who have had ten


                      years of continuous service may be


                      retired at the age of fifty-five


                      years, except such policemen, firemen


                      and full time lifeguards may be given


                      the option to retire at the age of


                      fifty years after twenty years of


                      continuous service with a


                      proportionately reduced allowance.


                      (Emphasis added.)


             The alleged conflict arises in the age and service


        requirements set forth in Charter section 141 (age 62, 10 years


        of continuous service) and SDMC section 24.0545 (age 60, 4 years


        of continuous service).  Although at first glance these


        provisions appear to suggest a conflict, further review compels a


        contrary result.


                                   DISCUSSION


             As originally enacted, Charter section 141 empowered the


        Council to establish a retirement system for "public employees


        other than policeman and fireman (who are now members of a


        pension system) and elective officers, and members of commissions




        who serve without pay; . . ."  Charter section 141, adopted at


        General Election on April 8, 1931, approved by the Legislature on


        April 15, 1931.  As can be seen from the foregoing, elective


        officers and non-compensated commission members were expressly


        excluded from coverage.


             In addition, Charter section 141, as originally enacted,


        provided further "that in no retirement system, so established


        shall an employee be retired - except in case of disability,


        incapacitating the employee for the performance of his duties -

        before he reaches the age of sixty-two and before ten years of


        continuous service; . . ."  (Emphasis added.)  A similar 10-year


        limitation was placed on safety members who were age fifty-five.


        Separate age restrictions (general members - age 50, safety


        members - age 55) were imposed for twenty years of service.


             Charter section 141 was subsequently amended on June 8,


        1954, effective January 10, 1955.  According to this amendment,


        the previously used term "public employee" was changed to


        "compensated public officers and employees, . . . ."  In


        addition, the previous exclusion from coverage in the Retirement


        System for elective officers and non-compensated commission


        members was removed.  The age and service requirements for


        general and safety member employees set forth above remained.


        Significantly, however, neither age nor service requirements were


        introduced for the newly included "compensated public officers."


             Since the Charter is silent on the terms and conditions for


        service retirements for "compensated public officers," the real


        issue is whether the Council had the authority in 1971 when


        enacting Ordinance No. O-10479, N.S., establishing the LORP, to


        set age and service requirements different than those set for


        City "employees" in Charter section 141.  We conclude that the


        Council did have such authority.  The age and service


        requirements set forth in SDMC section 24.0545 are lawful.


        Longstanding rules of statutory construction support our


        conclusion.


             Generally speaking, "the city charter represents the


        supreme law of the city, subject only to conflicting provisions


        in the state and federal constitutions, or to preemptive state or


        federal law.  The charter supersedes all municipal laws,


        ordinances, rules or regulations that are inconsistent with its


        provisions."  2 McQuillin, The Law of Municipal Corporations 841


        (3d ed. 1988).


             Specifically, Article XI, section 5, subdivision (b) of the


        state constitution gives full power to charter cities to provide


        for the compensation of their employees.  In this context, "it


        is clear that provisions for pensions relate to compensation and


        are municipal affairs within the meaning of the Constitution."




        (Citation omitted.)  Grimm v. City of San Diego, 94 Cal. App. 3d


        33, 37 (1979).


             With respect to well-settled rules of statutory


        construction involving our City's Charter, the Court of Appeal


        has held:


                  The charter operates not as a grant


                      of power, but as an instrument of


                      limitation and restriction on the


                      exercise of power over all municipal


                      affairs which the city is assumed to


                      possess; and the enumeration of


                      powers does not constitute an


                      exclusion or limitation. Citations.


                      . . .  All rules of statutory


                      construction as applied to charter


                      provisions citations are


                      subordinate to this controlling


                      principle . . . .  A construction in


                      favor of the exercise of the power


                      and against the existence of any


                      limitation or restriction thereon


                      which is not expressly stated in the


                      charter is clearly indicated . . . .


                      Thus in construing the city's charter


                      a restriction on the exercise of


                      municipal power may not be implied.


                      Citations.


             Id. at 38.


             In approaching our task of construing Charter section 141,


        we are further guided by additional principles of statutory


        construction.  They include:


                  Effect should be given, if


                      possible, to every section,


                      paragraph, sentence, clause and word


                      in the instrument and related laws


                      . . . .  When the words used are


                      explicit, they are to govern . . . .


                      Words must be interpreted in the


                      sense in which they are ordinarily


                      used and understood, unless some


                      other interpretation is clearly


                      indicated by the charter.


             2 McQuillin, The Law of Municipal Corporations 916 (3d ed.


        1988).

             Applying these principles to the age and service


        requirements for "employees" set forth in Charter section 141 and




        the age and service requirements for legislative members


        (compensated public officers) in SDMC section 24.0545, we find no


        conflict between these provisions.  The statutory scheme under


        scrutiny provides for the establishment of a retirement system


        for "compensated public officers" and "employees" by the city


        council through ordinance.  Charter section 141.  Importantly,


        Charter section 141 expressly identifies two separate


        classifications of public employment.


             In this regard, we note "a distinction is commonly drawn


        between a public officer and a public employee.  A person is not


        a public officer unless he holds a 'public office' created by the


        Constitution or some legislative body, the office existing


        independently of the person in it."  Witkin, Summary of


        California Law Agency and Employment Section 8 pp. 25-26.


        Specifically,


                       A public officer is a public


                      agent and as such acts only on behalf


                      of his principal, the public, whose


                      sanction is generally considered as


                      necessary to give the act performed


                      by the officer the authority and


                      power of a public act or law.  The


                      most general characteristic of a


                      public officer, which distinguishes


                      him from a mere employee, is that a


                      public duty is delegated and


                      entrusted to him, as agent, the


                      performance of which is an exercise


                      of a part of the governmental


                      functions of the particular political


                      unit for which he, as agent, is


                      acting.


             Sharpe v. City of Los Angeles, 136 Cal. App. 732, 737


        (1934).

             In light of the real and substantial differences between


        public officer and public employee, the City Charter's express


        use of both terms, and the principles of statutory construction


        outlined above, we conclude that the express limitations imposed


        on service retirements for employees do not apply equally to


        compensated public officers.  Our inquiry does not stop here,


        however.  Charter section 146 further empowers the council "to


        enact any and all ordinances necessary, in addition to the


        ordinance authorized in Section 141 of this Article, to carry


        into effect the provisions of this Article; . . ."  Moreover,


        "any and all ordinances so enacted shall have equal force and


        effect with this Article and shall be construed to be a part




        hereof as fully as if drawn herein."  Charter section 146.


             Although age and service limitations were placed on service


        retirements for "employees," no such limitations were placed on


        service retirements for "compensated public officers."  Not faced


        with any such limitations or restrictions and pursuant to the


        authority set forth in Charter section 146, the Council had the


        power to establish different age and service requirements for


        service retirements for its elected members who elect to join the


        Retirement System.


                                   CONCLUSION


             The LORP, established by Ordinance No. O-10479, N.S.,


        effective on January 12, 1971, was validly enacted pursuant to


        the Council's authority under Charter sections 141 and 146.


        Absent any Charter-imposed restrictions based on age or service


        for compensated public officers, the Council was free to


        establish the criteria for service retirements for its members


        who subsequently elected to join the Retirement System.


                            JOHN W. WITT, City Attorney


                            By


                                Loraine L. Etherington


                                Deputy City Attorney
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