
                                MEMORANDUM OF LAW

        DATE:          November 24, 1993

TO:          Councilmember Judy McCarty

FROM:          City Attorney

SUBJECT:     Landslide on Decanture Court

             In your memorandum of October 26, 1993, copy attached, you
        asked me if a waiver of the fees for a grading permit issued to
        the Boettchers who live on Decanture Court is legally allowed.
             As noted in the Engineering and Development Director's
        memorandum of August 2, 1993 (copy attached), if the fees were
        waived, funds to reimburse the Engineering and Planning
        Departments would be required.  The cost reimbursement fee
        program is based upon each applicant paying for what the City has
        to spend to process his permit.  If the fees were waived, it
        would create a deficit in the accounts equal to the amount
        waived.  When fees can be waived, this amount is normally charged
        to the City's General Fund.  If this were to be accomplished the
        Manager would have to identify an available source of funds.
             The second issue relates to the public purpose requirement
        for the expenditure of public moneys.  The Constitution and the
        City Charter prohibit the City from paying out money if it is not
        for a public purpose.  (CA Const. Art. XVI, section 6, and
        Charter section 93.)  The City Manager's office has indicated
        that this permit is for a private purpose activity.  The City has
        established a uniform cost recovery program for the processing of
        private activity permits.  If the fees for the permit were
        waived, the Boettchers would receive a windfall of several
        thousand dollars worth of City services, while all other citizens
        in similar circumstances would be required to pay such fees.  As
        the Manager has indicated, there appears to be no public purpose
        for this expenditure, therefore the City is unable to pay the
        fees for the Boettchers out of any public fund.
             In summary, once the city establishes a citywide cost
        recovery fee program, all citizens in similar circumstances must
        be required to pay such fees.  Neither the City Manager nor the
        City Council is allowed under such circumstances to waive fees
        for certain individuals since, in the absence of some identified



        public purpose, such a waiver constitutes a gift of public funds
        in violation of the state constitution and the city charter.

                                John W. Witt
                                City Attorney
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