
                                MEMORANDUM OF LAW


        DATE:          February 5, 1993


TO:          Larry Grissom, Retirement Administrator


FROM:          City Attorney


SUBJECT:     Legislative Retirement Plan


             In a memorandum dated January 14, 1993, you direct our


        attention to a recent change in the San Diego City Charter


        ("Charter").  You ask us whether this Charter amendment requires


        any responsive course of action by the Retirement System.  Our


        evaluation and recommendation follows.


                                     BACKGROUND


             A ballot initiative known as Proposition E was included on


        the ballot in the general election held on November 3, 1992, and


        approved by a majority vote of the people of the City of San


        Diego.  Proposition E amended sections 10 and 12 of the Charter


        to create a Council district election timing scheme which will


        eventually synchronize all Council district elections with


        California State elections by the year 1998.


             As amended, Charter sections 10 and 12 require that in the


        primary and general election of 1993, Council members for


        Districts 1, 3, 5, and 7 shall be chosen by the electors for a


        term of three (3) years and thereafter they shall be elected for


        a regular term of four (4) years.  In the primary and general


        election of 1995, Council members for Districts 2, 4, 6, and 8


        shall be chosen by the electors for a term of three (3) years and


        thereafter they shall be elected for a regular term of four (4)


        years.

                                    ANALYSIS


             San Diego Municipal Code ("SDMC") section 24.0545 sets


        forth the age and service requirements for retirement in the


        Legislative Officers Retirement Plan ("LORP").  SDMC section


        24.0545 reads as follows:


                       Upon written application to


                      the Board of Administration, a


                      legislative officer who is a member


                      of this system shall be retired and


                      thereafter shall receive for life the


                      service retirement allowance provided




                      in Section 24.0546 if the member (a)


                      is 60 or more years of age and has 4


                      or more years of creditable service


                      at retirement, or (b) has 8 or more


                      years of creditable service at an age


                      less than 60 with the retirement


                      allowance reduced by 2% for each year


                      and fractional year under 60.


             The term "creditable service" is defined in SDMC section


        24.0103, in pertinent part, as follows:


                       "Creditable Service" for


                      purposes of qualification for


                      benefits and retirement allowances


                      under this System means service


                      rendered for compensation as an


                      employee or officer (employed,


                      appointed or elected) of the City or


                      a contracting agency, and only while


                      he is receiving compensation from the


                      City or contracting agency, and is a


                      member of and contributing to this


                      System pursuant to appropriate


                      provisions of this article.


             When read together, these Code sections unambiguously


        require that a member of LORP be employed with the City for a


        minimum of four years in order to qualify for retirement


        benefits.


             Once before, in 1991, this office was called upon to


        resolve an issue which involved interpreting and harmonizing the


        vesting provisions of the LORP and Charter section 12.  At that


        time, two members of LORP were separating from service with the


        City after each having served one full four year term in office


        in strict accordance with Charter section 12.  However, by


        serving their terms in literal compliance with Charter section


        12, both members fell five calendar days short of being


        compensated for four full calendar years in office.  The question


        presented was whether or not these outgoing Council members had


        satisfied the vesting requirement of LORP.


             Our office concluded that both officers had legally


        satisfied the creditable service requirements of SDMC section


        24.0545.  This result was legally justified by the application of


        well established rules of statutory construction.  Our analysis


        revealed that at the time SDMC section 24.0545 was adopted, the


        Council fully intended for the vesting requirements of LORP to be


        satisfied when a member of the plan served a full four year term


        in accordance with Charter section 12.




             In contrast, it would be baseless in fact and wrong as a


        matter of law to conclude in this instance that the Council


        intended for the vesting requirements of LORP to be satisfied


        "whenever a Council member serves a full term," regardless of the


        duration of that term.  Such construction would render


        meaningless the reference to "four years" which appears in SDMC


        section 24.0545.  "It is an elementary rule of construction that


        effect must be given, if possible, to every word, clause and


        sentence of a statute."  2A Norman J. Singer, Sutherland and


        Statutory Construction Section 46.06 (5th ed. 1984).  Moreover,


        "a statute should be construed so that effect is given to all


        its provisions, so that no part will be inoperative or


        superfluous, void or insignificant."  Id.  Plainly stated, the


        four year vesting provision for the LORP is still a requirement


        that remains unaffected by Proposition E.


             Therefore, it is conceivable that between now and 1998 a


        Council member could serve a full term (one of the abnormal three


        year terms) and then leave office without the four years of


        creditable service necessary to vest in the LORP.  Although this


        scenario may seem hypothetical in nature, the issue is germane


        because the individual who will soon be elected to represent


        District 8 must make an informed decision about whether or not to


        join the LORP.


                                 RECOMMENDATION


             We recommend that you explain the possible consequences of


        the recent Charter change to the Retirement Board, City Auditor


        and the Council.  If a temporary or permanent change in the LORP


        vesting requirements is desired or suggested by any interested


        party, that change can be formally proposed to the Council.


             Any future change to the LORP in response to Proposition E


        would be a change in retirement benefits.  The Charter provides


        that in the legislative process of enacting a benefit change to


        any plan administered by the Retirement System, the Council is


        the exclusive body to consider and debate the policy underlying


        that action, subject only to approval by a majority vote of the


        members of the affected plan.


             However, the Council's prerogative to make a change in


        benefits is subject to another important limitation.  The Charter


        vests fiduciary oversight powers with the City Auditor and the


        Retirement Board.  As trustees of the Retirement Fund, the


        Retirement Board and the Auditor must be independently satisfied


        that any change in benefits is structured in a way that does not


        breach the fiduciary duties owed by the trustees to the


        beneficiaries of the trust.


             Please call if you have any further questions.




                                 JOHN W. WITT, City Attorney


                                 By


                                     Richard A. Duvernay


                                     Deputy City Attorney
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