
                                MEMORANDUM OF LAW

        DATE:          March 12, 1993

TO:          Pete Hogan, Legislative Services Department

FROM:          City Attorney

SUBJECT:     Waiver of Water and Sewer Fees

              By memorandum of March 11, 1993, you requested our views
        on whether water and sewer capacity fees can be waived and, if
        so, the provisions of such a waiver.  Complicating this request,
        however, is your desire to have an answer by March 12, 1993
        in order to prepare for the Public Facilities and Recreation
        Committee (PF&R).
             As we have reviewed this issue on numerous other occasions,
        your request can be accommodated.  Owing to the City Charter,
        state law and express bond covenants, capacity fees may not be
        waived.  The supporting authority follows.
             Reviewing the authority in reverse order, there are three
        (3) sewer revenue bonds outstanding (Sewer Revenue Bond 1961 Term
        Bonds, 1966 A and 1966 B) totaling $15,089,000.  Schedule A-2,
        1992 Annual Financial Report.  Each have express covenants that
        restrict the use of all sewer revenue.  The express language of
        the original (1961) issue provides:
                  Covenant 5.  No Free Service.  The
                      City covenants that except for
                      contracts and agreements existing on
                      the effective date of this Ordinance,
                      no service from the sewer system
                      shall be furnished or rendered to the
                      United States of America, the State
                      of California, the City, any
                      municipal or other public corporation
                      or body or any private corporation or
                      person free, and that, except to the
                      extent that the City is required
                      under contracts and agreements
                      existing on the effective date of
                      this Ordinance, no such service shall
                      be rendered to the aforementioned at



                      rates lower than those charged other
                      persons for similar service.
                      No building or other real property of
                      the sewer system and no services of
                      the sewer system shall be furnished
                      free to other departments of the
                      City. "Emphasis added.)
             The clarity of this covenant requires no elaboration.
        Capacity fees are an integral part of the sewer service and
        they are not to be waived nor provided at a reduced rate
        unless done so for a similar class of service.
             State law is similarly explicit as to both water and sewer
        fees.
                  Section 66013  Water or sewer
                      connection fees;
                      definitions.
                      (a)  Notwithstanding any other
                      provision of law, when a local agency
                      imposes fees for water connections or
                      sewer connections, or imposes
                      capacity charges, those fees or
                      charges shall not exceed the
                      estimated reasonable cost of
                      providing the service for which the
                      fee or charge is imposed, unless a
                      question regarding the amount of
                      the fee or charge imposed in excess
                      of the estimated reasonable cost of
                      providing the services or materials
                      is submitted to, and approved by, a
                      popular vote of two-thirds of those
                      electors voting on the issue.
                       (b)     As used in this section:
                       (1)  "Sewer connection" means
                      the connection of a building to a
                      public sewer system.
                       (2)     "Water connection"
                      means the connection of a building to
                      a public water system, as defined in
                      subdivision (e) of Section 4010.1
                      of the Health and Safety Code . . .
                       (3)     "Capacity charges"
                      means charges for facilities in
                      existence at the time the charge is
                      imposed or charges for new facilities



                      to be constructed in the future which
                      are of benefit to the person or
                      property being charged.
             California Government Code section 66013
             Hence the Government Code expressly limits the use of
        capacity charges to the "cost of providing the service" and
        Section 66006 provides for segregation of such fees to "a
        separate capital account."  The whole import of these sections
        is to restrict the use of capacity fees for only capital
        expansion and to ensure that payers are charged only for the
        capital expansion attributable to them.  Hence to the extent
        that any waiver is contemplated for one user, the charge
        becomes vulnerable from other users who must pay for service
        beyond that attributable to their discharges.
             Section 53 of the San Diego City Charter has consistently
        been construed to require an independent Water Utility that
        is wholly dependent upon and must preserve its revenues for
        operation, maintenance and expansion of its facilities.
              From the adoption of the 1931 Charter until now, this
        concept of a fiscally self-sufficient and self-sustaining
        Water Utility has been prevalent, and opinions of this office
        have consistently articulated that concept.  (See 1932 Ops.
        S.D. City Atty. 177-182; 1932 Ops. S.D. City Atty. 362-363;
        1933 Ops. S.D. City Atty. 526-531; 1947 Ops. S.D. City Atty.
98-100; 1965 Ops. S.D. City Atty. 23; 1966 Ops. S.D. City Atty.
157-165; 1967 Ops. S.D. City Atty. 37-40.)
             From this, it needs no elaboration that a waiver of
        capacity fees equating to uncompensated service is an anathema to
        this  concept.  As we opined in 1980, we reaffirm today.
                  In summary we believe that to
                      preserve the Water Utility's
                      financial and fiscal integrity and
                      meet the mandate of City Charter
                      Section 53, the City Council,
                      irrespective of bond covenants or
                      restrictions and regardless of
                      the pressure from special interest
                      groups, must examine the disposal of
                      any asset of the Water Utility in a
                      manner which provides the Water
                      Utility with full value for the
                      asset.  With this Charter mandate in
                      mind the City Council can meet its
                      responsibilities in accordance with
                      the City Charter provisions.



                      "Emphasis added.)
             San Diego City Attorney Opinion No. 80-8, June 25, 1980
        directed to the Public Facilities and Recreation Committee.
                                   Conclusion
             Flowing from bond covenants, state law and the City
        Charter, capacity fees are designed to compensate for capital
        construction and may not be waived to provide free service to one
        user.

                            JOHN W. WITT, City Attorney
                            By
                                Ted Bromfield
                                Chief Deputy City Attorney
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