
                                MEMORANDUM OF LAW

        DATE:          March 17, 1993

TO:          Milon Mills, Water Utilities Director
                  F. D. Schlesinger, Clean Water Program Director

FROM:          City Attorney

SUBJECT:     Surety Requirements for Public Works Contracts;
                      Assembly Bill 2872

             You have each received a letter dated January 19, 1993 from
        Mr. Jim Casey of the Construction Industry Federation concerning
        the passage last year of Assembly Bill 2872 ("AB 2872").
        Mr. Casey states that this legislation "effectively preclude"s)
        state and local entities from further qualifying Sureties beyond
        their merely being licensed by the Insurance Commissioner."  You
        have requested our opinion on this subject.
             AB 2872 is now codified in the Code of Civil Procedure,
        which provides:
                       This section applies to a
                      bond executed, filed, posted,
                      furnished, or otherwise given as
                      security pursuant to any statute of
                      this state or any law or ordinance of
                      a public agency as defined in Section
                      4420 of the Government Code.
                       No state or local public
                      entity shall require an admitted
                      surety insurer to comply with any
                      requirements other than those in
                      Section 995.660 whenever an objection
                      is made to the sufficiency of the
                      admitted surety insurer on the bond
                      or if the bond is required to be
                      approved.
             California Code of Civil Procedure Section 995.670.
             In effect, this language is intended to leave the
        California Department of Insurance with the exclusive authority
        to determine the acceptability of sureties on local public works
        contracts.  That is, it purports to provide that if a surety is



        admitted, i.e. regulated by the Department of Insurance, the
        local entity must accept that surety on an otherwise low
        responsible contract bid, unless a specific objection against
        that surety has been lodged with the Department of Insurance.
             This mandate is at odds with the City's existing contract
        specifications, which generally are based on the Standard
        Specifications for Public Works Construction ("Green Book"),
        Am. Pub. Works Ass'n (1991), Regional Supp. Amends. (April 1992).
        San Diego City Charter ("City Charter") section 94 requires all
        public works in excess of a cost determined by ordinance to be
        performed under written contract.  The terms of such written
        contracts are established by the Council of The City of San Diego
        ("Council") when it approves advertisement for bids of each
        public works project.  Although specific terms may vary according
        to each project, the Green Book's general terms are typically
        incorporated by reference in every written public works contract
        approved by the Council.  This incorporation by reference is a
        prerogative of the Council in establishing the terms of the
        written contracts as required by the City Charter.  The Council
        also generally has authority to deviate from Green Book
        provisions if it desires.  Thus, differences in certain
        provisions exist in a regional supplement, in the City's own
        supplement, and even in specific individual contract documents.
        Generally, however, some version of the Green Book is
        incorporated for administrative uniformity and simplicity.  With
        respect to the matter of surety bonds, contracts approved by the
        Council generally reference the Regional Supplement to the Green
        Book.
             The Green Book Supplement presently provides in Section 2-4
        that sureties must be rated Class A or better by the A.M. Best
        rating agency, or must be listed in the U.S. Department of the
        Treasury Circular 570, which is the federal government's list of
        acceptable sureties.  Obviously, not all sureties admitted in
        California meet both or either of these requirements, so the
        asserted effect of AB 2872 (according to Mr. Casey) is that
        admitted sureties must be accepted regardless of those
        requirements.
             In analyzing this assertion, reference must be made to the
        "law or ordinance of a public agency" which requires sureties on
        public contracts.  In the case of The City of San Diego, this law
        is City Charter section 94.  The fact that the surety requirement
        is based in the City Charter raises a concern for the doctrine of
        "municipal affairs."  Under California Constitution Article XI,
        Section 5, a charter city has autonomous authority over its
        "municipal affairs."  It has been held that the mode of



        contracting for City improvements is a municipal affair, and with
        respect to surety requirements, it has specifically been held
        that a state statutory requirement for a material and labor bond
        for state, municipal and other public work is inapplicable to a
        city whose charter provides a complete scheme for letting such
        contracts and the terms thereof.  Loop Lumber Co. v. Van Loben
        Sels, 173 Cal. 228, 232-234 (1916); Williams v. City of Vallejo,
        36 Cal. App. 133, 139-140 (1918).  See also the attached
        Memorandum of Law by Deputy City Attorney John K. Riess dated
        January 21, 1982, which ironically was addressed to Mr. Casey at
        a time when he was City Engineer.
             Therefore, the requirements of AB 2872 are not necessarily
        applicable to contracts involving the City's municipal affairs.
        Whether a subject matter is of municipal or statewide concern
        must be judicially determined but no precise definition of the
        term "municipal affairs" has been formulated by the courts.
        Bishop v. City of San Jose, 1 Cal. 3d 56, 61-62 (1969).  Still,
        there are criteria which are helpful for determining what matters
        are municipal affairs.  Generally, these are facts which are
        indicative of the City's exclusive interest:  "Matters of
intra-corporate structure and process designed to make an institution
        function effectively, responsively and responsibly should
        generally be considered a municipal affair."  Sato, "Municipal
        Affairs" in California, 60 Cal. L. Rev. 1055, 1077 (1972).
        Conversely, evidence of extrajurisdictional interest would
        indicate that a matter is not a municipal affair, but is one of
        statewide concern.
             Practically, the determination will turn on whether the
        contract in question has any element of state or federal funding,
        or whether any other governmental entity is either directly
        contributing funds or is directly interested in the project.
        Also, contracts funded in whole or part by Proposition A gasoline
        tax money are not municipal affairs due to the regional nature of
        the tax.  On the other hand, those contracts which involve
        projects in which the City is exclusively interested are
        municipal affairs.  This exclusive interest may be demonstrated
        if the City is funding the entire contract and the project in
        question does not have any significant importance to other
        jurisdictions.
             On this point, we believe that AB 2872 will certainly apply
        to most projects of the Clean Water Program, because that program
        is truly regional in scope.  Many other local agencies in the
        region are directly interested in Clean Water Program projects.
        Thus, contracts of the Clean Water Program must comply with
        AB 2872 by specifying that any admitted surety will be



        acceptable.
             For the Water Utility, it is our belief that many projects
        will remain municipal affairs, and the requirements of AB 2872
        will not be mandatory.  Unless there is some facet of a Water
        Utility contract which would render it a matter of statewide
        concern, no change to the existing Green Book specification will
        be necessary.

                            JOHN W. WITT, City Attorney
                            By
                                Frederick M. Ortlieb
                                Deputy City Attorney
        FMO:lc:pev:820x840(x043.2)
        Attachment
        cc:     Al Rechany, Clean Water Program Contracts
             Carol Frederick, Eng. and Dev. Contracts Processing
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